czwartek, 3 września 2015

Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym

Dziś jedna z moich ulubionych wersji sosu pomidorowego, czyli z dodatkiem czerwonej papryki. Jakiś czas temu przyrządziłam w nim pstrąga łososiowego i danie wyszło naprawdę smaczne. Do tej potrawy możemy użyć ulubionej ryby bez dużych ości. Idealne z ryżem, smacznego:)

dla 2-3 osób:

ok. 400 g pstrąga łososiowego lub innej ulubionej ryby (filet),
4-5 dużych pomidorów (poza sezonem pomidory z puszki),
2 małe czerwone papryki,
opcjonalnie garść fasolki szparagowej,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
kilka gałązek świeżej bazylii
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka lub/i ostra papryka

Rybę pokroić w paski lub dużą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szybko przesmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu - nie powinna być całkowicie usmażona. Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić drobno posiekaną cebulę, fasolkę oraz paprykę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po niecałej minucie na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę pomidory - można ewentualnie dolać odrobinę wody. Doprawić całość solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dusić, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje - ok. 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać świeże zioła oraz paprykę w proszku i delikatnie włożyć kawałki ryby, które powinny dogotować się w sosie. Podawać z ryżem.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy, a ten z chęcią sobie wydrukuję i zrobię mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś smaku! Oj taki obiadek to mogłabym jeść codziennie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie się prezentuje :) uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię ryb, ale moim domownikom na pewno by smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, wlasnie szukalam jakiegos przepisu na rybę, bo niezbyt przepadam za nią i szukam sposobu na polubienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie, aż ślinka cieknie. Ten sos musi być faktycznie bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  7. A u mnie jutro rybka ... hmmm ta całkiem dobrze wygląda. Może spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak przygotowanej rybki to jeszcze nie jadłam :-) jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. To wygląda absolutnie obłędnie! :-) Ślinka cieknie na sam widok.

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie idealne na dzisiaj. Jaki pyszny sos i ta ryba... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to pysznie wygląda. Smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniaam wypróbuje z chęcią!:)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z inną rybą chętnie bym zjadła, fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie wygląda :) tak idealne na obiad

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie jadłam ryby ale mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ryby lubimy w każdym wydaniu:) każdy nowy pomysł - to podpowiedź odmiany w jadłospisie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy się nie odważyłam połączyć pomidorów i papryki przy tworzeniu sosu ;)

    OdpowiedzUsuń