października 05, 2015

Tabbouleh z tuńczykiem i jajkiem

Jakiś czas temu publikowałam przepis na tradycyjną sałatkę tabbouleh, a dzisiaj polecam jej trochę pożywniejszą wersję. Tym razem do jej przyrządzenia użyłam pysznej kaszy bulgur. Jeśli nie przepadamy za tuńczykiem, proponuję zastąpić go łososiem lub kurczakiem. Polecam, bo przygotowanie tej sałatki zajmuje mało czasu, a poza tym jest ona bardzo zdrowa. Smacznego:)

1/2 szklanki suchego bulguru (u mnie ekologiczny bulgur od SYMBIO),
szklanka gorącej wody,
pół dużej papryki,
mała cebula,
duży pomidor,
2 ogórki gruntowe,
puszka tuńczyka (w kawałkach),
2 jajka na twardo,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
sok z cytryny (do smaku),
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
2-3 łyżki posiekanej kolendry,
1-2 łyżki posiekanej mięty
kilka łyżek oliwy,
sól, pieprz

Bulgur zalać wodą, przykryć i poczekać około 20 minut, aż wchłonie płyn i zmięknie. Pomidory i ogórki pozbawić pestek. pokroić wraz z papryką i jajkami w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Schłodzić.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


24 komentarze:

  1. dawno nie jadłam niczego z tuńczykiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalia jaka paleta barw :) Pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Zdrowo i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pieknie i apetycznie wygląda, mniam. Aż się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż miło popatrzeć.To świetnie skomponowana smakowo i kolorystycznie sałatka. To kusząca propozycja dla oczu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowo:) takie sałatki są wskazane jesienią,by nie tylko nasycić,ale również wprowadzić trochę optymizmu dzięki kolorom:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kolorowo! To genialny pomysł na tuńczyka, muszę spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja właśnie ma kilka puszek tuńczyka -już wiem jak je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wygląda smakowicie i tak kolorowo :) na pewno ożywi stół w każdym domku ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. kolorowa sałatka- idealna sałatka ;)
    Fajne połączenie smaków, muszę się pokusić o wykonanie w najbliższych dniach ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fajnie, ale tuńczyk to nie dla mnie :P. Przy zamianie właśnie na łososia czy kurczaka zjadłabym chętnie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis, aczkolwiek nie przepadam za tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowitosci! :) Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie znam takiej potrawy, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajna np. do zabrania do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger