piątek, 13 listopada 2015

Surówka z czerwonej kapusty

Dziś pyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa jesienno-zimowa surówka z czerwonej kapusty. Tym razem połączyłam ją ze słodkim jabłkiem, marchewką i  selerem, a dla dla ostrości dorzuciłam trochę czerwonej cebuli. Świeżość uzyskałam dzięki cytrynie i natce pietruszki, a  pestki dyni i ziarenka siemienia lnianego to tutaj dodatkowa porcja cennych witamin. Taką surówkę najlepiej przyrządzić godzinę (lub kilka godzin) przed spożyciem, aby smaki dobrze się przegryzły, a warzywa lekko zmiękły. Idealna do pieczonego mięsa lub sycących zapiekanek. Smacznego:)

mała główka czerwonej kapusty,
duża marchewka,
ćwierć selera,
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
małe jabłko,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżeczek siemienia lnianego ( u mnie ekologiczne siemię lniane ze sklepu Smaki Ziemi),
ok. 3 łyżek pestek dyni (u mnie ekologiczne pestki ze sklepu Smaki Ziemi),
kilka łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),
sól, pieprz (do smaku)

Cienko poszatkować czerwona kapustę, marchew, seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w półplasterki lub drobno posiekać. Połączyć wszystkie warzywa, dodać natkę, pestki, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

30 komentarzy:

  1. Przepis wygląda fajnie, chyba się skusze

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za kapustą nie przepadam, ale lubię czasami zjeść. Za to mój chłopak uwielbia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię czerwoną kapustę :-) fajnie ją zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kapuściane surówki i to ich chrupanie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A u Ciebie jak zawsze smacznie! :)

    Obserwuję, aby być na bieżąco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czerwona kapusta zawsze troche w cieniu białej, a tu proszę...

    OdpowiedzUsuń
  7. My tę surówkę uwielbiamy:) a Twoja jest jeszcze bardziej urozmaicona i taka kolorowa :)
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spadłaś mi jak z nieba! Kupiłam dzisiaj czerwoną kapustę i jutro będę robić surówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma nic lepszego niż taka surówka do obiadu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam surówkę z czerwonej!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię surówkę z czerwonej kapusty, a Twoja wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam kapustę czerwoną! zapisuję przepis i robię koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Bardzo fajny pomysł przedstawiłaś. Zrobię taką na obiadek w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda zachwycająco! W dodatku bardzo lubię czerwoną kapustę, Brakuje mi tylko siemienia lnianego i mogę działać;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Surówkę z czerwonej kapusty często przyrządza moja mama, ale ona ją najpierw gotuje. Twój przepis będzie miłą odmianą i na pewno duzo zdrowszą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Surówka z czerwonej kapusty, do tego pyszne tościki i kolacja gotowa! Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniale sie prezentuje, niezwykle kolorowa i pyszna

    OdpowiedzUsuń
  18. ładnie wygląda, ale nie lubię czerwonej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię czerwoną kapustę, bo jest bardzo zdrowa i smaczna ;) A Twoja surówka wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje ;) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. takiego połączenia to ja nie kojarzyłam! zazwyczaj u mnie z jabłkiem i octem.. ale powiem Ci- skuszę się do kolejnego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna - połączenie tych składników ubogaca smakowo sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń