piątek, 8 stycznia 2016

Pasta alla Norma (makaron z bakłażanem)

Inspiruje mnie wiele przepisów kuchni włoskiej i uwielbiam programy kulinarne gotujących Włochów. Ostatnio przypomniałam sobie kilka odcinków Kitchen Boss, gdzie Buddy Valastro przygotował między innymi sycylijski makaron z bakłażanem. Od razu postanowiłam stworzyć swoją wersję tego prostego, smacznego dania. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Smacznego:)

na 2-3 porcje:

mały bakłażan,
puszka pomidorów,
opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
duża cebula,
opcjonalnie kilka dużych pieczarek (w oryginalnym przepisie nie ma tego składnika),
pół pęczka świeżej bazylii,
kilka łyżek natki pietruszki,
ok. 400 g makaronu (u mnie razowe świderki)
starty parmezan i/lub ricotta do posypania gotowego dania,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, ew. słodka papryka

3/4 bakłażana pokroić w kostkę, pozostałą część w plastry (wcześniej można posolić warzywo, by pozbyć się goryczki). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć wraz z plasterkami pieczarek na małej ilości tłuszczu, po kilku minutach zalać całość pomidorami (gdyby płynu było za mało, można dolać trochę wody lub bulionu). Doprawić i dusić całość ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć plastry bakłażana (można je tez usmażyć w panierce z bułki tartej) i ugotować makaron. Sos połączyć z ugotowanym makaronem, na wierzchu każdej porcji ułożyć plastry bakłażana, posypać całość serem.

27 komentarzy:

  1. u mnie w domu nikt nie lubi bakłażanu:/

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo ja to jestem makaroniara, a takie to już w ogóle kocham!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie kuchnia włoska to podstawa, uwielbiam makarony i ostatnio odkryłam dobrą knajpkę o wdzięcznej nazwie donmakaron :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie, makaron i bakłażan uwielbiam a razem połączone smakują rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuchnia włoska to moja miłość. Uwielbiam takie sosy do makaronu. Jak zwykle pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My lubimy odcinki kiedy Buddy przygotowuje z żoną słodkości:).

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzadko jadam baklażana, Twoje danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż wstyd się przyznać,ale nigdy nie jadłam bakłażana;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy się nie skusiłam na danie z tak podanym bakłażanem, nie wiem czemu, ale nie potrafię się przekonać :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepisik.
    Sycące i smakowite danie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Spróbowałam bym takiego dania z chęcią! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka piękna światowa nazwa :) Fajnie się zapowiada, a więc i smak godny polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie, świetne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Z chęcią zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie, aczkolwiek nie lubię bakłażany. Za to mogę zastąpić cukinią ☺

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam bakłażana, ale makaronu z nim jeszcze nie jadłam. Na pewno kiedyś wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie przepisy!
    Pysznie gotujesz, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny sos, bardzie fajnie skomponowany obiad :)

    OdpowiedzUsuń