sobota, 31 stycznia 2015

makaron z tuńczykiem i warzywami

Dziś propozycja na wszystkie dni, kiedy zupełnie nie mamy czasu gotować, a chcielibyśmy szybko zjeść coś sycącego. Przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 20 minut, a do jego przyrządzenia możemy użyć dowolnych warzyw, jakie mamy pod ręką. Świetnie sprawdziłyby się tu też oliwki lub kapary. Smacznego:)

dla 4 osób:
2 puszki tuńczyka (w dużych kawałkach),
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (może być przecier, passata albo pomidory z puszki),
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć małego selera korzeniowego lub 2 gałązki selera naciowego,
kilka łyżek groszku (opcjonalnie; można użyć mrożonego lub konserwowego),
kilka łyżek kukurydzy (opcjonalnie),
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, natka pietruszki, świeża bazylia
makaron do podania

Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. W czasie gotowania makaronu przyrządzić warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Jarzyny szybko przesmażyć na małej ilości tłuszczu (czosnek wrzucić ostatni), dodać kukurydzę, groszek i tuńczyka, zalać wszystko koncentratem pomidorowym i dolać wody (ok.1/2 - 3/4 szklanki). Doprawić, zamieszać i poczekać chwilkę, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać natkę pietruszki i bazylię. Sos podawać z makaronem.



piątek, 30 stycznia 2015

sałatka z brokułami i wędzonym kurczakiem

Dziś łatwy i szybki przepis na sałatkę z wędzonym kurczakiem. Można tu użyć dowolnej wędliny lub resztek pieczonego mięsa. Myślę, że w sezonie zimowym dobrze sprawdzą się też suszone pomidory zamiast świeżych, bo teraz nie są one zbyt wyraziste w smaku. Smacznego:)

na dwie porcje:
jeden mały brokuł,
2 ugotowane na twardo jajka,
2 pomidory,
kilka łyżek groszku,
kilka łyżek kukurydzy,
wędzona pierś z kurczaka,
na sos: kilka łyżek majonezu plus kilka łyżek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować.Pomidory pokroić w ósemki, jajka na ćwiartki, kurczaka w plasterki. Na talerzu ułożyć wszystkie składniki sałatki i polać sosem majonezowym.

czwartek, 29 stycznia 2015

placek amerykański

Dziś jedno z najprostszych ciast na świecie zwane plackiem amerykańskim. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10-15 minut, bo wszystko wystarczy tylko dobrze wymieszać. Poza tym, większość składników zazwyczaj mamy w domu, więc to świetna opcja, jeśli musimy szybko coś upiec. Przepis dostałam od Mamy, smacznego:)

szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
2 niepełne szklanki mąki,
pół łyżki cynamonu,
5 jajek,
250 g masła lub margaryny,
mały proszek do pieczenia (18g),
4 jabłka obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
opcjonalnie tabliczka czekolady na polewę

 Wszystkie składniki, oprócz jabłek, wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do natłuszczonej formy (36x25) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 min. Ciasto polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.

środa, 28 stycznia 2015

pieczeń z ryżem i warzywami

Pieczeń to moje ulubione danie z mięsa mielonego - nie potrzeba długich przygotowań i zawsze można ją przyrządzić inaczej. Dziś prosty przepis na pieczeń z dodatkiem warzyw i ryżu - można do niej użyć wszelkich resztek jarzyn, a ryż zastąpić kaszą lub kuskusem. Smacznego:)

Polecam też moją pieczeń z kaszą i grzybami, z serem i warzywami oraz pieczeń rzymską:)

ok. 500 g mięsa mielonego,
torebka ugotowanego ryżu (może być mniej),
jajko lub dwa,
kilka łyżek bułki tartej,
cebula,
duża marchewka,
ćwierć małego pora,
2-3 ząbki czosnku,
mała pietruszka lub dwie,
ćwierć małego selera korzeniowego lub kilka gałązek selera naciowego (opcjonalnie),
garść szpinaku (opcjonalnie),
sól (około łyżeczki), pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, oregano, natka pietruszki, ew. przyprawa do mięsa mielonego

Włoszczyznę zetrzeć na tarce na grube wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przesmażyć na patelni, na końcu dodać szpinak i czosnek, wystudzić. Mięso połączyć z warzywami, ryżem i resztą składników pieczeni, dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.

wtorek, 27 stycznia 2015

szybki deser z granatem


Kiedy zdarza się, że zostaje mi kawałek ciasta, który stracił już swoją świeżość, zazwyczaj przyrządzam szybki deser z jogurtu greckiego i owoców, które akurat mam w domu. Tym razem do jogurtu dorzuciłam nasiona granatu, które zostały mi z ostatniej sałatki, ale oczywiście możemy tu użyć dowolnych owoców. Jeśli chcemy, żeby deser był słodszy, możemy zetrzeć do niego trochę czekolady lub polać wszystko miodem. Do tego przepisu idealnie sprawdzą się też czerstwe biszkopty lub inne ciasteczka. Smacznego:)

kawałek ciasta lub kilka czerstwych biszkoptów,
kilka łyżek jogurtu greckiego,
kilka łyżek nasion granatu lub cząstki ulubionych owoców,
opcjonalnie starta czekolada lub odrobina miodu, posiekane orzechy 

Ciasto pokroić na małe kawałki i wyłożyć nim pucharek. Nałożyć na nie jogurt grecki i owoce, przełożyć kolejną warstwą ciasta, jogurtu i owoców. Schłodzić.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

zimowa sałatka Cobb z sosem makowym

Sałatka Cobb to jedna z popularniejszych sałatek w USA. Jej letnia wersja zazwyczaj zawiera pieczonego kurczaka lub/i bekon, mieszankę sałat, pomidory, awokado i jajka na twardo. Moja dzisiejsza propozycja jest zimową odsłoną tej sałatki. Mimo że niektóre połączenia smakowe wydały mi się dość nieoczywiste, postanowiłam zaufać gustowi mojej ulubienicy - Laury Vitale (autorki przepisu) i nie zawiodłam się. Sałatka była naprawdę smaczna i na pewno posmakuje tym, którzy nie boją się połączenia słodko-kwaśno-słonych smaków. Smacznego:)

Źródło:  http://www.laurainthekitchen.com/recipes/winter-cobb-salad-with-poppyseed-dressing/

na porcję:
mieszanka sałat,
garść szpinaku,
kilka orzechów włoskich,
łyzka lub dwie nasion granatu,
duży plaster boczku,
jajko na twardo,
garść suszonej zurawiny,
pół lub ćwierć jabłka,
sos: łyżka majonezu, łyżeczka (lub mniej) maku, łyżeczka octu jabłkowego, opcjonalnie odrobina cukru dla równowagi smakowej, granulowany czosnek lub cebula (do smaku), ew. odrobina mleka dla rozrzedzenia sosu

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, odsączyć. Na talerzu ułożyć sałatę i szpinak, połówki orzechów, żurawinę i nasiona granatu. Jabłka pokroić w kostkę, jajko na ćwiartki, dodać je do reszty składników razem z boczkiem. Składniki sosu połączyć i polać nim sałatkę.

niedziela, 25 stycznia 2015

pieczony kurczak w panierce i faszerowane pieczarki

Czy jest ktoś, kto nie lubi chrupiącego, soczystego kurczaka?:) Dziś przepis na proste i pyszne pieczone udka - z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, bo prawie całą pracę wykona za nas piekarnik. Aby kurczak był naprawdę chrupiący, trzeba pamiętać o bardzo dokładnym osuszeniu mięsa po umyciu. Jako dodatek do mięsa zaserwowałam faszerowane pieczarki, prostą sałatkę i ryż. Idealnie do kurczaka pasuje też sos czosnkowy. Smacznego:)

2 całe udka kurczaka (bez skóry),
kilka łyżek domowej bułki tartej,
kilka łyżek mąki,
2 jajka (lub jedno duże) plus odrobina mleka,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ew. ulubione suszone zioła (np. rozmaryn, tymianek) lub przyprawa do drobiu

faszerowane pieczarki:
kilka dużych pieczarek,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
łyżka lub dwie natki pietruszki,
łyżka lub dwie startego sera,
opcjonalnie kilka plastrów szynki lub plaster boczku,
jajko lub samo żółtko,
łyżka lub dwie bułki tartej,
sól, pieprz

sos czosnkowy:
kilka łyżek majonezu, kilka łyzek jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, ew. natka pietruszki i koperek, sól i pieprz

Mąkę, jajka i bułkę tartą osobno doprawić. Osuszone udka obtoczyć w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i bułce tartej. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około godziny (lub do miękkości mięsa) w 180 stopniach - w połowie pieczenia przewrócić udka na drugą stronę i ewentualnie dołożyć na blaszkę trochę tłuszczu. Gdyby panierka za szybko się rumieniła, można mięso przykryć od góry papierem do pieczenia.

Pieczarki obrać, ostrożnie wyrwać z nich ogonki i posiekać je drobno. Przesmażyć z posiekaną cebulą, czosnkiem i wędliną. Do ostudzonej masy dodać jajko, bułkę tartą, starty ser i natkę pietruszki, dobrze doprawić. Nałożyć do kapeluszy pieczarek, posypać odrobiną bułki tartej i startym serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.

Składniki sosu czosnkowego wymieszać i doprawić. Podawać do mięsa.







sobota, 24 stycznia 2015

łosoś pieczony z warzywami

Uwielbiam ryby, a w szczególności łososia. Prawie zawsze przyrządzam je w piekarniku (dzięki temu ograniczam ilość tłuszczu, a mięso ryby jest przez to delikatniejsze), ale chętnie testuję lub wymyślam nowe sposoby na ich przygotowanie. Tym razem przedstawiam prosty przepis na pysznego łososia z pieczonymi warzywami - ja wykorzystałam głównie resztki włoszczyzny, ale świetnie sprawdziłyby się tu również kawałki papryki, cukinii czy bakłażana. Smacznego:)

dla 2 osób:
filet z łososia (podzielony na dwa kawałki),
kilka małych ziemniaków,
duża marchewka,
mała pietruszka,
ćwierć selera,
kawałek pora,
kilka pieczarek,
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, granulowany czosnek, tymianek rozmaryn (mogą być też zioła prowansalskie), oliwa

na sos: kilka łyżek jogurtu greckiego, kilka łyżek majonezu, posiekany koperek, sól, pieprz

Łososia przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Warzywa i grzyby obrać i pokroić na kawałki (czosnku nie obierać, upiecze się w całości), obtoczyć je w kilku łyżkach oliwy i wszystkich przyprawach. Na natłuszczoną blachę przełożyć jarzyny i piec około 20 minut, po tym czasie na blaszkę dołożyć łososia i piec jeszcze 15-15 minut do miękkości ryby i warzyw (czas pieczenia zależy od wielkości składników). Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić. Rybę i warzywa podawać z sosem koperkowym i dowolną sałatką.

piątek, 23 stycznia 2015

marokańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami


Te pyszne ciasteczka, które można kupić w wielu marokańskich cukierniach, przygotowałam ostatnio na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Na pewno posmakują wszystkim, którzy uwielbiają czekoladę z orzechami:) Oryginalnie powinny one być zwieńczone całą połówką orzecha (tak jak na drugim zdjęciu), ale oczywiście można je udekorować również połamanymi orzechami. Takie ciasteczka można też posmarować kremem orzechowym lub czekoladowym i połączyć po dwa jak markizy. Smacznego:)

Źródło: http://www.cookingwithalia.com/desserts/walnut-chocolate-cookies.html

na ok. 40 ciasteczek:

113 g miękkiego masła,
125 g cukru,
duże jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki mielonego imbiru,
pół łyżki mleka,
250 g mąki,
około 2 tabliczek czekolady (u mnie mleczna, może być gorzka), połówki orzechów włoskich (około 20 orzechów)

Masło utrzeć z cukrem na kremową, gładką masę (można mikserem lub szpatułką). W małej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać do masła z cukrem i wymieszać szpatułką. Do masy przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i imbir, wymieszać szpatułką, a potem ręcznie wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, zrobić z nich kulki, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na posypanym mąką blacie rozwałkować pierwszą porcję ciasta i małą foremką o falowanych brzegach wykrawać ciasteczka (podsypywać mąką w razie gdyby ciasto bardzo się kleiło - bardzo klejące ciasto można znów odłożyć do lodówki na jakiś czas; dobrze schłodzone mniej się klei). Tak samo przygotować druga porcję ciasta. Ciastka piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Ciastka będą gotowe, gdy zarumienią się pod spodem i delikatnie po bokach - na początku będą miękkie, później stwardnieją i zrobią się kruche. Na każde wystudzone ciastko nakładać łyżeczką lub szprycą rozpuszczoną czekoladę (na sam środek ciastka), a na nią nałożyć połówkę orzecha (czekolada zadziała jak klej). Poczekać, aż czekolada stwardnieje. Takie ciastka można długo przechowywać w blaszanej puszce.

środa, 21 stycznia 2015

amerykańska zupa brokułowa i zapiekanki na bagietce

Przepis na dzisiejszą zupę podpatrzyłam na blogu autorki z Minnesoty. Moją modyfikacją było to, ze ugotowałam zupę na porcji rosołowej oraz nie zmiażdżyłam warzyw do końca - pozostawiłam warzywa w całości, zgniotłam tylko niektóre. Poza tym dodałam więcej jarzyn - do selera i brokułu dorzuciłam też marchewkę i pietruszkę. Na drugie danie proponuję nasz polski fast food, czyli zapiekankę na bagietce, która rewelacyjnie ,,czyści" lodówkę z wszelkich resztek wędlin i sera. Smacznego:)

Źródło (zupa): https://minnesotafromscratch.wordpress.com/2013/02/26/chunky-cream-of-broccoli-soup-recipe-no-blender/

na zupę:
duży brokuł,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
ćwierć selera korzeniowego lub 3 łodygi selera naciowego,
porcja rosołowa,
opcjonalnie kawałeczki przesmażonej szynki lub boczku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
niepełna szklanka mleka,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
opcjonalnie starty parmezan do posypania

Porcję zalać wodą, zagotować, odlać szumowiny i ponownie zalać czystą wodą (około 6 szklanek), gotować około 30-40 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarenkiem. W tym czasie na patelni przesmażyć pokrojone warzywa (cebulę, marchew i seler), wrzucić je do gotującego się wywaru z różyczkami brokułu (można też posiekać obrane łodygi oraz dorzucić przesmażoną wędlinę). Gotować do miękkości jarzyn (gdy będą gotowe, lekko je rozgnieść). W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dolać mleko i wymieszać trzepaczką. Gdy konsystencja zrobi się bardziej kremowa (ale nie bardzo gęsta), dodać mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać (nie trzeba wlewać całej - do smaku). Doprawić.

na zapiekanki:
jedna bagietka,
kilka dużych pieczarek (ok. 5-6),
kilka plasterków szynki,
mała cebula,
kilka łyżek startego sera,
opcjonalnie sos czosnkowy i/lub keczup, natka pietruszki
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano

Bagietkę przekroić na pół, posmarować domowym sosem czosnkowym, posypać bazylią i oregano. Pieczarki pokroić na półplasterki, szynkę na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać. Wędlinę, grzyby i cebulę przesmażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem.. Nakładać na połówki bagietek, posypać natką pietruszki i startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

koktajl truskawkowy

Dziś powspominamy trochę lato:) Proponuję jeden z moich ulubionych letnich napojów - koktajl truskawkowy. Nie przepadam za mrożonymi truskawkami, ale w sezonie zimowym sprawdzą się tutaj bardzo dobrze. Świetnie pasowałby tu też dodatek innych owoców np. malin, borówek czy bananów. Smacznego:)

ok. 20-30 dag truskawek (świeżych lub mrożonych),
ok. 3/4 szklanki mleka (proporcje płynu możemy zmienić w zależności, czy lubimy koktajl rzadszy, czy gęstszy),
opcjonalnie 2 gałki lodów waniliowych,
opcjonalnie łyżeczka cukru lub miodu

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Razem z lodami ,mlekiem i cukrem wkładamy do blendera i miksujemy. Smacznego:)

sobota, 17 stycznia 2015

wegetariańskie cheeseburgery z fasoli i surówka coleslaw

Dziś kuchnia amerykańska - proponuję amerykańskie burgery z fasoli, które podałam z jedną z ulubionych surówek Amerykanów. Przygotowałam również proste bułeczki jadane za oceanem do kolacji. Posmakują nawet największym mięsożercom, ponieważ są naprawdę pyszne i sycące. Ważne jednak, aby dobrze je przyprawić. Smacznego:)

ok. 10-11 bułeczek:
15 g drożdży,
szklanka ciepłej wody,
2 łyżki masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej,
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli

 Rozczyn z drożdży: W misce połączyć drożdże, wodę, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, jajko, masło i sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 10-11 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach około 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.


surówka coleslaw:
ćwierć białej kapusty (u mnie pekińska),
marchewka,
mała cebula lub ćwierć pora,
kilka łyżeczek majonezu,
łyżeczka lub dwie musztardy,
łyżeczka lub dwie octu jabłkowego,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz,
ew. natka pietruszki


Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na grube wiórki, por drobno posiekać. Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić.


burgery z fasoli (około 10-11):
2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli,
ćwierć pora,
jajko,
kilka łyżek bułki tartej,
sól, pieprz, ostra papryka w proszku, granulowany czosnek, opcjonalnie szczypta kuminu, natka pietruszki

Fasolę odsączyć i rozgnieść widelcem (mogą zostać większe kawałki). Por drobno posiekać, dodać do fasoli. Wrzucić surowe jajko, wsypać bułkę tartą i doprawić. Dobrze wyrobić i uformować płaskie kotleciki wielkości bułeczek. Można obsypać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanej patelni do zrumienia, tuż przed końcem smażenia na każdy kotlet nałożyć plasterek sera. Na każdą bułeczką nałożyć porcję surówki i kotlecik.



piątek, 16 stycznia 2015

murzynek


Chyba wszyscy uwielbiają murzynka - ja postanowiłam odrobinkę zmodyfikować tradycyjny przepis i swoje ciasto zrobiłam z cukrem pudrem (o wiele łatwiej się rozpuszcza przez co skraca się czas przygotowania). Skorzystałam też z tricku podpatrzonego u Nigelli Lawson przy oblewaniu murzynka pozostałą polewą - zdarza się, że ciasto pieczone w keksówce odrobinę pęka (mnie to akurat zupełnie nie przeszkadza) - polewę warto wlać nie tylko w powstałą szczelinę, ale świetnie też nakłuć ciasto od góry patyczkiem i pozwolić, żeby płynna kakaowa masa dostała się do wnętrza ciasta:) Smacznego:)

na dużą keksówkę:

250 g masła,
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
4 jajka,
1/2 szklanki wody,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
ew. wiórki kokosowe do posypania

Masło, przesiany cukier puder i wodę podgrzewać do rozpuszczenia się składników, zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić do ostygnięcia (masa nie będzie bardzo gęsta), ale odłożyć 1/3 szklanki do polania upieczonego ciasta. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Delikatnie połączyć ubite białka z ciastem (ja robię to szpatułką). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, oblać pozostałą polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

czwartek, 15 stycznia 2015

pasta do kanapek z tuńczyka i jajek


Dziś łatwy i szybki przepis na pastę z tuńczykiem. Składniki możemy dowolnie modyfikować - zamiast majonezu możemy dodać gęsty jogurt naturalny; świetnie pasowałyby tu też kawałeczki selera naciowego, ogórków konserwowych lub papryki. Smacznego:)

ok. 200 -250 g tuńczyka z puszki (w kawałkach),
2 jajka na twardo,
kilka łyżek kremowego serka do kanapek,
kilka łyżek majonezu lub/i gęstego jogurtu naturalnego,
ćwierć dużego pora (można zastąpić cebulą lub szczypiorkiem),
ok. łyżki soku z cytryny (lub do smaku),
sól, pieprz, ok. łyżeczki curry (lub do smaku), świeże zioła: natka pietruszki, bazylia, koperek lub kolendra

Tuńczyka odsączyć. Ugotowane jajka oraz świeże zioła drobno posiekać, pora pokroić w cienkie półplasterki. Składniki sałatki połączyć i doprawić.

środa, 14 stycznia 2015

pieczeń z grzybami i kaszą gryczaną


Z ostatniego gulaszu zostało mi trochę kaszy gryczanej- zamroziłam ją i czekałam, aż wpadnę na pomysł jej wykorzystania. Wpadłam na pyszną pieczeń z mielonego mięsa, do której dorzuciłam suszone grzyby oraz nadmiar kaszy. Danie podajemy na ciepło jako danie główne (z ulubionymi sosami, surówkami) lub na zimno jako dodatek do kanapek, smacznego:)

ok. 600 g mielonego mięsa,
niecała torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
pół szklanki suszonych grzybów,
kilka łyżek bułki tartej,
2 jajka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
sól (około łyżeczki), pieprz, papryka w proszku, rozmaryn, świeża bazylia, natka pietruszki, ew. przyprawa do mięsa mielonego

Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć, dodać odsączone grzyby, odstawić do przestygnięcia. Składniki na pieczeń połączyć i dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.

surówka:
pół kapusty pekińskiej,
ćwierć dużego pora,
duża marchewka,
ćwierć dużego selera,
kilka łyżek kukurydzy,
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Kapustę poszatkować, pora pokroić na półplasterki, marchewkę i seler zetrzeć na grube wiórki. Warzywa połączyć, doprawić i polać oliwą z oliwek.

wtorek, 13 stycznia 2015

pomarańczowe muffinki z czekoladą

Zawsze piekę inne muffinki i wciąż szukam na nie nowych inspiracji. Dziś przedstawiam przepis na pyszne babeczki o delikatnym smaku pomarańczy - w przepisie wykorzystujemy tylko skórkę, dlatego smak cytrusów nie jest dominujący i świetnie łączy się z czekoladą. Smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/orange-chocolate-chip-muffins/

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
małe opakowanie cukru waniliowego,
2 jajka,
2 łyżki skórki startej z pomarańczy,
niecała szklanka groszków czekoladowych lub połamanej na małe kawałki czekolady,

na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki,
1/4 szklanki brązowego cukru,
1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę

W misce wymieszać mąkę i proszek (łyżkę mieszanki odłożyć i obtoczyć w niej kawałeczki czekolady). W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, cukrem waniliowym, dodać jajka, skórkę i mleko. Wsypać mąkę z proszkiem i czekoladę, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do muffinek. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić palcami do konsystencji mokrego piasku, posypać mieszanką muffinki. Piec w temp. 180 stopni ok.20-25 minut.


niedziela, 11 stycznia 2015

indyjska potrawka z kurczakiem i dynią

Uwielbiam kuchnię indyjską - w Toruniu mamy nasza ulubioną restaurację serwującą dania z tego regionu świata, ale nigdy wcześniej nie próbowałam przygotować czegoś podobnego w domu. To był mój pierwszy raz i na pewno nie ostatni - potrawka inspirowana smakami Indii była po prostu pyszna, a podczas jej przyrządzania w kuchni unosił się wspaniały aromat egzotycznych przypraw. Do tego dania idealnie będzie pasował chlebek naan i orzeźwiająca sałatka z ogórka. Naprawdę polecam, smacznego:)

Źródło: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Winter-Squash-and-Chicken-Stew-with-Indian-Spices-876

podwójna pierś z kurczaka,
pół podłużnej dyni,
4 ziemniaki,
cebula,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie ćwierć selera korzeniowego,
szklanka bulionu,
puszka pomidorów (można też użyć passaty lub przecieru pomidorowego),
sól, pieprz, curry (ok. 2-3 łyżeczki), kumin (1-1.5 łyżeczki), cynamon (ok. łyżeczki), imbir (około łyżeczki),
świeża kolendra do posypania

Kurczaka kroimy na kawałki i przesmażamy na złoty kolor, odkładamy. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki wielkości pokrojonego kurczaka, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni po mięsie przesmażamy jarzyny (czosnek wrzucamy najpóźniej), dodajemy przyprawy, mieszamy, wrzucamy kurczaka i wszystko zalewamy bulionem oraz pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, następnie bez przykrycia około 10 -15 minut (aż sos zgęstnieje). Gdyby sos nie chciał gęstnieć, możemy ewentualnie zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą.



sobota, 10 stycznia 2015

pierogi z pieczarkami


To moje drugie podejście do pierogów - tym razem przyrządziłam je z pieczarkowym farszem. Przekonałam się, że zawsze będę używać tego przepisu na pierogowe ciasto, ponieważ naprawdę jest niezawodne - pierogi znów wyszły mięciutkie i delikatne; naprawdę uda się każdemu. Smacznego:)

 Źródło (ciasto) : http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html

na około 30 pierogów:

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli


farsz:
ok. 500 g pieczarek,
mała cebula lub por,
opcjonalnie mała kiełbaska lub kawałek szynki,
sól, pieprz, ew. natka pietruszki


Farsz: pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na maśle z kawałeczkami wędliny, aż odparuje płyn i doprawiamy (farsz nie powinien być zbyt mokry). Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię.


czwartek, 8 stycznia 2015

sałatka z pieczonym schabem i marynowanym selerem

Dziś propozycja na szybką sałatkę z dodatkiem pieczonego mięsa - świetnie sprawdzą się tu wszelkie pozostałości pieczeni; nie tylko schabu, ale również drobiu. Możemy użyć ulubionych składników do sałatek, świetnie sprawdziłyby się też na przykład ugotowane na twardo jajka, żółty ser, lub papryka. Smacznego:)

kawałek pieczonego schabu (u mnie około 300 g),
pół dużego ogórka (można też użyć konserwowych),
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
mały słoiczek marynowanego selera,
1 lub 2 torebki ryżu
kilka łyżek majonezu plus kilka łyżek jogurtu naturalnego,
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ew. koperek i natka pietruszki

Ryż ugotować i ostudzić. Mięso i ogórka pokroić na kawałki. Majonez i jogurt połączyć w dowolnych proporcjach (do smaku). Składniki sałatki połączyć, doprawić i dobrze wymieszać z sosem majonezowym.

środa, 7 stycznia 2015

włoska zupa ziemniaczana oraz bułeczki z kurczakiem i mozzarellą

Dziś znów włoski obiad - zupa ziemniaczana z passatą i bułeczki z ciasta na pizzę, które tym razem nadziałam resztkami pieczonego kurczaka. Przepis na pierwsze danie zaczerpnęłam ze strony mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale, ale odrobinkę go zmodyfikowałam, gotując zupę na porcji rosołowej. Dodatek makaronu nie jest tu obowiązkowy - zupa jest wystarczająco pożywna bez niego, ale ja postąpiłam zgodnie z oryginalną recepturą i dodałam makaron w kształcie serduszek przywieziony z Włoch:) Smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-potato-soup/

na zupę:
porcja rosołowa,
około 5 dużych ziemniaków,
1-2 marchewki,
kawałek selera korzeniowego lub 2 gałązki selera naciowego,
cebula,
1/3 lub 1/2 szklanki passaty (do smaku; można użyć zwykłego przecieru pomidorowego),
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, świeża bazylia lub ulubione suszone zioła,
opcjonalnie parmezan do posypania i drobny makaron

Porcję rosołową zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odlać szumowiny i ponownie zalać wodą (około 5-6 szklanek). Postawić na mały gaz, wrzucić liść laurowy i ziele; gotować, co jakiś czas zbierając powstałą pianę. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia, wrzucić do gotującego się wywaru i gotować razem jeszcze około 40 minut do miękkości warzyw. Dodać passatę, doprawić i wymieszać. Zupę można podawać z drobnym makaronem i startym parmezanem.

bułeczki:
upieczona pierś z kurczaka pokrojona na kawałeczki,
kulka mozzarelli,
pół czerwonej papryki,
na ciasto: składniki wraz z opisem przyrządzania bułeczek tutaj

wtorek, 6 stycznia 2015

gulasz ze schabu


Ze schabu możemy przyrządzić nie tylko tradycyjne kotlety lub roladki, ale także pożywny gulasz. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych warzyw lub grzybów, a passatę zastąpić zwykłym przecierem pomidorowym. Potrawa idealnie komponuje się z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniaczanym piuree. Smacznego:)

Źródło: poezja-smaku.pl

dla 3-4 osób:
ok. 600 g schabu,
pół dużej papryki,
kawałek selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
kilka małych pieczarek,
szklanka passaty,
2 szklanki bulionu,
ok. 1/4 szklanki śmietanki 18%,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki, słodka i ostra papryka w proszku

Schab pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w małej ilości mąki i słodkiej papryce. Przesmażyć na patelni do zbrązowienia, odłożyć na bok. Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni po mięsie (najpierw marchewkę i seler, potem paprykę i pieczarki, czosnek wrzucić na końcu). Mięso i warzywa połączyć w głębokim rondlu, zalać bulionem i passatą, dusić około 40 minut (do miękkości warzyw i mięsa). Łyżkę mąki dobrze rozmieszać ze śmietanką, dolać do sosu, poczekać, aż zgęstnieje i dobrze doprawić.

poniedziałek, 5 stycznia 2015

zimowy deser z jabłkami i miodem

Dziś propozycja na banalnie prosty i szybki deser z jabłkami. Jako że do jego przygotowania wykorzystujemy jogurt grecki, możemy go zjeść również na śniadanie:) Możemy użyć jabłek w dowolnej postaci - surowych, prażonych, a nawet z kompotu - świetnie pasowałyby tu też gruszki. Smacznego:)

na 4 porcje:
2-3 duże jabłka (surowe, prażone lub z kompotu),
ulubione ciasteczka (mogą być biszkopty, herbatniki, a nawet markizy),
duży jogurt grecki,
garść migdałów w płatkach (mogą być orzechy włoskie),
kilka łyżeczek miodu (można zastąpić sosem karmelowym),
opcjonalnie wiórki kokosowe, szczypta cynamonu

Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki. Ciasteczka pokruszyć - mogą być w mniejszych i większych kawałkach. Migdały uprażyć na suchej patelni (zajmie to chwilkę, do zrumienienia). Do szklaneczek lub pucharków nałożyć naprzemiennie warstwy ciastek, jogurtu, migdałów i owoców(polewamy je cienko miodem i posypujemy cynamonem). Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić.

sobota, 3 stycznia 2015

warzywa pod serową kruszonką

Dziś przepis na wegetariańską potrawę, która może może być wspaniałym dodatkiem do mięsa, ale świetnie sprawdzi się również jako samodzielne danie. Możemy tu wykorzystać dowolne ulubione warzywa, świetnie sprawdziłaby się tu na przykład dynia lub kabaczek. Smacznego:)

Źródło: przepis Pascala Brodnickiego (po mojej modyfikacji)

dla 3 osób:
mały bakłażan,
dwie małe cukinie,
czerwona papryka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
kilka suszonych pomidorków,
ok. 1/4 - 1/3 kawałka sera typu feta (do smaku),
łyżka przecieru pomidorowego (zamiast niego możemy użyć świeżych pomidorów),
sól, pieprz, zioła prowansalskie,  słodka i ostra papryka w proszku

na kruszonkę:
ok. 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki,
ok. 100 g mąki,
ok. 100 g. startego parmezanu,
sól, pieprz, papryka w proszku

Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni (czosnek wrzucić pod koniec), doprawić. Gdy będą prawie gotowe dołożyć przecier pomidorowy (można dolać troszkę wody) i wymieszać. Suszone pomidorki pokroić w paseczki, fetę pokruszyć; składniki połączyć z warzywami. Składniki na kruszonkę połączyć i palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku (mogą być większe i mniejsze okruchy). Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, nałożyć na nie kruszonkę i zapiekać około 20-30 minut (lub do zrumienienia kruszonki) w 190 stopniach.