wtorek, 7 lipca 2015

Focaccia z karmelizowaną cebulą

Jakiś czas temu bardzo posmakowały nam cebulaczki, a ostatnio postanowiłam przyrządzić ich włoską wersję. Moja foccacia została upieczona na cieście, którego używam często do pieczenia pizzy. Jest idealną przekąską lub dodatkiem do zupy. Ja piekę ją na blaszce o wielkości 36x25, ale świetnie sprawdzi się każda większa blacha - ja dzielę ciasto na dzisiejszy chlebek, a resztę zamrażam, by później przyrządzić pizzę. Smacznego:)

ciasto:
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru

wierzch:
3-4 duże cebule,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
parmezan do posypania,
sól, pieprz

Ciasto przyrządzić według tego przepisu. W trakcie wyrastania pokroić cebulę na półplasterki i na bardzo małym ogniu smażyć ją wraz z tymiankiem przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto umieścić na blaszce lub blaszkach (u mnie ok. 1.5 cm grubości; nadmiar ciasta radzę zamrozić i użyć do pizzy lub kolejnego chlebka), palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki, a w nie włożyć cienko pokrojone plasterki czosnku. Ciasto posypać rozmarynem, doprawić solą i pieprzem,  polać odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie nałożyć cebulę, posypać całość parmezanem i piec w 200 stopniach około 25 minut.

21 komentarzy:

  1. Ostatnio ciągle "podkradam" Ci coraz to i nowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój narzeczony uwielbia takie, jak to nazwałaś cebulaczki :D. Zapiszę sobie przepis, może mu zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy czegoś takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszna, na co dzień nie jadam takich rzeczy ale raz kiedyś można :)

    OdpowiedzUsuń
  5. foccacia cebularze wszystko się zje ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada pysznie :) tez obserwuje kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam jeszcze nigdy takiej pyszności. Musi być bardzo dobra :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna propozycja. Z cebulką nie robiłam jeszcze , ale czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zawsze wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Onioncake is something I have never tried! But I would love to :)
    I understand that you do not want to spend more time in front of the computer. I also sometimes think that blogging makes me spend too much time in front of the laptop but then I also think that its just so much fun so I do not want to leave it :)
    xx
    Larissa

    OdpowiedzUsuń
  11. Cebulowa foccacia to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł. Apetycznie wygląda. Gdybym mogła kawałek poprosić.... ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny i smaczny blog - chyba zostanę tu na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealnie pasuje mi ta foccacia do zupy pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam na taką ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń