sierpnia 24, 2015

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

Zazwyczaj najbardziej lubię testować nowe potrawy i  często staram się  przygotować coś, czego wcześniej nie próbowaliśmy. Są jednak takie dni, kiedy tęsknię za czymś znanym - takim typowym, domowym obiadem. Dziś proponuję klasyczne połączenie kotlecików z sosem pieczarkowym. Ja swoje mielone przyrządzam zawsze odrobinę po włosku, bo używam typowych dla tej kuchni przypraw. Kotleciki możemy jednak doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Będą idealne z ziemniaczanym puree. Smacznego:)

na kotleciki:
ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
duże jajko,
starty ząbek czosnku,
drobno pokrojona i przesmażona na złoto cebula,
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

dodatkowo kilka łyżek tartej bułki do obtoczenia kotletów

na sos:
szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
ok. 250-300 g pieczarek,
kilka łyżek startego parmezanu,
drobno posiekana mała cebula,
sól, pieprz

Składniki na kotlety połączyć i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki dowolnej wielkości i każdy posypać odrobiną bułki tartej (przed formowaniem kotletów warto usmażyć maleńki kotlecik, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsnej masy). Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kotlety do zbrązowienia, odłożyć. Sos: na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulkę (być może przed tym będzie trzeba pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni) oraz obrane i pokrojone w plasterki lub ćwiartki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, aż grzyby puszczą sok i będą miękkie. Zmniejszyć ogień, zalać całość śmietanką, dodać starty ser. Mieszać i poczekać kilka minut, aż całość zgęstnieje (tłustsza śmietanka zgęstnieje szybciej). Do ciepłego sosu wrzucić kotleciki i podgrzać je kilka minut, gdyby wystygły. Podawać z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.




29 komentarzy:

  1. Delicious and looks perfect for a lunch date :) xx Maja
    http://majasmuffin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos pieczarkowy. Muszę wypróbować ten przepis.
    Mogłabyś poklikać u mnie w banery i linki?
    http://sialalala96.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na tłuczone ziemniaczki :D. Danie pychota. Wpadam na obiad :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny i bardzo syty obiadek :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos pieczarkowy, to jeden z moich ulubionych :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam w sobotę - pycha!!! :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniammm chyba się zrobiłam głodna...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio polubiłam się z sosem pieczarkowym. :D Mielone lubię, ale tylko jem z drobiu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. z nieba mi spadasz, akurat rozmrażam mielone mięsko na jutro, miało być spaghetti, ale chyba jednak zrobię te mielone:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego połączenia jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moi domownicy mogą jeść mielone codziennie. Pięknie podane, bardzo apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moi domownicy mogą jeść mielone codziennie. Pięknie podane, bardzo apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny obiadek :) sos pieczarkowy uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają przepysznie :) obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne kotleciki. Całość pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. lubię :) czasami fajny jest taki typowy domowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. We also had mushrooms yesterday... with potaotes :) I love mashed potatoes and I think I could eat them every day!
    I am crossing my fingers for you so that you get the chance to review even more organic products! I would be really happy for you... and in case you plan a giveaway with an organic company I am totally in to participate :D

    Have a great week dear!
    Xx
    Larissa
    Ce n’est que de la Chance

    OdpowiedzUsuń
  18. Mielone z takim sosem......pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kojarzy mi się z obiadem niedzielnym u Babci - pyszny, bogaty i satysfakcjonujący ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. kotlety mielone niestety nie są moimi ulubionymi, ale z tym sosem - nie mogłabym się powstrzymać :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj dawno nie jadłam mielonych...chyba pora je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  22. Też czasem lubię takie proste, tradycyjne smaki, a nie jakieś wymyśle dania :) A kotlety mielone i to jeszcze z sosem pieczarkowym lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger