sobota, 28 lutego 2015

Szybki placek z dżemem

Placek z dżemem to chyba jedno z najprostszych ciast, jakie miałam okazję piec. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe i zajmuje dosłownie 10 minut - wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łopatką. To idealna propozycja, kiedy bardzo się nam spieszy, a chcemy zjeść coś słodkiego. Jako że jest to przepis amerykański, przy odmierzaniu składników warto posłużyć się szklanką o pojemności 240 ml. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale.

na kwadratową blaszkę o bokach 25 cm:

226 g masła w temperaturze pokojowej,
2 szklanki mąki,
jajko,
szklanka cukru,

szczypta soli,
łyżeczka sody,
łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
skórka starta z pomarańczy,
1/2 - 2/3 szklanki dżemu truskawkowego 


Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt i skórkę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której uda się ulepić kulę. 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, posmarować dżemem, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kwadraty (ciepłe ciasto będzie się rozpadać, więc przed krojeniem powinno być dobrze wystudzone).


czwartek, 26 lutego 2015

Zupa porowo-ziemniaczana

Dziś delikatna zupa z porów i ziemniaków, idealna na pierwsze danie. Oczywiście możemy wzbogacić ją o nasze ulubione warzywa i wykluczyć z niej śmietankę. Taką zupę możemy również zmiksować na krem. Bardzo podobną przyrządza sam Jamie Oliver, a on wie, co dobre:) Smacznego:)

ok. 6-7 szklanek domowego bulionu drobiowego,
2 duże pory,
4 ziemniaki,
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć małego selera korzeniowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki, sól, pieprz
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18 %

Warzywa obrać i pokroić na kawałki, przesmażyć do zrumienienia (czosnek wrzucić na końcu). Zalać bulionem i gotować ok. 20-30 minut, do miękkości jarzyn. Pod koniec gotowania wlać śmietankę do smaku, doprawić i posypać natką pietruszki.

wtorek, 24 lutego 2015

Cannelloni ze szpinakiem, mięsem mielonym i i ricottą

Przyrządzałam już cannelloni w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej - tym razem postanowiłam nadziać je popularnym farszem ze szpinaku, mięsa mielonego i ricotty. Sos pomidorowy możemy zastąpić beszamelem lub innym ulubionym sosem do zapiekanek. Smacznego:)

Polecam też cannelloni z mięsem mielonym i cannelloni ze szpinakiem i fetą.

dla 2 -3 osób:
ok. 10 rurek cannelloni,
ok. 400-450 g mrożonego szpinaku,
ok. 250 g mięsa mielonego,
ok. 100-150 g ricotty,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, ew. przyprawa do mięsa mielonego
kilka łyżek startego parmezanu lub/i mozzarelli,

sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek

Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć z mięsem mielonym, przyprawić, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć szpinak, połączyć go z mięsem mielonym i pokruszoną ricottą. Przygotowanym farszem nadziewać podgotowane wcześniej rurki (ja gotuję je kilka minut). Sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem posmarować dno naczynia do zapiekania, na nim ułożyć nadziany makaron, posmarować go sosem i posypać serem - można zrobić jedną lub dwie warstwy. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Kurczak pieczony w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

Dziś pyszna propozycja na kurczaka pieczonego w sosie z białego wina. Dzięki uprzedniemu podsmażeniu, skórka jest chrupiąca, a mięso soczyste i miękkie. Ilość czosnku można ograniczyć, ale w połączeniu z cytryną, masłem, bulionem i winem tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale

2-4 duże udka z kurczaka
2 łyżki masła,
4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
1/4 szklanki białego wina,
3/4 szklanki bulionu drobiowego,
sok z połowy cytryny,

sól, pieprz, przyprawa do drobiu, rozmaryn (świeży lub suszony)

Kurczaka przyprawić i podsmażyć na gorącym tłuszczu (ok. 3 minut z każdej strony - musi być złocisty, a skórka przyrumieniona), odłożyć. Z patelni usunąć nadmiar tłuszczu, dodać masło, przesmażyć na nim czosnek, wlać wino, zredukować do połowy; dodać bulion, świeży rozmaryn i sok z cytryny. Do sosu przełożyć kurczaka i piec około 30 minut w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Gotowe danie posypać natką pietruszki.

niedziela, 22 lutego 2015

Cynamonowe bułeczki (cinnamon rolls)

Już od dawna kusiły mnie te drożdżowe ślimaczki i w końcu je upiekłam:) Być może nie wyglądają idealnie, ale to było moje pierwsze podejście do drożdżówek i jestem nimi zachwycona - były mięciutkie, słodkie, a w domu unosił się najpiękniejszy zapach, jaki można sobie wyobrazić:) Myślę, że po wersji cynamonowej wymyślę inne, równie smaczne, warianty nadzienia. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd, a nadzienie i lukier są pomysłami Laury Vitale. Smacznego:)

ciasto:

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

nadzienie:
 1/3 szklanki miękkiego masła,
¾ szklanki brązowego cukru,
¼ szklanki cukru,
1 i 1/2 łyżki cynamonu

polewa:

¼ szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej,
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka



Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej  oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać dwoma rodzajami cukru wymieszanymi z cynamonem i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym (na dwa sposoby)

Uwielbiam faszerowane warzywa. Jedną z moich ulubionych wersji jest farsz z mięsa mielonego. Kiedyś przygotowywałam taką cukinię z przesmażonym mięsem mielonym, dziś do nadzienia preferuję delikatniejsze mięso - takie, jak na gołąbki. Oba przepisy są jednak bardzo smaczne, dlatego podaję je oba. Smacznego:)

dla 2-3 osób:

Cukinie faszerowane mięsem jak na gołąbki:

duża cukinia,
200-250 g mielonego mięsa,
1/2 - 3/4 paczki ugotowanego ryżu,
mała cebula,
sól, pieprz, majeranek, czosnek, ew. słodka papryka lub przyprawa do mięsa mielonego

szybki sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek

Cukinię przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć, połączyć z mięsem, ryżem i przyprawami. Nadzienie włożyć do łódeczek z cukinii, piec ok. 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw). Przygotować sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem polać upieczone cukinie.

Cukinie faszerowane przesmażonym mięsem mielonym:

dwie małe cukinie (szybciej się upieką i mięso się nie przesuszy),
250 g mięsa mielonego,
cebula,
ząbek czosnku,
opcjonalnie kilka pieczarek,
opcjonalnie pół dużej papryki (można zastąpić innym warzywem),
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione suszone zioła
kilka łyżek startego żółtego sera

Mięso przesmażyć z posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami i warzywami, na koniec dodać czosnek i przyprawić. Wydrążone cukinie nadziewać przygotowanym farszem, posypać serem, zapiekać ok. 25 minut w temp 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw).




czwartek, 19 lutego 2015

hiszpańska tortilla z piekarnika

Hiszpańska tortilla to rodzaj omletu z ziemniakami. Zdarza się, że dodaje się do niej inne dodatki, na przykład pikantną kiełbasę. Ja potraktowałam tortillę jako kolejne danie, które świetnie ,,wyczyści" mi lodówkę z wszelkich resztek:) Poza tym upiekłam ją w piekarniku, ponieważ wolę w ten sposób przygotowane dania - mogę wstawić potrawę do pieca, poczekać, aż będzie gotowe i nie martwić się przewracaniem składników na patelni. Taką tortillę można oczywiście usmażyć z obu stron lub podpiec tylko jedną z nich w piekarniku. Smacznego:)

dla 2-3 osób:
5 jajek,
3-4 małe ziemniaki,
opcjonalnie kilka plasterków wędliny,
opcjonalnie kilka pieczarek,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, opcjonalnie ulubione zioła

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na kawałki. Wędlinę, pieczarki i drobno posiekaną cebulę przesmażyć, na koniec dodać czosnek. Jajka roztrzepać i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec ok. 20-30 minut w temp 190 stopni.


środa, 18 lutego 2015

pizza w greckim stylu

Wspominałam już, że pizzę piekę bardzo często i zawsze dodaję do niej inne składniki. Tym razem miałam ochotę na dużo dodatków i coś greckiego. Do mojej pizzy trafiły więc oliwki, ser feta, papryka, kurczak i od niedawna mój ulubiony składnik, czyli rukola. Smacznego:)

składniki na dużą blaszkę pizzy:
pojedyncza pierś z kurczaka plus przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek, rozmaryn (zamiast nich można użyć przyprawy do drobiu),
łyżka lub dwie oliwek,
czerwona papryka,
mała cebula,
ser typu feta (do smaku),
koncentrat pomidorowy,
kilka łyżek startego parmezanu,
opcjonalnie garść rukoli,
oregano, suszona bazylia, 

na ciasto:
1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki, kurczaka na małe kawałki. Mięso przyprawić, podsmażyć na patelni z warzywami. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i bazylią lub przyprawą do pizzy. Nałożyć podsmażone składniki, oliwki i pokruszoną fetę, posypać serem i piec około 30 minut w temp 180 stopni. Gotową pizzę posypać rukolą.

wtorek, 17 lutego 2015

gorąca czekolada

Wczorajszy post dotyczył czekolady w formie musu, dziś pyszna tabliczka zamieni się w gorącą czekoladę - idealną na chłodne dni, których jeszcze trochę przed nami. Z podanego przepisu otrzymamy średni słoik domowej mieszanki, smacznego:)

Przepis Laury Vitale.

 1/4 szklanki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru,
2/3 szklanki kakao,
100-110 g startej gorzkiej czekolady,
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej


Składniki przesiać i połączyć, przechowywać w pojemniku. Aby przygotować jedną porcję gorącej czekolady: w rondelku podgrzać szklankę mleka, gdy będzie prawie wrzące wsypać 2 i 1/2 łyżki mieszanki, dokładnie wymieszać trzepaczką (można też uprzednio wymieszać mieszankę z częścią mleka, a potem wlać do gorącego płynu i dokładnie wymieszać). Jeśli zależy nam, by czekolada była bardzo gęsta (idealna do zanurzania w niej ciasteczek), należy dodać do mleka więcej mieszanki.


poniedziałek, 16 lutego 2015

mus czekoladowy

W dzisiejszym poście pozostaniemy jeszcze w walentynkowych klimatach - mój czekoladowy deser stanowi idealne zwieńczenie każdej romantycznej kolacji:) Laura Vitale, która jest autorką tego przepisu, twierdzi nawet, że dzięki takiemu przysmakowi zdobyła serce swojego męża, więc to pozycja obowiązkowa w menu każdego singla;) Smacznego:)

dla 2 osób:
1/3 szklanki połamanej gorzkiej czekolady,
łyżka wody,
łyżka masła,
żółtko,

białko,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
½ szklanki śmietany kremówki


opcjonalnie 1/2 szklanki kremówki plus kilka łyżeczek cukru pudru na wierzch deseru

Kremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. Żółtko utrzeć z cukrem na jasną, gęstą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z wodą i masłem, ostudzić. 1/4 masy wymieszać z koglem-moglem, następnie wymieszać całość, dodać ekstrakt i jeszcze raz umieścić jajeczno-czekoladową masę w kąpieli wodnej (na parę minut lub tylko do zgęstnienia), ostudzić. Białka ubić na sztywno i wraz z kremówką delikatnie wmieszać do czekoladowej masy - powinna być puszysta. Nałożyć do pucharków i chłodzić przez 6 godzin lub całą noc. Mus nie jest zbyt słodki, dlatego warto podać go z ubitą z cukrem kremówką.


sobota, 14 lutego 2015

łosoś z warzywami w walentynkowych papilotkach

Dziś romantyczna kolacja z łososiem w roli głównej. Dzięki zawinięciu w papierową papilotkę, ryba jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Do przygotowania tego przepisu możemy użyć dowolnych warzyw, jakie mamy w lodówce. Danie podałam z ryżem, zestawem sałat i faszerowanymi pieczarkami. Smacznego:)

dla 2 osób:
2 kawałki łososia,
pół papryki,
marchewka,
mała pietruszka lub/i kawałek selera,
ćwierć małego pora,
sól, pieprz, natka pietruszki, granulowany czosnek, odrobina soku z cytryny,
papier do pieczenia,

Z papieru do pieczenia wyciąć dwa serduszka - muszą być na tyle duże, by zmieściły się na nich kawałki ryby z warzywami. Paprykę pokroić w krążki, pora w półplasterki, marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na połowę serduszka nałożyć krążki papryki i pozostałe warzywa, doprawić. Na jarzyny nałożyć przyprawionego i skropionego cytryną łososia. Serduszko zawinąć w ciasną paczuszkę. Piec około 20 minut w temp 200 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ryby).





czwartek, 12 lutego 2015

karkówka pieczona w miodowo-musztardowej marynacie

Karkówkę przyrządzam dość rzadko - jeśli już, to preferuję grillowaną lub pieczoną. Dziś prosty i popularny przepis na pieczone plastry karkówki w pysznej marynacie z miodu i musztardy. Proporcje między tymi dwoma składnikami możemy ustalić sami, warto jednak pamiętać o zabezpieczeniu blaszki folią, w ten sposób o wiele łatwiej ją doczyścimy. Smacznego:)

dla 2 osób:
2 plastry karkówki,
na marynatę:
ok. 5 łyżeczek musztardy (u mnie Dijon, ale idealna będzie też francuska lub rosyjska),
ok. 2 łyżeczek miodu,
sól, pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie prowansalskie) lub kolendra

Składniki marynaty połączyć i dobrze doprawić, włożyć do niej plastry mięsa i marynować całą noc lub kilka godzin. Karkówkę ułożyć na wyłożonej folią blaszce i piec około godziny w 190 stopniach (czas pieczenia zależy od grubości plastrów).


środa, 11 lutego 2015

muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami to prawdziwie amerykański klasyk. Do ich przygotowania możemy użyć borówek amerykańskich lub jagód, zimą wykorzystujemy owoce mrożone lub z soku (dobrze odsączone). Muffinki z tego przepisu wychodzą duże, miękkie i puchate, na pewno wykorzystam go jeszcze do babeczek z innymi dodatkami. Inspiracją do ich przygotowania była ta strona - jest to przepis amerykański, więc przy odmierzaniu składników warto posłużyć się szklanką o pojemności 240 ml. Smacznego:)

2 i 1/2 szklanki mąki,
łyżka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
8 łyżek masła (roztopionego i ostudzonego),
szklanka cukru,
łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym),
2 duże jajka,
1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
2 łyżki mleka,
skórka otarta z cytryny,
szklanka jagód

W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugim naczyniu dokładnie połączyć śmietanę, mleko, cukier, jajka, masło i skórkę z cytryny (ja robię to trzepaczką). Dodać składniki suche i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Gdy używamy świeżych jagód lub borówek, można je delikatnie wmieszać do ciasta. Jeśli używamy owoców mrożonych lub z soku, lepiej najpierw nałożyć łyżkę ciasta do natłuszczonych foremek, następnie rozsypać owoce, przykryć kolejną łyżką ciasta i ewentualnie nałożyć kilka owoców na wierzch (nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek). Piec około 20-25 minut w temp 180 stopni.

wtorek, 10 lutego 2015

tradycyjna sałatka jarzynowa

Uwielbiam testować nowe przepisy i odkrywać nowe połączenia smakowe. Bardzo cenię sobie jednak tradycyjną kuchnię, a jednym z moich ulubionych dań jest sałatka jarzynowa. Lubię ją między innymi za to, że świetnie ,,czyści" lodówkę z resztek warzyw - kiedy mam dużo włoszczyzny, używam jej do przygotowania domowego bulionu, a po ugotowaniu, z jarzyn przyrządzam dzisiejszą sałatkę. Smacznego:)

na 4 porcje:
2 ugotowane na twardo jajka,
ćwierć małego pora (biała część),
ugotowane warzywa: dwie duże marchewki, 3-4 ziemniaki, duża pietruszka, ćwierć małego selera,
łyżka lub dwie groszku,
opcjonalnie łyżka lub dwie kukurydzy,
opcjonalnie dwa małe ogórki kiszone,
opcjonalnie pół dużego jabłka,
kilka łyżek majonezu
kilka łyżeczek musztardy,
sól, pieprz

Warzywa, jabłko i jajka pokroić w kostkę, dodać groszek lub/i kukurydzę. Dobrze wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić.


poniedziałek, 9 lutego 2015

kurczak pieczony z czerwonym pesto i mozzarellą

Dziś przepis na pieczoną pierś z kurczaka w stylu włoskim. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący w kuchni - mięso wystarczy tylko posmarować pesto i obłożyć serem, resztę zrobi za nas piekarnik:) Piersi możemy nie rozbijać, tylko upiec w całości, ale wydłuży to czas pieczenia. Idealnie byłoby na gotowe danie położyć listek świeżej bazylii, moja niestety akurat zwiędła:( Warto spróbować również wersji z zielonym pesto, polecam pieczonego w ten sposób pstrąga lub łososia. Smacznego:)

dla 2 osób:
pojedyncza pierś z kurczaka,
ok. 4-5 łyżeczek pesto,
kulka mozzarelli,
sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, tymianek

Mięso umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Każdą połówkę delikatnie rozbić i przyprawić. Kurczaka ułożyć na delikatnie natłuszczonej blaszce, posmarować pesto, nałożyć kilka plastrów mozzarelli. Zapiekać około 30 minut w 190 stopniach.

sobota, 7 lutego 2015

dorsz pieczony pod ziołowo-cytrynową skorupką


Dziś kolejny przepis na pieczoną rybę - tym razem wyjątkowy smak zawdzięcza ona chrupiącej skorupce z ziołami i cytryną. Tak upieczony dorsz jest naprawdę aromatyczny i pięknie pachnie cytrusami. Do tego przepisu możemy użyć dowolnej ryby o białym mięsie. Smacznego:)

500 g dorsza (lub innej ryby o białym mięsie),
na skorupkę:
ok.30 g bułki tartej.
ok. 15 g startego parmezanu,
ok. łyżki natki pietruszki,
ok. łyżeczki koperku,
skórka starta z cytryny i ok. łyżeczki soku,
ok. łyżki oliwy,
sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek

surówka z włoszczyzny:
dwie marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego,
ćwierć małego pora (biała część),
sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa

Rybę pokroić na kawałki, umyć, osuszyć. Składniki skorupki połączyć i dobrze wymieszać. Na każdy kawałek ryby nałożyć porcję mieszanki i lekko docisnąć. Piec około 15-20 w temp. 200 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ryby).

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (pora pokroić na półplasterki). Doprawić i polać odrobiną oliwy.


piątek, 6 lutego 2015

pomarańczowe ciasteczka z żurawiną

Domowa kuchnia amerykańska ma wiele zalet - przepisy są łatwe, szybkie, a dania naprawdę smaczne. Dziś prosty przepis na ciasteczka z żurawiną, które przepięknie pachną pomarańczami. Zamiast żurawiny możemy użyć do nich ulubionych orzechów, na przykład pistacji. Takie ciasteczka nigdy nie będą wyglądały idealnie, ale na tym polega ich urok:) Po upieczeniu powinny być miękkie. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale

na około 20-30 ciasteczek:

1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki sody,
jajko,
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
1/2 szklanki miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki brązowego cukru,
szklanka suszonej żurawiny,
skórka z małej pomarańczy


Mąkę i sodę przesiać i połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrami, gdy masa będzie kremowa, dodać jajko, następnie żurawinę i skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę z sodą i wymieszać tylko do połączenia - masa ma być bardzo gęsta, aby można ją było formować. Z ciasta lepić małe kulki (powinny być większe od orzecha włoskiego; pomocna byłaby tu mała łyżka do lodów) i układać na papierze do pieczenia - ciastka się spłaszczą i powiększą, dlatego trzeba zrobić odstępy. Piec około 15 minut w 190 stopniach - będą gotowe, gdy przyrumienią się od spodu i na bokach.

czwartek, 5 lutego 2015

śniadaniowe trójkąciki z serem i szynką

Bardzo lubię robić wszelkiego rodzaju paszteciki - farsz do nich zawsze przyrządzam z tego, co akurat mam pod ręką. Dziś niezwykle prosty przepis na francuskie trójkąciki z szynką i serem, które będą idealną propozycją nie tylko na śniadanie, ale również jako dodatek do zupy. Smacznego:)

płat ciasta francuskiego,
kilka dużych plastrów szynki,
kilka łyżek startego sera lub sera w plasterkach,
opcjonalnie jajko lub śmietanka do posmarowania pasztecików

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć ser i kawałek szynki, zgiąć w trójkąt i skleić brzegi widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

środa, 4 lutego 2015

amerykańska zupa ziemniaczana

Dziś propozycja na pyszną, gęstą, pożywną zupę ziemniaczaną z serem i szczypiorkiem. Po raz kolejny zainspirowałam się przepisem Laury Vitale - moja zupa to mała modyfikacja jej pomysłu. Szczypiorek możemy zastąpić cebulką dymką, a na koniec dołożyć kleks kwaśnej śmietany. Smacznego:)

ok. 700 g ziemniaków,
duża cebula,
4 łyżki mąki,
4 łyżki masła,
8 plastrów boczku (można zastąpić szynką lub inną wędliną),
3 szklanki domowego bulionu drobiowego,
3 szklanki mleka,
kilka łyżek startego sera (idealny będzie cheddar, ale sprawdzi się również każdy żółty ser o wyraźnym smaku),
pęczek szczypiorku, ew. natka pietruszki
sól, pieprz

Boczek lub szynkę przesmażyć na chrupko, odstawić. Patelnię po wędlinie oczyścić z nadmiaru tłuszczu, następnie na maśle podsmażyć cebulę (ok. 5 minut). Dodać mąkę, dobrze wymieszać, aby zrobiła się zasmażka, wlać mleko, bulion, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 20 minut (do miękkości warzyw i momentu, gdy zupa zrobi się gęsta). Pod koniec gotowania dodać szczypiorek, natkę i podsmażoną wędlinę. Na każdy talerz nałożyć porcję startego sera (około 1-2 łyżki), zalać ją zupą i ewentualnie posypać resztą szczypiorku.

poniedziałek, 2 lutego 2015

potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim (pot pie)

Jednym z moich najsmaczniejszych dań była potrawka z klopsikami pod ciastem francuskim. Tym razem postanowiłam przyrządzić bardziej klasyczny pot pie - dziś przedstawiam więc wersję z kurczakiem. Tak jak przy pierwszym podejściu do tej potrawy, inspirowałam się przepisem Laury Vitale (odrobinę go zmodyfikowałam). Smacznego:)

ok. 500-600 g udek kurczaka - bez kości i skóry (można tez użyć piersi),
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
mała cebula lub ćwierć pora,
kilka łyżek kukurydzy,
kilka łyżek groszku,
opcjonalnie 2 małe ziemniaki,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
3 szklanki bulionu,
1/3 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%),
sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do drobiu, natka pietruszki, tymianek
płat ciasta francuskiego plus jajko do posmarowania

Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Mięso z udek pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, przesmażyć na złoto. Na maśle przesmażyć posiekaną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać mięso, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wrzucić groszek, kukurydzę i śmietankę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem.  Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem (lub śmietanką), zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.