października 31, 2015

Szpinakowa lazania z dynią i kurczakiem

W sezonie jesienno-zimowym często sięgam po mrożone warzywa. Tani i szybki w przygotowaniu szpinak jest jedną z moich ulubionych mrożonek, ponieważ można go wykorzystać do wielu pysznych dań. Wcześniej przygotowałam dwa rodzaje szpinakowych canneloni (z fetą i mięsem mielonym), a niedawno przyrządziłam zieloną wersję lazanii. Ja użyłam do niej mięsa z udek kurczaka, ale możemy wykorzystać tu dowolne, pieczone, gotowane lub smażone mięso. Smacznego:)

Polecam tez inne moje przepisy ze szpinakiem:) 

8-10 płatów lazanii,
400-450 g mrożonego szpinaku,
ugotowanie mięso z dwóch całych udek kurczaka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
6-8 suszonych pomidorów,
opcjonalnie kilka łyżek dyniowego puree,
ok. szklanki startego sera (u mnie parmezan i mozzarella)
sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn (do smaku)

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła, czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, dorzucić czosnek, a po chwili zamrożony szpinak. Smażyć wszystko, aż do całkowitego rozmrożenia i podgrzania szpinaku, pod koniec wrzucić paseczki suszonych pomidorów i kawałki kurczaka, doprawić do smaku. Sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Mieszając, wlać mleko i dalej mieszać, aż sos zgęstnieje (ok. 5-10 minut), doprawić. Płaty lazanii krótko podgotować (kilka minut, tyle, by nie były twarde). Dno naczynia do zapiekania posmarować beszamelem, ułożyć płaty lazanii, następnie farsz szpinakowy, kilka małych łyżeczek dyniowego puree, ser i beszamel - u mnie wyszły 3 warstwy (jeśli nie chcemy, by lazania po upieczeniu się rozpadała, płaty lazanii należy układać według schematu: poziomo, pionowo, poziomo). Ostatnia warstwę powinien stanowić makaron, ser i beszamel. Zapiekać w 200 stopniach ok. 15 minut (czas pieczenia zależy od stopnia uprzedniego podgotowania makaronu).

30 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) z dynią idealnie na halloween

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie, muszę spróbować. Miłego wieczoru. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lasagne :) szpinakowej jednak nie robiłam tylko mięsną. jadłam za to szpinakową ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam lazanie, ale tradycyjna muszę koniecznie wypróbować Twojego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia cóż za zacna potrawa, jakie składniki, jak pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lazania, pyszna, a jeszcze ze szpinakiem-w ogóle mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam szpinak pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zdecydowanie lazanie, ze szpinakiem makaron to chyba najlepsze połączenie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lasagne wygląda znakomicie! To jedna z moich ulubionych potraw, ale w takim zestawie jeszcze nie próbowałam;) Zapisuję przepis i dam Ci znać, jak mi poszło:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgłodniałam i wpraszam się na Twoją lazanię :) Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że mam dzisiaj na obiad szpinak, bo po przeczytaniu tego przepisu, byłoby ciężko się powstrzymać.
    /meainsolita.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam z przyjemnością sobie zrobię :]

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam.. lazania na zielono! Musiała być bardzo smaczna, dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam szpinak, a ostatnio stałam się wielbicielką dyni, którą przetestowałam w zupie krem. Bardzo lubię takie pyszności na talerzu, ale talentu do tego niestety nie dostałam:) Wypiekam natomiast ciasta, rozpieszczając moich chłopców co sobota:) Mnie natomiast rozpieszcza mąż, który na pewno będzie tu zaglądał regularnie:D
    Pozdrawiam serdecznie, Natalio!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja ulubiona lazania z dodatkiem szpinaku i kurczakiem. Po prostu uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Hm, miła odmiana od tradycyjnej lazanii :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja robiłam dziś na obiad lazanię, choć zamiast szpinaku było mięso..tą wersję może wykorzystam za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Natalio bardzo mi się podobają twoje zapiekanki. Pyszne danie obiadowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dyni do takiej zapiekanki jeszcze nie dodawałam - jest to ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo apetyczna, szczególnie podoba mi się dodatek szpinaku :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaka pięęękna ;O
    Pożerałabym! <3

    OdpowiedzUsuń
  22. ależ pyszna lazania - dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam lazanię, ale sama przygotowywałam ją tylko raz. Powinnam to zmienić jak najszybciej :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger