października 13, 2015

Dyniowe ciasto z orzechami i rodzynkami (pumpkin bread)

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem dyni - tym razem w formie dyniowego puree. Aby je przygotować, należy przekroić okrągłą dynię na kilka części i piec około 45-60 minut w 180 stopniach (do miękkości). Po ostudzeniu obrać ze skórki, a miąższ zmiksować. Taki mus nada się do dyniowych placuszków, wypieków, zup, a nawet zapiekanek. Ostatnio użyłam puree do amerykańskiego ciasta z dynią, czyli pumpkin bread. Jego niewątpliwym plusem jest to, że długo pozostaje świeże i pięknie pachnie korzennymi przyprawami. Idealne na jesień, smacznego:)

Przepis Laury Vitale.

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki dyniowego puree,
1/2 łyżki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 rozgniecione goździki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 i 1/2 szklanki cukru (w tym łyżka domowego cukru waniliowego),
1/2 szklanki oleju,
2 jajka (w temperaturze pokojowej),
1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (u mnie rodzynki sułtańskie)
3/4 szklanki ulubionych orzechów- ja użyłam mieszanki orzechów włoskich, pekanów i orzechów makadamia (u mnie ekologiczne orzechy makadamia i pekany od Symbio)

Z podanej ilości mąki odjąć czubatą łyżkę i obtoczyć w niej bakalie. Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, imbir, goździki). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej, i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać i pod koniec dodać obtoczone w mące bakalie (bardzo ważne, by mieszać składniki tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche!). Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki  (keksówka o wymiarach 23x13) i piec 50-60 minut w 180 stopniach (u mnie ciasto piekło się ponad godzinę). Studzić w piekarniku.  Ja oblałam swoje ciasto polewą z kremowego serka (jak w moich cynamonowych bułeczkach), ale bez tego dodatku ciasto jest dostatecznie słodkie.







24 komentarze:

  1. Ciasto idealne dla mnie. Poproszę o kawałeczek do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto. Wygląda pysznie. Z chęcią bym zjadła kawałek nawet teraz. Zabieram przepis ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiż piękny kolor uzyskałaś! Cud, miód, malina ;)
    mniam, do kawy idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za dynią, ale uwielbiam słodycze...może ta wersja przekona mnie do tego warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam wolny dzień, więc drukuję przepis i działam:D

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto musi być pyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och ja uwielbiam takie ciasta, a jak z dyni to już zupełnie jestem kupiona. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że z dyni to można i zupę zrobić i kotlety i ciasto nawet :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne Ci wyszło :) Ja też już planuję jakiś wypiek z użyciem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Propozycja palce lizać! Mniam, przepyszne ciasto się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda przesmacznie! musze takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jak marzenie. Idealne, smakowicie wygląda i kusi ... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super smakowicie :) Uwielbiam jesienny czas kiedy można dostać dynię w sklepach, robię wtedy krem z dyni - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ma cudowny kolor, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger