środa, 11 listopada 2015

Shakshouka

Shakshouka to danie bardzo popularne w Maroku, Tunezji i Egipcie. W tych krajach z reguły jada się je na na śniadanie - myślę jednak, że jajka duszone w pikantnym sosie pomidorowym będą też świetną propozycją na szybki obiad lub kolację. Tradycyjnie do tej potrawy nie dodaje się pieczarek, więc w potrawie można je ominąć. Podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

4 jajka,
puszka pomidorów,
mała papryka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
ok. 200 g pieczarek,
1/2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek natki pietruszki i/lub kolendry,
1/2 -3/4 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól, pieprz, ew. chili (do smaku)

Drobno posiekać cebulę i czosnek, paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. Wszystko przesmażyć kilka minut na małej ilości oliwy (czosnek wrzucić pod koniec smażenia). Dodać przyprawy, zamieszać. Wlać pomidory wraz z zalewą i wodę lub bulion. Dusić około 20 minut, aż sos zgęstnieje (w trakcie można dolewać więcej płynu). Po koniec duszenia wyrównać wierzch sosu, łyżką zrobić cztery małe wgłębienia i wbić w nie jajka. Zakryć naczynie i dusić całość, aż jajka się zetną (żółtko powinno być płynne). Gotowe danie posypać świeżymi ziołami.

26 komentarzy:

  1. a co to za pyszności ? :) Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie i pysznie wygląda. Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjem wszystko co w sosie pomidorowym, a takie danie to już w szczególności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem bardzo ciekawa tego dania, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam - mimo że dziwnie sie nazywa to rewelacyjnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam, jedno z moich ulubionych śniadań :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cóż to :) Nie słyszałam jeszcze o tym daniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znałam wcześniej takiego dania :) Wygląda apetycznie...oj zjadło by się

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szakszukę. Często w weekendowe śniadanie taką szakszuję sobie serujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejne danie, które zapowiada się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to apetyczne. Jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już dawno miałam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam jajka i pomidory i często jadam je na śniadanie, ale w takim połączeniu jeszcze nie miałam okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda, na 11 listopada bardzo pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szczerze? Na początku nie wiedziałam zupełnie co tym razem nam ugotowałaś. Ale doczytawszy jestem zdumiona, że nigdy o tym daniu nie słyszałam, zwłaszcza, że do trudnych nie należy :O

    OdpowiedzUsuń
  16. Pozdrawiam :)

    http://chicporadnik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie spotkałam się z takim daniem:))),ale wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm wyglada smakowicie, wszystkie skladniki rowniez na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  19. kurczę! Już tyle razy o tym daniu słyszałam, że no muszę go zrobić, muszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przypomniałaś i za to bardzo dziękujemy:) dawno już nie jedliśmy a przecież to jest takie dobre:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Koniecznie wypróbuję, bo lubię tak oryginalne potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  22. O nigdy nie spotkałam się z takim przepisem. Muszę koniecznie wypróbować bo wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń