poniedziałek, 28 września 2015

Łosoś Jerk według Jamiego Olivera

W najnowszym dwumiesięczniku Jamiego Olivera znalazłam sporo inspiracji. Jedną z nich był przepis na pikantnego łososia z ryżem. Dostosowałam go do mojej zawartości lodówki i wyszło pyszne, zdrowe i bardzo szybkie danie. W oryginalnym przepisie ryż połączono z fasolą i kukurydzą - ja dodałam do niego włoszczyznę, pieczarki i natkę pietruszki. Przyrządzenie dania ułatwiło mi to, że zazwyczaj gotuję większą ilość ryżu, a resztki zamrażam. Kiedy chcę przygotować szybki obiad, wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyciągnę go z zamrażarki, a następnie przesmażę z jarzynami i doprawię ulubionymi przyprawami. Polecam taki smażony ryż na zapracowane dni - świetny jako dodatek do ryby i mięsa lub jako samodzielne danie:) Smacznego:)

na 2 porcje:

2 filety z łososia,
ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy ryż ze sklepu Smaki Ziemi),
cebula,
2 ząbki czosnku,
marchew,
pietruszka,
ćwierć selera,
kilka dużych pieczarek,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

na marynatę:
2 posiekane ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanego imbiru,
1/2 łyżki brązowego cukru,
posiekana papryczka chili (może być mniej),
1/3 łyżki pieprzu cayenne,
1/2 łyżki tymianku,
1/3 łyżki rozgniecionego ziela angielskiego,
po 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki sosu sojowego,
3-4 łyżki oliwy,

Połączyć składniki marynaty i obtoczyć w niej łososia. Odłożyć na godzinę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry. Warzywa i grzyby usmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić (na koniec dodać czosnek). Wrzucić ryż, wszystko dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki. Rybę usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (ok. 10-15 minut w 200 stopniach), podawać na ryżu z warzywami.


23 komentarze:

  1. 2ygląda bardzo smacznie :)

    Kochana klikniesz w linki w najnowszym poście ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma świetny kolor ta rybka, wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny łosoś :) prezentuje się wyśmienicie i chętnie bym zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb zatem byłabym zachwycona tym daniem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś to moja ulubiona ryba. Staram się też przygotowywać na różne sposoby. Sposób z marynowaniem to dobry pomysł. Pewnie smakowało wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie. Bardzo lubię łososia i bardzo lubię Jamiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędnie wyglądający łosoś!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ryby zawsze są u mnie witane szerokim uśmiechem:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś wygląda MEGA przepysznie $o$

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku jakie u Ciebie zmiany. Tak dawno mnie nie było, mam pooootworne zaległości w blogowaniu. Nowy wystrój jest świetny, bardzo miło się na to patrzy ;) Przepis jak zwykle prezentuje się bardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja już pisałam że kocham łososia pod każdą postacią :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepisy Jamiego uwielbiam, choć czasem tak jak i Ty wprowadzam lekkie zmiany. Łosoś wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym:) wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. ryba tak przyrządzona.. to musi być cudo <3 aaahh.. aż ślinka pociekła <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przeeeeefantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń