lipca 18, 2015

Rizotto z szynką i groszkiem

Kuchnia włoska inspiruje mnie od dawna. Cenię ją za to, że przepisy są bezproblemowe i bazują na tym, co akurat mamy w domu. Zawartość mojej lodówki zainspirowała mnie do przyrządzenia prostego i stosunkowo taniego dania z szynką i świeżym groszkiem. O tym, jak przyrządzić rizotto pisałam tutaj. Smacznego:)

3/4 szklanki ryżu Arborio,
3/4 szklanki świeżego groszku,
150 g szynki,
1/2 szklanki białego wina,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
ok.4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),
1/2 szklanki startego parmezanu,
2-3 łyżki masła,
sól, pieprz, ew, natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania gotowej potrawy

Groszek ugotować w bulionie, odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę (można ją też podsmażyć). Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć. Dorzucić surowy ryż, wymieszać go dokładnie z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować (około minuty). Dolać chochlę bulionu, mieszać i poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i znów mieszać. Postępować tak, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, dodać groszek i szynkę, ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę płynu, doprawić, dorzucić parmezan i masło, przykryć i odstawić na 5 minut. Posypać świeżymi ziołami i natychmiast podawać.

25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rizotto z grzybami leśnymi, ale taka susza że się chyba nie doczekam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham takie risotto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rizotto to bardzo smaczne no i sycące danie. Połączenie jego i zielonego groszku z szynką musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ryż pod każdą postacią i już mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie za to też lubię kuchnie włoską, nie trzeba specjalnie latać po produkty :P. W takiej wersji z groszkiem nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam
    może wspólna obs ? zacznij i daj znac
    poklikasz ? http://paperlifex33.blogspot.com/2015/07/wishlist_14.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, ale bardzo smaczne! Fajna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, bardzo lubię dania z ryżu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smacznie, risotto zawsze mnie przeraża - boje się, że ryż nie będzie taki jaki ma być.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym podsmażył trochę szynkę ;-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Groszek zdrowy,ale ja go i tak nie cierpię:P

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wygląda ;) ja lubię więcej warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. niestety u mnie bez wina, ale bardzo lubimy risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. w takiej wersji nie jadam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zamiast groszku dodawałam kukurydzę, a ryż rozrabiałam z koncentratem ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychota ^^ świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. risotto zawszee :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiesz, że to bardzo dobry pomysł? Mam wszystkie składniki, użyję ryżu brązowego i będzie obiadek! ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger