środa, 25 listopada 2015

Zupa z kurczakiem, awokado i limonką


Tym razem zapraszam na gęstą zupę inspirowaną smakami kuchni meksykańskiej. To rozgrzewający bulion z pysznymi, sycącymi dodatkami: czerwoną fasolą, cząstkami awokado, mięsem i brązowym ryżem. Pikanterii dodaje tu papryczka chili, a limonka wzbogaca zupę kwaskowatym, dodającym świeżości smakiem. Przepis znalazłam u Laury Vitale i troszkę go zmodyfikowałam. Smacznego:)

ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
2 ugotowane udka kurczaka (całe; używamy mięsa z bulionu),
awokado,
puszka czerwonej fasoli,
2 łodygi selera naciowego,
cebula,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów,
limonka,
ok. szklanki ugotowanego brązowego ryżu,
pół papryczki chili lub chili w proszku (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, oregano
kilka łyżek posiekanej kolendry lub natki pietruszki do posypania gotowej zupy

Cebulę, czosnek i łodygi selera pokroić w drobną kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Dodać warzywa do bulionu, wrzucić pokrojone mięso z udek i puszkę pomidorów. Doprawić, gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolę. Do miseczek nałożyć po kilka łyżek ryżu, zalać zupą, a na wierzchu ułożyć plasterki limonki i cząstki awokado. Posypać świeżymi ziołami.

28 komentarzy:

  1. Pięknie podany zastrzyk witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, egzotycznie dziś tu u Ciebie, bardzo mi się to podoba. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och... aż mi smutno, że mi nigdy taka piękna nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna, mam zamiar spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. u ciebie to jak zwykle same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne kolory. Taka zupa to wszystko co najlepsze: zdrowa, smaczna i kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Is this avocaod in the soup? That's so interesting! I never came up with the idea of putting avocado in my soup... yet, I love avocado!
    Sorry to read that you have to go to thr priest again! Did you find the posts from my wedding?
    If not here we go:
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/2014/10/my-wedding-part-1-bridal-bouquet.html
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/2014/10/my-wedding-part-ii-day-of-ceremony.html
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/2014/10/my-wedding-part-iii-party.html

    Sorry, I do not mean to spam you, I just thought maybe its easier for you to look at them if I just send you the links ;)
    I was wearing a very simple dress, as you can see. Everything about out wedding was very simple actually, and I loved it that way. By the way, are you on instagram????
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta zupa wygląda wspaniale, bardzo ciekawy przepis kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. egzotyczne połączenie:)

    a właśnie, idę w sobotę na domową imprezkę i nie mam pomysłu na żadną imprezową przystawkę czy coś w tym stylu, może mi coś podpowiesz :)? w miarę prostego i szybkiego, bo na imprezę idę na 19:00, a do 16:00 jestem w szkole, a przecież jeszcze samą siebie będę musiała ogarnąć :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, jeśli ma być prosto i szybko, to poleciłabym coś z ciasta francuskiego, na przykład paszteciki lub płaską tartę francuską - robi się ją naprawdę bardzo szybko, u mnie na blogu jest przepis na francuską tartę z kurczakiem, pomidorami i fetą (http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/francuska-tarta-z-kurczakiem-pomidorami.html). Możesz zrobić taką lub zmienić nadzienie na inne ulubione składniki. Jeśli nie będziesz mieć czasu na smażenie kurczaka w tym dniu, możesz przygotować go dzień wcześniej lub zastąpić go na przykład tuńczykiem:) Życzę udanego gotowania i miłej zabawy, pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Mniam! Zapisuję do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Super kolorowa zupa! Od razu chce się taką jeść :) Przyznam szczerze, że awokado do zupy jeszcze nie dawałam, ale pomysł bardzo mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Jestem ciekawa czy by mi smakowała. Wpadam i próbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  13. kurka! Limonka i awokado w zupie- bardzo intrygujące połączenie :)
    Zaskoczyłaś mnie totalnie, ale mam wielką ochotę tego spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie smaki :) Chociaz ostatnio zajadałam się zupą tajską :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszna
    może wspólna obserwacja :) o

    http://chicporadnik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepysznie się prezentuje. Na taką pogodę jak jest - rozgrzewająca zupa to podstawa - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna, zjadłabym talerzyk. Wygląda baaardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmmm jestem bardo ciekawa jak mogłaby smakować taka zupa, choć połączenie jak dla mnie baaardzo egzotyczne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiem czemu, ale patrząc na zdjęcie, to danie skojarzyło mi się z wakacjami ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda baardzo, ale to baardzo zachęcająco! Ja uwielbiam smaki różnych kuchni i już czuje to połączenie limonki z awokado i kurczakiem. Niebanalnie i piękne zdjęcia:) Czy można zamówić na adres..?;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń