wtorek, 29 grudnia 2015

Pomarańczowe placuszki z jabłkami, czekoladą i kokosem

Dzisiejszy przepis to zimowa wersja moich  racuszków z jabłkami. Pomarańcze, ciemna czekolada i wiórki kokosowe pasują do tradycyjnego ciasta i dodają mu odświętnego charakteru. Podczas przygotowania placuszków pamiętajmy, że podane przeze mnie proporcje są orientacyjne - należy dodać tyle mąki i płynu, by warstwa ciasta smażona na patelni za bardzo się nie rozpłynęła (gęstość ciasta sprawdzamy na pierwszym racuszku). Świetne na deser, przekąskę, a może nawet noworoczne śniadanie. Smacznego:)

ok. 2 szklanek mąki,
ok. 1 i 1/2 szklanki mleka,
jajko,
4 jabłka,
skórka starta z pomarańczy,
opcjonalnie kilka łyżeczek soku z pomarańczy,
1/3 -1/2 tabliczki ulubionej czekolady połamanej na kawałeczki,
ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych,

olej do smażenia (u mnie olej kokosowy ze sklepu Smaki Ziemi),
cukier puder do posypania placuszków

Obrać jabłka i pokroić je w małą kostkę. W dużej misce dokładnie połączyć wszystkie składniki ciasta (gdyby było za rzadkie, dodać więcej mąki; gdyby było za gęste, dodać mleka). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zarumienienia (na każdy placuszek ok. 1-2 łyżek ciasta). Gotowe posypać cukrem pudrem i ewentualnie dodatkową skórką z pomarańczy.




25 komentarzy:

  1. Na pewno pyszne, pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię je według Twojego przepisu zaraz po N.Roku :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Aromatyczne...Ależ muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają w sam raz na śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki uwielbiam wszystkie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. co wejdę na kulinarny blog, to tam wariacje placuszkowe:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne placuszki, jestem pewna że są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna propozycja. Ciekawe urozmaicenie placków z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie placuszki zjadłbym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że wyglądają naprawdę apetycznie, to jeszcze są na miarę moich możliwości:) A z proporcjami muszę uważać, bo moje pierwsze racuszki z jabłkiem zrobiłam dla armii wojska, a przynajmniej dla całego ośrodka wypoczynkowego, skąd przepis dostałam:)))
    Pozdrawiam Cię, Natalio, serdecznie:)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny kontrast do zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ one cudnie wygladają, zjadłabym kilka na raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świąteczne smaki! :) Smak pomarańczy, jabłka, wiórki kokosowe i czekolada - to musi być udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczny widok :)
    Szczęśliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszne, zimowe placuszki, idealne na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ apetyczne te Twoje placuszki:) na sam widok ślinka cieknie...mniamuśne:)
    Spokojnego Nowego Roku, bogatego w miłe wydarzenia,a przede wszystkim dużo zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szczęśliwego Nowego Roku. Co do placuszków to sięgamy po nie zawsze gdy dopada nas kulinarna niemoc. Proste w wykonaniu, a wszyscy domownicy i tak są nimi zachwyceni. Nie znamy ani jednej osoby, która by ich nie lubiła.

    OdpowiedzUsuń