poniedziałek, 30 marca 2015

Karkówka pieczona w keczupie

Karkówka pieczona w keczupie to bez wątpienia jeden z moich ulubionych mięsnych przepisów. Większość osób zalewa mięso ogromną ilością keczupu i majonezu - w tym przepisie spodobało mi się to, iż znacznie ograniczono ilość tej zalewy i że wcześniej marynuje się karkówkę w aromatycznych przyprawach. Naprawdę wystarczy kilka łyżeczek keczupowo-majonezowej mieszanki- plastry mięsa po upieczeniu będą soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Przepis znalazłam tutaj (odrobinę go zmodyfikowałam). Polecam, smacznego:)
 

Polecam też karkówkę pieczoną w miodowo-musztardowej marynacie:)

dwa duże plastry karkówki,
kilka łyżeczek keczupu i majonezu plus łyżeczka musztardy

na marynatę:
3-4 łyżki oleju,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,
łyżeczka majeranku,
po 3/4 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,
½ łyżeczki ostrej papryki,
ziarenko ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz

Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie karkówkę obsmażyć z obu stron na patelni (kilka minut). Przełożyć do żaroodpornego naczynia (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem, majonezem i musztardą - plastry muszą być dość grubo posmarowane i całe zakryte zalewą. Przykryć naczynie i piec około 45 minut w 190 stopniach, po tym czasie można odkryć naczynie i pozwolić, aby mięso się zarumieniło (jeszcze 10-15 minut).

niedziela, 29 marca 2015

Tarta z kremowym serkiem i owocami

Tarta z owocami to jeno z moich ulubionych ciast. Piekłam je już w wersji czekoladowej, jabłkowej oraz z pysznym kremem patissiere. Dziś tarta z delikatnym, waniliowym serkiem - taki krem robi się chyba najszybciej i najprościej. Niestety przez moją nieuwagę spowodowaną późną porą pieczenia deseru, boczki tarty troszkę mi się spiekły - mimo to zdecydowałam się ją opublikować, bo przepis jest naprawdę wart wypróbowania. Smacznego:)

Przepis na spód tarty jak w tym przepisie.

na krem:
400 g kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Philadelphia)
laska wanilii,
skórka z cytryny plus łyżka lub dwie soku,
ok. 1/2 szklanki przesianego cukru pudru (można dać więcej).
ulubione owoce na wierzch tarty

Z laski wanilii wyciągnąć ziarenka i połączyć z pozostałymi składnikami na krem. Wymieszać wszystko mikserem na puszystą masę, nałożyć ją na upieczony spód do tarty, a  na wierzch poukładać owoce. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.





sobota, 28 marca 2015

Cebulaczki

Dziś polecam bardzo prosty przepis na przepyszne, cebulowe bułeczki z żółtym serem. Smakują naprawdę rewelacyjnie, są idealne do zupy lub po prostu jako zamiennik pieczywa. Ciasto jest tak smaczne i proste, że na pewno skłoni mnie do wypróbowania różnych wariantów smakowych podobnych wypieków. Inspirację znalazłam tutaj, polecam, smacznego:)

na 8 bułeczek:
125 ml ciepłej wody (pół szklanki),
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
płaska łyżeczka soli,
łyżeczka oleju,
25 g drożdży,
500 g mąki pszennej,
2-3 duże cebule,
ok 120g sera żółtego,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania bułeczek)

25 g drożdży rozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Dodać 250 g mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod przykryciem, by drożdże wyrosły (może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale tak ma być). Posiekaną w kosteczkę cebulę przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Do wyrośniętych drożdży dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę mąki (może się okazać, że wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie), sól, olej i miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było gładkie i elastyczne (około 10 minut).Podzielić na 8 części, z każdej z nich zrobić kulkę, z której następnie uformować płaski, okrągły placek. Placuszki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy placuszek posmarować jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami keczupu i  nałożyć porcję cebuli. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Cebulaczki piec 5 min w 200'C. Następnie posypać je startym serem żółtym, zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 20 min.

piątek, 27 marca 2015

Domowe czekoladki

Dziś banalnie prosty przepis na domowe czekoladki, z których przygotowaniem poradzą sobie absolutnie wszyscy. Takie słodkości mają tę przewagę nad kupnymi, że są znacznie tańsze od bombonierek i możemy dowolnie komponować ich składniki; są też wspaniałym pomysłem na prezent:) Moje dzisiejsze czekoladki są najprostsze, bo wykonane z jednego rodzaju czekolady i bez żadnych dodatków. Dla pięknego efektu i ciekawego smaku możemy wykonać je z 2 lub 3 czekolad (na przykład białej, mlecznej i gorzkiej) oraz dodać do nich bakalie. Smacznego:)

tabliczka ulubionej czekolady,
opcjonalnie orzechy, rodzynki lub inne ulubione dodatki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej bakalie. Płynną przelać do foremek, włożyć do zamrażalnika na ok. 10 minut. Czekoladki są gotowe, gdy stwardnieją. Gdy przygotowujemy je z kilku rodzajów czekolady, najpierw zalać foremki jedną warstwą wybranej czekolady, poczekać, aż stwardnieje i podobnie postąpić z kolejnymi warstwami.

środa, 25 marca 2015

Kurczak pieczony w indyjskiej paście

Uwielbiam indyjską kuchnię i od czasu do czasu próbuję przygotować jej dania w domu. Dziś bardzo pikantne udka po indyjsku - ilość chili dostosowujemy  w tym przepisie do smaku (oryginalnie powinno być 3-4 łyżeczki, ja dałam 2 i mięso było bardzo pikantne). Podajemy z ryżem i chłodzącymi dodatkami np. ogórkiem lub sosem na bazie jogurtu. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj i nieznacznie go zmodyfikowałam.
Polecam też mój przepis na indyjską potrawkę z kurczakiem i dynią.

dla 2 osób:
2 duże udka z kurczaka,
na pastę:
2-4 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki kurkumy,
kilka łyżek soku z cytryny,
1/4 łyżeczki imbiru,
łyżeczka czosnku,
1/4 łyżeczki cynamonu,
3 goździki (roztłuczone na proszek),
łyżeczka kuminu,
sól, pieprz
łyżka oliwy,

Składniki na pastę wymieszać - dodać tyle soku z cytryny lub/i wody, by powstała gęsta pasta (może się jej wydawać mało, ale starczy na dwa duże udka). Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ponakłuwać delikatnie nożem i wmasować pastę. Ostawić na kilka godzin do lodówki, piec w 200 stopniach około 60-80 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, blaszkę warto wyłożyć folią).

wtorek, 24 marca 2015

Wiejska pizza z kiełbasą i pieczarkami

Pizzę uwielbiam chyba w każdym wydaniu, te wiejskie są na pewno wśród moich ulubionych. Dziś prosta pizza z kiełbasą, pieczarkami, pomidorami i żółtym serem - idealna z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego:)

Polecam również moją wiejską pizzę z jajkiem, kiełbasą i pomidorami.

na dużą blaszkę pizzy:

1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
laska kiełbasy,
opcjonalnie mały pomidor,
kilka pieczarek,
cebula,
ew. 2 ząbki czosnku,
grubo starty żółty ser (u mnie pokrojony w długie paski),
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,suszona bazylia
cebula

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i bazylią. Plasterki kiełbasy przesmażyć na patelni, odłożyć. Pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni po kiełbasie z cebulą i czosnkiem. Na pizzę nałożyć pokrojonego na kawałki lub w plastry pomidora, kiełbasę, cebulę. Posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

poniedziałek, 23 marca 2015

Ryba w wiosennym sosie szpinakowo-brokułowym

Za oknem robi się coraz bardziej zielono, a ja nadejście wiosny postanowiłam uczcić zdrowym, zielonym daniem. Najczęściej przyrządzam rybę w piekarniku, ale tym razem miałam ochotę na delikatny, warzywny sos. Łącząc brokuły i szpinak otrzymałam świeże, lekkie, wiosenne danie. Do jego przyrządzenia możemy dodać inne zielone dodatki np. fasolkę szparagową. Smacznego:)

ok. 450 g ryby (u mnie dorsz, filet),
pół brokułu,
200 ml śmietanki 30% (może być 18%),
ok. 400 g mrożonego szpinaku,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
olej,
1/4-1/3 szklanki białego wina,
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy

Rybę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelni po rybie przesmażyć pokrojonego w półplasterki pora, dodać drobno posiekany czosnek, zalać winem i zredukować do połowy. Wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. W tym czasie ugotować różyczki brokułów. Warzywa na patelni doprawić, zalać śmietanką, wymieszać i delikatnie włożyć kawałki ryby z brokułem. Podgrzać całość, podawać z ryżem.

sobota, 21 marca 2015

Makaronowa zapiekanka z brokułem i wędliną

Pomysłów na zapiekanki zazwyczaj mi nie brakuje, często przepis jest moją szybką improwizacją, podyktowaną zawartością lodówki. Z pozostałości wędliny, brokułów i mleka wymyśliłam prosty przepis na zapiekankę makaronową - sos beszamelowy możemy zastąpić prostszym sosem śmietanowym czy serowym, a szynkę kawałkami kurczaka. Smacznego:)

na 2-3 osoby:
kilka dużych plastrów szynki lub 2 małe kiełbaski,
pół brokułu,
200 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 150 g makaronu
na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
starty parmezan

Szynkę, cebulę, pieczarki i czosnek pokroić, przesmażyć. Brokuły i makaron podgotować prawie do miękkości. Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, szybko mieszając trzepaczką. Wlać mleko, mieszać i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje, doprawić. Do naczynia do zapiekania nakładać warstwy makaronu, wędliny, warzyw i sosu - każdą warstwę posypać parmezanem. Zapiekać ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

czwartek, 19 marca 2015

Kakaowe muffinki z cynamonem


 Bardzo lubię wypieki z dodatkiem kakao, dlatego postanowiłam upiec proste kakaowe muffinki z nutką cynamonu według przepisu Laury Vitale. Jak zwykle przygotowanie muffinek nie zajmuje dłużej niż 10 minut, wszystkie składniki należy tylko szybko wymieszać trzepaczką. Takie babeczki są najlepsze w dniu upieczenia, smacznego:)

Składniki odmierzamy szklanką o pojemności 240 ml.

1-1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szczypta soli,
szklanka cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki miękkiego masła,
szklanka mleka,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany

wierzch:
1/4 szklanki brązowego cukru,
1/4 szklanki cukru,
ok. 5 łyżek mąki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki zimnego masła


Połączyć mąkę, kakao, sodę, sól i proszek. W drugiej misce utrzeć cukier z masłem na kremową masę, dodać jajka, wymieszać, wlać mleko i śmietanę, połączyć trzepaczką (nic się nie stanie, jeśli masa się rozwarstwi). Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Składników na wierzch babeczek połączyć, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek (do 2/3 wysokości), posypać kruszonką, piec ok. 20-25 w 180 stopniach.

środa, 18 marca 2015

Kurczak pieczony w miodowo-musztardowej marynacie

Marynatę z miodu i musztardy wykorzystałam już do pieczonej karkówki, dziś w podobny sposób postanowiłam przyrządziłam udka z kurczaka. Do tego przepisu możemy wykorzystać dowolną musztardę, idealnie sprawdzi się tutaj francuska lub Dijon. Do mięsa podałam brązowy ryż, faszerowane pieczarki i surówkę z marchewki. Smacznego:)


5-6 udek kurczaka,
na marynatę:
czubata łyżka musztardy,
ok. 1/4 szklanki miodu,
łyżka oliwy,
łyżka lub dwie soku z cytryny,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek

Składniki marynaty połączyć, dokładnie obtoczyć w niej kurczaka i odstawić przynajmniej na godzinę. Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując udka pozostałą marynatą.

wtorek, 17 marca 2015

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowo- śmietanowym

Ostatnio mam trochę mniej czasu na gotowanie - w takich sytuacjach zazwyczaj przyrządzam szybki sos, który mogę podać z makaronem lub ryżem. Z resztek wędliny i pieczarek wymyśliłam banalnie proste danie z moim ulubionym sosem pomidorowo-śmietanowym. Dodatek śmietanki jest tu opcjonalny, jeśli zdecydujemy się na wersję czysto pomidorową, do jej przygotowania warto użyć domowego bulionu. Smacznego:)

dla 2 - 3 osób:
ok. szklanki posiekanej w kostkę szynki,
ok. 200-250 g pieczarek,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 - 3/4 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%) - lub do smaku,
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, posiekana natka pietruszki
starty parmezan,
makaron do podania

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Składniki przesmażyć, dodać szynkę, po kilku minutach zalać wszystko koncentratem i śmietanką, doprawić do smaku. Mieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z makaronem posypane natką pietruszki i startym parmezanem.


poniedziałek, 16 marca 2015

Jabłecznik ucierany

Bardzo lubię wypieki z dodatkiem owoców - dzięki ich dodatkowi ciasto dłużej pozostaje wilgotne i świeże. Ostatnio piekłam apple bread z dodatkiem świeżych jabłek, dziś proponuję ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem, czyli prosty, ucierany jabłecznik z dodatkiem domowego musu jabłkowego. Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)

Polecam też moją szarlotkę:)

Składniki w temperaturze pokojowej:

5 jajek,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
200 g masła,
350 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
800 g domowego musu jabłkowego plus 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Utrzeć jajka z cukrami na jasną masę, dodać masło, utrzeć i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć. Mus wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 180 C. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto. Piec przez około 45 minut, jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.

sobota, 14 marca 2015

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym


Kiedy zupełnie nie mam czasu na gotowanie, zazwyczaj ratunkiem są dania z makaronem. Najczęściej przygotowuję do niego proste i szybkie sosy (pomidorowy lub śmietanowy) oraz dodaję warzywa i kawałki mięsa. Tym razem proponuję pożywny makaron z kurczakiem i boczkiem - danie niezbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić:) Smacznego:)

Przepis Laury Vitale

dla 2 - 3 osób:
podwójna pierś z kurczka,
ok. 4-6 plastrów boczku,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
3/4 szklanki bulionu drobiowego,
1/2 szklanki kremówki,
1/2 szklanki startego parmezanu,
sól, pieprz, przyprawa do drobiu lub ulubione przyprawy do kurczaka, natka pietruszki
makaron 

Boczek pokroić drobno i usmażyć na chrupko, odstawić, odsączyć. Kurczaka pokroić na kawałki, przesmażyć do zarumienienia, odstawić. Na patelni po kurczaku i boczku usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, zalać bulionem, zredukować płyn do połowy i dodać kremówkę. Wmieszać parmezan i boczek. Poczekać, aż sos zgęstnieje, posypać natką pietruszki i podawać z makaronem.

czwartek, 12 marca 2015

Ribollita z jarmużem

Ribollita ta włoska zupa z fasoli z dodatkiem wielu innych warzyw. Podobno z tym daniem jest jak z naszą tradycyjną sałatką jarzynową - w każdym domu smakuje inaczej, bo każdy dodaje do niej swoje ulubione składniki. Ja swój przepis podpatrzyłam oczywiście u mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale. Laura do swojej zupy dorzuciła jeszcze kawałki chleba, ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ zupa była wystarczająco sycąca. Smacznego:)

Polecam również moją zimową zupę z jarmużem.:)
 
duża cebula,
2 marchewki,
2 gałązki selera naciowego (można zastąpić korzeniowym),
3-4 małe ziemniaki (można zastąpić dynią),

mała pietruszka,
3 ząbki czosnku,
puszka fasoli,
ok. 2-3 szklanek poszatkowanej kapusty,
ok. 2 szklanek jarmużu,
puszka pomidorów,
8 szklanek domowego bulionu drobiowego (może być jarzynowy),
sól, pieprz,

opcjonalnie kawałek parmezanu (sam brzeg sera, który się już kończy)

Warzywa (oprócz jarmużu, kapusty i fasoli) obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, doprawić. Gdy nabiorą koloru, zalać je bulionem oraz pokrojonymi pomidorami z puszki, dodać brzeg sera i gotować 15 minut. Po tym czasie wrzucić fasolę, jarmuż i kapustę, gotować kolejne 15-20 minut. Gotowe danie posypać startym parmezanem.



wtorek, 10 marca 2015

Ziemniaczana zapiekanka z rybą i sosem porowym

Ziemniaczane zapiekanki są jednymi z moich ulubionych, zazwyczaj dodaję do nich kawałki kurczaka lub mielonego mięsa. Ostatnio wypróbowałam wersję z rybą i okazała się ona równie smaczną wersją. Do jej przyrządzenia możemy użyć dowolnej ryby, wcześniej usmażonej, upieczonej lub ugotowanej. Smacznego:)

 Polecam też mojego łososia w porach , zapiekankę ziemniaczaną z sosem czosnkowym i zapiekankę ziemniaczaną z szynką

dla 3 osób:
ok. 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
ok. 500 g usmażonej, upieczonej lub ugotowanej ryby (filet, u mnie dorsz),
250 ml śmietanki 18 %,
łyżka lub dwie mąki,
mały por,
sok z cytryny (do smaku)
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek,
opcjonalnie odrobina tartego parmezanu na wierzch

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.  Rybę podzielić na małe kawałki. Przygotować sos: pora pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni kilka minut, zalać śmietanką rozrobioną wcześniej z mąką, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W naczyniu do zapiekania układać warstwami ziemniaki, rybę i sos (każdą warstwę doprawić), opcjonalnie posypać startym parmezanem i zapiekać w 180 stopniach ok. 20 minut.




poniedziałek, 9 marca 2015

Kurczak pieczony z papryką i pomidorami według Jamiego Olivera



Pieczonego kurczaka przyrządzam bardzo często, tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w najnowszej książce Jamiego (Gotuj sprytnie jak Jamie). Jak wszystkie jego potrawy, danie jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, bezproblemowe i idealne do małych modyfikacji. Podawać z sałatą i ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)

Polecam też mojego pieczonego kurczaka z ziemniakami i kurczaka pieczonego w sosie maślano-cytrynowym

5-6 udek/ćwiartek kurczaka (bez skóry),
2-3 pomidory,
1-2 papryki,
mała cebula,
kilka ząbków czosnku,
ok. 15 g świeżego tymianku,
łyżeczka wędzonej papryki,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól, pieprz

Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę i paprykę w łódeczki. Wszystkie składniki (z ząbkami czosnku) ułożyć na natłuszczonej lekko blaszce, obtoczyć wszystko w mieszance z oliwy, octu, tymianku i wędzonej papryki. Piec w 180 stopniach około 50 minut lub do miękkości składników (co jakiś czas obracając składniki i polewając je sokami z blaszki).

sobota, 7 marca 2015

Ciasto z jabłkami i kruszonką (apple bread)

Dziś kolejne proste ciasto z owocami - przygotowanie amerykańskiego apple bread zajmuje nie więcej niż 10-15 minut, składniki wystarczy tylko dokładnie wymieszać szpatułką i przelać ciasto do małej keksówki. Możemy do niego dodać rodzynki lub żurawinę, a kruszonkę wzbogacić o orzechy włoskie. Dzięki jabłkom ciasto jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jako że jest to przepis amerykański, do odmierzania warto posłużyć się szklanką o pojemności 240 ml. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale.

Polecam również moje ciasto bananowe i ciasto pomarańczowe

½ szklanki oleju,
szklanka cukru,
¼ szklanki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,

szczypta soli,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 szklanki mąki,
4 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach (na wiórki, należy je dobrze odcisnąć)
opcjonalnie ½ szklanki suszonej żurawiny,
½ łyżeczki cynamonu,
skórka starta z połowy pomarańczy

na kruszonkę:
2 łyżki mąki
¼ szklanki brązowego cukru,
3 łyżki zimnego masła


W misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli używamy żurawiny, wymieszać ją z 1/4 mieszanki mąki. W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, mleko, ekstrakt i skórkę. Dodać jabłka, a następnie mieszankę mąki i żurawinę; szybko, ale dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, posypać kruszonką i piec około godziny w 180 stopniach.

czwartek, 5 marca 2015

Lemoniada

Lemoniada to jeden z amerykańskich klasyków - świetny zwłaszcza na upały z dodatkiem lodu. Stanowi też zdrowszy odpowiednik napojów pełnych chemii, zwłaszcza, gdy cukier zastąpimy miodem. Klasyczne przepisy mówią zazwyczaj, aby przyrządzić syrop z cukru i wody, ale stosując tę metodę należy pamiętać o równych proporcjach składników. Ja zdecydowałam się na szybszą wersję i słodki dodatek rozpuściłam w szklance gorącej wody bez odmierzania, smacznego:)

ok. 6 szklanek wody,
2 cytryny,
ok. 5 łyżeczek miodu lub cukru (do smaku),
opcjonalnie garść listków mięty

Z cytryn wycisnąć sok. W szklance gorącej wody dokładnie rozpuścić cukier lub miód, połączyć z resztą płynu i miętą, wymieszać, schłodzić.

wtorek, 3 marca 2015

Sałatka z pieczonym buraczkiem i fetą

Dziś przepis na zdrową sałatkę z pieczonymi buraczkami, fetą i rukolą. Słony smak sera rewelacyjnie komponuje się ze słodyczą buraków oraz ostrością porów. Przepis zapisałam jakiś czas temu na karteczce, niestety nie pamiętam, która strona była moją inspiracją. Smacznego:)

dla 2 osób:
2 małe buraki,
ser feta (do smaku),
kilka połówek orzechów włoskich,
mała cebula lub białą część pora,
garść rukoli
oliwa i sok z cytryny do skropienia sałatki,
sól, pieprz,

Buraczki upiec w całości w 180 stopniach (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Po ostygnięciu obrać i pokroić na plasterki. Na talerzu ułożyć rukolę, plastry buraków, połówki orzechów, kosteczki fety i krążki cebuli lub pora. Sałatkę doprawić, skropić oliwą i cytryną.

poniedziałek, 2 marca 2015

Limonkowy kurczak z kolendrą i ryżem

Dzisiejsze danie jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia idealnie nada się resztka wcześniej ugotowanego ryżu. Połączenie smaku limonki i kolendry tworzy niezwykle aromatyczny i odświeżający duet. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale

dla 2 osób:

ok. 150 g ugotowanego ryżu,
duża cebula,

3 ząbki czosnku,
podwójna pierś kurczaka (można zastąpić udkami bez skóry i kości),
½ szklanki bulionu drobiowego (może być trochę więcej),
skórka z limonki plus sok do smaku,
½ szklanki posiekanej kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, chili, granulowany czosnek


Cebulę i czosnek drobno posiekać, mięso pokroić na kawałki i przyprawić. Kurczaka usmażyć, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć cebulę z czosnkiem (ok. 5 minut), zalać bulionem, zredukować do połowy. Dodać mięso i ryż, skórkę z limonki, sok i kolendrę, wymieszać.

niedziela, 1 marca 2015

Papryka faszerowana mięsem mielonym (w stylu meksykańskim)

Od czasu do czasu lubię zjeść coś bardzo pikantnego, dlatego ostatnio nafaszerowałam papryki meksykańskim chili con carne. Swoje chili przygotowałam z 500 g mięsa i taka ilość wystarczyła mi na przygotowanie aż 3 obiadów - dzisiejszych papryk, pizzy z chili i tortilli. Jeśli przygotujemy większą ilość warzyw do faszerowania (ja użyłam tylko dwóch), chili wykorzystamy w całości lub większej części; ewentualne resztki proponuję zamrozić i wykorzystać podobnie jak ja, czyli do innych dań. Smacznego:)

kilka papryk,
500 g mielonego mięsa,
puszka czerwonej fasoli,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów,
opcjonalnie świeża papryka chili,
torebka ugotowanego ryżu,
ok. 4 łyżek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 -3/4 szklanki bulionu lub wody,
brązowy cukier (do smaku),
kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kmin rzymski, oregano

Papryki przekroić na pół, usunąć pestki. Mięso przesmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem, doprawić, dodać koncentrat, pomidory z puszki i bulion. Przykryć i dusić do zgęstnienia ok. 30 minut, na koniec wrzucić odsączoną fasolę i ryż, wymieszać. Papryki podpiec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach, następnie nafaszerować je chili, posypać serem i piec jeszcze 30 minut lub do miękkości warzyw.