poniedziałek, 16 listopada 2015

Wegetariańska potrawka z dynią piżmową w stylu Tex-Mex


Mimo że uwielbiam pożywne mięsne gulasze, od czasu do czasu lubię przyrządzić coś lżejszego. Dzisiejsza  potrawka nie zawiera ani grama mięsa, ale jest bardzo sycąca i naprawdę smaczna. Stanowi ciekawą alternatywę jako rozgrzewające, kolorowe, pełne zdrowia danie na sezon jesienno-zimowy. Smacznego:)

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale

puszka czerwonej fasoli,
pół małej dyni piżmowej,
garść jarmużu lub szpinaku,
puszka pomidorów,
czerwona papryka,
marchewka,
ew. ćwierć małego selera,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. szklanki bulionu jarzynowego, ew. wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kumin (ok 1/2 łyżeczki), słodka papryka (ok. 1/2 łyżeczki), oregano (ok. łyżeczki), granulowany czosnek (1/2 łyżeczki),
kilka łyżek natki pietruszki,
komosa ryżowa do podania z potrawką (u mnie  ekologiczna komosa od Symbio)

Dynię, marchew, paprykę i seler pokroić w duża kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu ok. 5-7 minut (czosnek wrzucić na końcu). Zalać całość pomidorami wraz z zalewą, doprawić i dusić całość około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje ( w trakcie duszenia dolewać płyn w postaci bulionu lub wody, gdyby sos za szybko gęstniał). Pod koniec duszenia wrzucić fasolę i jarmuż, gotować kilka minut, aż zielenina zmięknie. Dodać natkę pietruszki, podawać na ugotowanej komosie ryżowej.


Kuchnia wegetariańska i wegańska

20 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite danie na jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka :)

    Mogłabyś poklikać u mnie w najnowszym poście :
    http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2015/11/romwe-moje-nowe-zamowienie.html
    Z góry dziękuję za pomoc :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie potrawki najczęściej przygotowywane w jednym garnku, super przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja już na dynię nie mogę patrzeć:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna jesienna potrawka i jaki cudowny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć wegetarianką nie jestem z chęcią zjadłabym taką potrawkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gulasze też lubię z mięsem, ale nie przeszkadza mi to w zajadaniu się takimi pysznymi bezmięsnymi potrawkami jak ta Twoja :) Warto czasem wybrać coś bezmięsnego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna, wyglada wspaniale, piękna i kolorowa

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne danie :-) wygląda ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. oo.. ja też jem mięsko, ale od czasu do czasu wegetariańskie danie przynosi cudowną odmianę! :)
    Świetnie podane, a jakież połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Potrawka bardzo pomysłowa i bogata. Nie zawsze musi być mięso. W twoim przepisie jest też podpowiedź jak można wykorzystać mało popularną u nas dynię piżmową.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo energetyczna, w sam raz na szarość za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda apetycznie - potrawki bezmięsne są naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń