środa, 20 stycznia 2016

Ryba w marynacie z sosu sojowego

Po sos sojowy sięgam w swojej kuchni dość rzadko, ale ostatnio miałam ochotę na dorsza w nowej odsłonie. Wymyśliłam szybką marynatę, której można też użyć podczas przygotowania potrawy z drobiu. Marynata jest dość pikantna i wyrazista, dlatego pieczona w niej ryba powinna posmakować nawet tym, którzy nie są ich wielbicielami. Jeśli nie lubimy tak ostrych smaków, warto zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Smacznego:)

dla 2-3 osób:

400 g ryby (u mnie filet z dorsza),
łyżka sosu sojowego,
łyżka oliwy,
3/4 łyżeczki imbiru (w proszku),
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki chili,
po łyżeczce tymianku, rozmarynu i suszonej trawy cytrynowej

Połączyć wszystkie składniki marynaty, obtoczyć w niej rybę, odstawić na 30 minut. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków). Podawać z brązowym ryżem i zestawem sałatek.

30 komentarzy:

  1. Nie lubię ryb, ale i tak danie wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ryby. Sosu sojowego jeszcze do nich nie dodawałam. DO tej pory tylko do mięs i sosów. Ciekawa jestem jak smakuje taka rybka, bo kolorek os sosu złapała fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka bardzo ładna, rumiana. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z doświadczenia wiem, że ryba z takiej marynaty jest przepyszna, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a właśnie szukałam fajnego przepisu z rybą w roli głównej, bo moje już się znudziły;p chętnie wypróbuję ;)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła teraz takiej rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja bardzo lubię ryby, ale w połączeniu z sosem sojowym nigdy nie próbowałam. Interesujący dodatek, jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka cieknie na sam widok:)chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. w takiej wersji to jeszcze nie jadłam :)


    _________________________
    www.justynapolska.com
    Fashion & Makeup

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się wyśmienicie, chętnie bym zjadł taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj zjadłabym :). Ostre właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe czy z łososiem też będzie dobre ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ryby :)

    Kochana poklikałabyś w linki w najnowszym poście :
    http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2016/01/nowosci-czyli-zamowienia-z.html
    Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hey! Thank you so much for asking for my advice. That made me really happy! So to be honest, I do not think that its a good idea to supply vitamin D with tran oil. In my opinion tran oil is very unhealthy and I think you should get our vitamin D from the sun, which is the most natural way of getting it. When you get plenty of sun during Summer then it lasts for Winter too, but I also recommend going outside whenever the sun is shining and getting some Winter sun :)
    I think the whole vitamin D craze currently is mainly a result from the pharmaindustries lobby work... but thats up to each and everyone to judge :)
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  15. DELICIOUS recipe!!!
    great post honey<3
    kisses from germany, laura ♥

    OdpowiedzUsuń
  16. Natalia
    Twoje danie wygląda jak dzieło sztuki:) zachwyca kolorami i sposobem prezentacji:) Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem:) Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. przypomina mi pewną rybkę, którą jadłam lata temu w azjatyckiej restauracji a której smaku do dziś nie umiem odtworzyć

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja akurat po sos sojowy sięgam baaardzo często. Uwielbiam jego smak, dlatego ryba w marynacie z sosu sojowego to na pewno coś dla mnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie rybki. Fajnie też smakuje z dodatkiem odrobiny miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham ryby pod każdą postacią! Ta brzmi i wygląda baardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj, ta ryba wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń