niedziela, 30 sierpnia 2015

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii

Dziś kolejny przepis inspirowany ekologicznymi produktami SYMBIO. Proponuję banalnie prostą, lekką i pyszną sałatkę we włoskim stylu z orzeszkami piniowymi. Mają one zdecydowanie delikatniejszy smak niż na przykład orzechy włoskie, a dzięki temu wspaniale nadają sałatce chrupkości bez dominowania smakiem nad resztą składników. Polecam, smacznego:)

na 2 porcje:

2 garści rukoli,
2 ugotowane na twardo jajka,
50 g orzeszków piniowych (u mnie organiczne orzechy piniowe od SYMBIO),
ok. 15 pomidorków koktajlowych,
ok. 15 kuleczek minimozzarelli (albo mozzarella w dużej kulce),
2 małe ogórki gruntowe,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej bazylii,
opcjonalnie łyżka kaparów,
oliwa extra virgin,
opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny lub octu balsamicznego,
sól, pieprz

Pomidorki przekroić na pół, jajka w ćwiartki. Ogórka pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć porcje rukoli, pomidorki, plasterki ogórka i kuleczki mozzarelli. Dodać kapary i ułożyć cząstki jajek. Na suchą patelnię wrzucić orzeszki i prażyć, aż się lekko zarumienią (około minuty). Posypać nimi sałatkę. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.

sobota, 29 sierpnia 2015

Kakaowe ciasteczka w czekoladzie

Kruche ciasteczka są niezawodne, bo zawsze się udają. Bardzo lubię zwłaszcza te z dodatkiem kakao, oblane czekoladą. Przy pieczeniu kakaowych ciasteczek warto szczególnie uważać na stopień ich upieczenia - z powodu ciemnego koloru łatwiej je za mocno spiec. Idealne do kawy, herbaty, świetne na prezent. Polecam, smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

2 szklanki mąki,
1/2 szklanki kakao,
szczypta soli,
175 g masła w temperaturze pokojowej,
niepełna szklanka cukru pudru,
jajko,
opcjonalnie 1/5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 tabliczki ulubionej czekolady (u mnie mleczna)

Masło i cukier utrzeć na puch, dodać jajko, ekstrakt, sól i dalej ucierać. Wsypać mąkę przesianą z kakao, utrzeć - powstanie coś na kształt grubej kruszonki. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm (ja zawsze robię to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i foremką wycinać ciasteczka. Gdyby ciasto wydawało się za suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, wyrobić i rozwałkować - u mnie nie było takiej potrzeby. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut.  Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować nią ostudzone ciasteczka.


środa, 26 sierpnia 2015

Makaron z warzywami i chrupiącą posypką

Jakiś czas temu miałam ochotę na warzywne, lekkie danie bez sosu. Podczas gotowania zainspirowałam się trochę potrawą Laury Vitale, która w swoim programie przyrządziła makaron z kalafiorem i posypką z bułki tartej. Ja postanowiłam wzbogacić ten przepis o dużą ilość sezonowych warzyw. Oczywiście użyłam tych jarzyn, które akurat miałam w domu - zachęcam więc do stworzenia własnej kompozycji. Smacznego:)

na 2-3 porcje:

garść różyczek kalafiora,
1/2 szklanki fasolki szparagowej,
papryka,
mały pomidor,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
1/2 małego kabaczka,
duża marchewka
ok. 300 g ugotowanego makaronu,
kilka listków świeżej bazylii,
ew. 1/4 - 1/3 szklanki wody lub bulionu,
sól, pieprz, chili w proszku, tymianek, rozmaryn (do smaku)

na posypkę:
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżka oliwy,
kilka łyżek startego parmezanu
ew. 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w paseczki, obranego kabaczka i pomidora na małe kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa oprócz czosnku smażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy zaczną się rumienić, dodać czosnek, szybko przesmażyć i dodać niewielką ilość płynu oraz listki bazylii. Dusić wszystko razem do miękkości - warzywa powinny puścić trochę soków. Sprawdzić smak i jeśli nie trzeba doprawić, dodać ugotowany makaron. Wymieszać - dobrze jest dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu - zagęści ona warzywne soki, bo danie nie powinno być wodniste. Posypka: bułkę tartą połączyć z natką i skórką, szybko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Makaron z warzywami posypać bułką tartą i startym parmezanem.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

Zazwyczaj najbardziej lubię testować nowe potrawy i  często staram się  przygotować coś, czego wcześniej nie próbowaliśmy. Są jednak takie dni, kiedy tęsknię za czymś znanym - takim typowym, domowym obiadem. Dziś proponuję klasyczne połączenie kotlecików z sosem pieczarkowym. Ja swoje mielone przyrządzam zawsze odrobinę po włosku, bo używam typowych dla tej kuchni przypraw. Kotleciki możemy jednak doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Będą idealne z ziemniaczanym puree. Smacznego:)

na kotleciki:
ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
duże jajko,
starty ząbek czosnku,
drobno pokrojona i przesmażona na złoto cebula,
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

dodatkowo kilka łyżek tartej bułki do obtoczenia kotletów

na sos:
szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
ok. 250-300 g pieczarek,
kilka łyżek startego parmezanu,
drobno posiekana mała cebula,
sól, pieprz

Składniki na kotlety połączyć i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki dowolnej wielkości i każdy posypać odrobiną bułki tartej (przed formowaniem kotletów warto usmażyć maleńki kotlecik, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsnej masy). Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kotlety do zbrązowienia, odłożyć. Sos: na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulkę (być może przed tym będzie trzeba pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni) oraz obrane i pokrojone w plasterki lub ćwiartki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, aż grzyby puszczą sok i będą miękkie. Zmniejszyć ogień, zalać całość śmietanką, dodać starty ser. Mieszać i poczekać kilka minut, aż całość zgęstnieje (tłustsza śmietanka zgęstnieje szybciej). Do ciepłego sosu wrzucić kotleciki i podgrzać je kilka minut, gdyby wystygły. Podawać z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.




sobota, 22 sierpnia 2015

Bananowy koktajl z granatem

W ostatnim poście pisałam o mojej współpracy z SYMBIO i o tym, jak bardzo nie mogę doczekać się wypróbowania ich produktów. Dziś szybki koktajl z sokiem z granatów. Jest on może nie do końca fotogeniczny, bo jasnobeżowy, ale jeśli zależy nam na pięknym, głębokim, różowym kolorze polecam dodać trochę soku malinowego - mógłby on też dodać słodyczy kwaskowatemu napojowi. Smacznego:)

ok. 1/2- 3/4 szklanki soku z granatów (u mnie sok ekologiczny granat 100% od SYMBIO) - jego ilość zależy od tego, jak kwaśny ma być koktajl
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
dojrzały banan,
ew. miód do posłodzenia lub inny słodzik

Wszystkie składniki napoju wrzucić do malaksera i dokładnie zmiksować.



czwartek, 20 sierpnia 2015

Współpraca z SYMBIO


Bardzo miło mi poinformować, że nawiązałam współpracę z Symbio – producentem i dystrybutorem żywności ekologicznej. Wczoraj otrzymałam dużą paczkę wypełnioną wybranymi przeze mnie składnikami, które posłużą mi do przygotowania wielu pysznych dańJ

Na początek kilka słów o marce Symbio:

SYMBIO POLSKA S.A. produkuje i dystrybuuje żywność posiadającą certyfikaty ekologicznego pochodzenia. Owoce i warzywa uprawiane są metodami ekologicznymi tj. bez użycia środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych jak to się dzieje w gospodarstwach konwencjonalnych. Produkcja i dystrybucja certyfikowanej żywności ekologicznej poddawane jest kontroli i certyfikacji na każdym etapie, począwszy od gospodarstw ekologicznych, aby zapewnić najwyższą jakość produktów dla klientów detalicznych. Aktualnie SYMBIO produkuje i dystrybuuje bezpośrednio oraz przez współpracujących ze spółką dystrybutorów następujące produkty:
  •  soki owocowe (w tym również bez dodatku cukru) i warzywne;
  • powidła i dżemy (również bez dodatku cukru);
  • przetwory warzywne
  • płatki
  • ciastka
  • bakalie
  • mąki
  • makarony
  • kasze
  • ryże
Głównymi odbiorcami na rynku krajowym są dobre sklepy i sieci sklepów z żywnością ekologiczną, sklepy i sieci sklepów delikatesowy oraz niektóre super- i hipermarkety zainteresowane poszerzeniem swojej ofert o produkty ekologiczne. 

Po więcej informacji na temat szerokiej oferty marki Symbio oraz wiadomości na temat samej firmy zapraszam tutaj:

Oto zawartość mojej paczki:

 Orzechy piniowe - chętnie wykorzystam je w domowym pesto lub smacznej sałatce
 Orzechy makadamia i pekan - chciałabym użyć ich do pysznych deserów i wypieków, na przykład muffinek
 Jagody Goji - nigdy nie próbowałam, jestem bardzo ciekawa jak sprawdzą się na przykład w koktajlu

Fasola mung - z chęcią wypróbuję ją w jakimś azjatyckim daniu
Komosa ryżowa - nigdy nie próbowałam, a zawsze chciałam przyrządzić z niej sałatkę

Kasza bulgur - dawno nie przyrządzałam nic arabskiego, ale od czasu do czasu lubię smaki tej kuchni
Ryż basmati - bo kocham indyjską przysmaki:)

Sok z granatów- będzie pyszny jako składnik zdrowych koktajli

Już nie mogę doczekać się wypróbowania tych wszystkich wspaniałości, tym bardziej,  że wszystkie te produkty są naprawdę zdrowe:)

Pierwszy przepis z wykorzystaniem produktu marki Symbio już niedługo na blogu!:)




środa, 19 sierpnia 2015

Kurczak Cacciatore

Ostatnio dużą popularnością na moim blogu cieszył się przepis na kurczaka Piccata, dlatego postanowiłam opublikować kolejne, pyszne, włoskie danie z wykorzystaniem drobiowego mięsa. Sos pomidorowy to chyba ulubiony sos w naszym domu - do tego dania użyłam bardzo smacznych, świeżych pomidorów, ale poza sezonem radzę użyć tych z puszki. Przepis mojej ulubienicy, Laury Vitale. Smacznego:)

podwójna pierś kurczaka (można też użyć udek bez skóry i kości),
duża papryka,
ok. 250-300 g pieczarek,
puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory średniej wielkości,
cebula,
2 ząbki czosnku,
10-15 listków świeżej bazylii,
ok. 1/2 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, chili w proszku (można użyć chili w płatkach), tymianek

Pierś pokroić na małe kawałki, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, przesmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut, dodać pieczarki i czosnek. Dusić wszystko ok. 7 minut - składniki powinny wypuścić płyn. Wlać wino, zredukować. Do składników na patelni dodać kurczaka, doprawić chili, wrzucić drobno pokrojone lub rozgniecione pomidory wraz z sokiem. Wrzucić połowę bazylii i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut (można dłużej), aż sos zgęstnieje. Sprawdzić, czy sosu nie potrzeba doprawić i wrzucić resztę bazylii. Podawać z chrupiącym pieczywem.

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Koktajl bananowo-nektarynkowy

Dawno nie publikowałam przepisów na napoje, dlatego dzisiaj zapraszam na szybki, mleczny koktajl z nektarynkami i bananem. Jeśli w napoju przeszkadzałyby nam maleńkie kawałki skórki, możemy obrać nektarynki, ale dla mnie nie był to żaden problem. Smacznego:)

na 2-3 porcje:

banan,
2 nektarynki, ew. brzoskwinie,
szklanka mleka (może być więcej, jeśli nie lubimy gęstych koktajli),
ew. miód do posłodzenia

Nektarynki pozbawić pestek. Wszystkie składniki koktajlu włożyć do blendera i zmiksować.

sobota, 15 sierpnia 2015

Placki z cukinii i fety

Dziś szybkie danie wegetariańskie, czyli placki z cukinii i fety. Cukinia ma sporo wody, dlatego podczas przygotowania potrawy warto dokładnie ją odcisnąć - wtedy placki będą bardziej chrupiące. Świetnym dodatkiem będzie do nich sos tzatziki. Inspirację znalazłam tutaj, ale przepis odrobinkę zmodyfikowałam. Smacznego:)

duża cukinia,
ok. 100-150 g sera typu feta,
ok. 1/3 szklanki mąki,
mała cebula,
duże jajko,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie


Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa razy). Zetrzeć cebulę, fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z sosem tzatziki.

czwartek, 13 sierpnia 2015

Sernikowy deser z borówkami

Największą inspiracją są dla mnie amerykańskie blogi kulinarne. Na kilku z nich podpatrzyłam deser o nazwie cheesecake trifle, czyli przekładaniec z kremowym serkiem i sezonowymi owocami. Jako że niesamowite upały nie zachęcają do pieczenia, postanowiłam stworzyłam własną wersję. Mój krem jest cytrynowy, dzięki dodatkowi skórki z cytryny, ale jeśli nie przepadamy za cytrusami, polecam zastąpić ją laską wanilii. Zwiększając liczbę składników, taki deser możemy też przygotować w większym naczyniu, w którym tradycyjnie podaje się trifle. Polecam, smacznego:)

na 3-4 porcje:

mała paczka biszkoptów,
300 g kremowego serka w temperaturze pokojowej,
200 g kremówki,
cukier puder (do smaku; u mnie kilka czubatych łyżek)
skórka otarta z dużej cytryny,
kilka kostek ulubionej czekolady do starcia (do cytrynowego kremu idealnie pasowałaby biała),
borówki lub inne sezonowe owoce

Serki zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać skórkę z cytryny wymieszać. W drugim naczyniu ubić kremówkę na sztywno (najłatwiej to zrobić, gdy będzie zimna, prosto z lodówki; do niej również można dodać cukier puder). Sprawdzić, czy nie potrzeba więcej cukru w obu masach. Szpatułką delikatnie połączyć kremówkę i serki. Do pucharków nakładać warstwami biszkopty (warto je pokruszyć), krem, borówki i startą czekoladę. Deser włożyć do lodówki na 4-6 godzin.

wtorek, 11 sierpnia 2015

Kurczak Piccata

Dziś znów włoska kuchnia, czyli kurczak w cytrynowym sosie z masłem, białym winem i kaparami. Od razu powiem, że z początku wydawało mi się, iż danie będzie dla mnie zbyt kwaśne - mamy tutaj aż trzy kwaskowate, wyraziste składniki. Idąc za radą autorki przepisu, mojej ulubienicy, Laury Vitale, podałam danie z cieniutkim makaronem (typu nitki) - okazało się, że wspaniale ,,spił" on wszystkie soki, a danie wcale nie wydawało się przytłaczające smakiem. Powiedziałabym nawet, że jest świetne na lato - lekkie i odświeżające. Polecam przede wszystkim wielbicielom cytrusów. Smacznego:)

na 2-3 porcje:

duża pierś z kurczaka (podwójna),
1/4 szklanki soku z cytryny (może być mniej),
1/3 - 1/2 szklanki białego wina,
szklanka domowego bulionu drobiowego,
3 łyżki zimnego masła,
2 łyżki kaparów,
mąka (do obtoczenia mięsa),
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
natka pietruszki do posypania gotowego dania,
sól, pieprz (do smaku)

Pierś pokroić w cienkie plastry - można tez lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na małej ilości oliwy do zrumienienia. Odłożyć na bok. Na patelnię po kurczaku wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion, sok z cytryny i 1-2 łyżki masła, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć kurczaka i kapary, krótko podgrzać, posypać natką pietruszki i ewentualnie na wierchu ułożyć plasterki cytryny. Podawać z cieniutkim makaronem typu ,,nitki".



niedziela, 9 sierpnia 2015

Prosta sałatka z kukurydzą i fetą

Myślę, że prostych przepisów na sałatki nigdy dość, dlatego dziś kolejna, banalnie prosta kompozycja z kukurydzą, która będzie idealnie pasować do obiadu czy do mięs z grilla. Słodycz kukurydzy i pomidorów świetnie pasuje tu do słonego sera i odświeżającego smaku ogórka oraz ziół. Smacznego:)

ok. szklanki kukurydzy,
biała część pora lub czerwona cebula,
ok. 150 g sera typu feta (lub do smaku),
2 duże pomidory,
3 ogórki gruntowe,
pół małego pęczka natki pietruszki,
kilka gałązek bazylii,
sok z cytryny (do smaku),
oliwa,
pieprz

Pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Zioła posiekać. Wszystkie warzywa połączyć z ziołami, wkruszyć ser, polać odrobiną oliwy i soku z cytryny, doprawić i dobrze wymieszać.

piątek, 7 sierpnia 2015

Ciasto cytrynowe

Ten przepis bardzo długo czekał na swoją kolej. To szybkie i proste ciasto piekłam kilka razy i jeszcze mnie nie zawiodło. Podczas przygotowań należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a upieczone ciasto studzić w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj, ale margarynę z oryginalnego przepisu zastąpiłam masłem. Smacznego:)

250 g masła,
szklanka cukru,
2 szklanki mąki (340 g),
czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
4 jajka,
duża cytryna

Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
wrzątek


Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut.  Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier; cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać skórką z cytryny.

środa, 5 sierpnia 2015

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i fasolką szparagową

Dziś kolejna odsłona fasolki szparagowej, tym razem w popularnej ziemniaczanej sałatce. Jej wersji jest bardzo wiele, można na przykład zrezygnować z jajek czy tuńczyka i zastąpić je ulubionymi składnikami. Taka sałatka smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej. Smacznego:)

na 3 porcje:

3 ugotowane na twardo jajka,
5 małych ziemniaków,
ok. szklanki ugotowanej fasolki szparagowej,
biała część pora lub czerwona cebula,
kilka łyżek kukurydzy,
puszka tuńczyka
mały jogurt naturalny,
ząbek czosnku,
ew. ulubione świeże zioła,
sól, pieprz

Ziemniaki i jajka pokroić w ćwiartki. Cebulę/por drobno posiekać. Składniki sałatki połączyć i oblać jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem;  ewentualnie posypać świeżymi ziołami.

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i fasolką szparagową

Na naszej działce pięknie wyrosła zielona fasolka szparagowa - teraz wciąż wymyślam nowe dania z tym składnikiem i mrożę ją na później. Dziś proponuję proste danie z kurczaka z moim ulubionym sosem śmietanowym. Szybkie, łagodne w smaku i pyszne - idealne z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego:)

na 2-3 porcje:

podwójna pierś z kurczaka,
ok. szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (nie powinna być jednak bardzo miękka),
250 g pieczarek,
szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
kilka łyżek startego parmezanu,
cebula,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie pół łyżki masła,
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kurczaka pokroić w kawałeczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na oliwie, odłożyć na bok. Pieczarki pokroić w plastry lub ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Grzyby przesmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać czosnek. Gdy składniki będą miękkie, dodać usmażone mięso oraz fasolkę, zalać wszystko śmietanką. Pogotować parę minut, dodać starty ser, poczekać, aż sos zgęstnieje (gdyby nie chciał zgęstnieć, można dodać trochę mąki rozmieszanej ze śmietanką lub wodą, ale nie powinno być takiej potrzeby). Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.