stycznia 01, 2016

Zapiekanka z warzyw i kaszy jaglanej


Po Świętach zazwyczaj potrzebujemy odmiany i mamy ochotę na lekkie, warzywne dania. Dziś proponuję bardzo zdrową zapiekankę z kaszy jaglanej i warzyw - ja oczywiście użyłam tych, które akurat miałam w domu  (zarówno świeżych, jak i mrożonych). Podczas przygotowania dania pamiętajmy, że kluczowe będzie doprawienie składników - żeby potrawa nie była mdła, warto użyć świeżych i suszonych ziół. Ja doprawiłam też całość kurkumą i curry, dzięki czemu zapiekanka zyskała na wyrazistości. Jak zwykle przy tego typu daniach zachęcam do stworzenia własnej kompozycji smakowej. Smacznego:)

dla 3-4 osób:

ok. 100 g ugotowanej kaszy jaglanej,
1/3 małej cukinii, dyni lub kabaczka,
1/2 małego bakłażana,
7-8 pieczarek,
marchewka,
pół dużej kalarepy,
ćwierć małego selera,
kilka różyczek brokułu,
mała garść jarmużu lub szpinaku,
1/2 szklanki ugotowanej fasoli mung (u mnie ekologiczna fasola mung od Symbio)
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
kilka łyżek świeżych ziół (u mnie natka pietruszki, bazylia i odrobina koperku),
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera lub/i parmezanu
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, chili, opcjonalnie kurkuma i/lub curry

Cukinię, połowę porcji bakłażana, marchewkę, kalarepę i seler pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać (część bakłażana pokroić w plastry). Wymienione warzywa oraz brokuł podsmażyć na małej ilości tłuszczu, dodać plasterki pieczarek, a pod koniec smażenia jarmuż i fasolę mung (warzywa nie powinny być bardzo miękkie). Doprawić do smaku. Osobno podsmażyć plastry bakłażana. Wszystkie warzywa wymieszać z kaszą jaglaną, dodać koncentrat, starty ser (odrobinę zostawić na wierch) oraz świeże zioła. Całość przełożyć na blaszkę, wyrównać wierzch, ułożyć plastry bakłażana i posypać serem. Piec w 10 stopniach, ok. 15 minut lub do zarumienienia wierzchu.



36 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie warzywne zapiekanki, zresztą wszelkie zapiekanki. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie muszę przekonać rodzinę do większej ilości kasz, zrobię taką zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne i zdrowe rozpoczęcie Nowego Roku:) pomyślności życzę w 2016:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszego w Nowym Roku :)
    Racja, że po świętach należy się zregenerować, a taka zapiekanka będzie świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie zapiekanki, moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zapiekanka, a doprawiona curry i kurkumą na pewno smakuje jeszcze lepiej! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasza jaglana w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyda się na lżejszy obiad po świątecznych smakołykach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twój blog to istna skarbnica pomysłów na super dania :-) Szczerze powiedziawszy, od dawna się przymierzam, aby w jakiś ciekawy sposób "ugryźć" kaszę jaglaną i bakłażana. I podoba mi się to, że ta zapiekanka jest tak naszpikowana warzywami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie, ja zrobiłam dziś kurczaka Kolumba czyli filet z papryką, kukurydzą i pomidorami w sosie curry, po świętach takie jednogarnkówki czy zapiekanki to dobra odmiana. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy Ty wyobrażasz sobie, Natalio, że zrobiłam się głodna tuż po świętach?! Zapiekanka wygląda tak apetycznie, że poczułam jej zapach!
    Koniecznie muszę wypróbować i nawet już rozdzieliłam funkcje - ja zajmę się kaszą, a mój mąż warzywami:)
    Życzę Ci bardzo dobrego Roku, który przyniesie Ci na pewno wiele zmian i niespodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiekanki lubię, ale takiej z kaszą jaglaną nie jadłam :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapiekanka prezentuje się wyśmienicie w sam raz, po pełnych jedzenia świętach i hucznym sylwestrze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna :-) uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie bardzo wiem do czego pasuje kasza jaglana, zainspirowałam sie

    OdpowiedzUsuń
  16. Biorę ten talerz :) Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie zapiekanki to moja miłość :) Świetna propozycja.
    Pozdrawiam w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smacznie, chociaż trochę tłusto :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. On New Years Eve we had eggplant rolls, filled with mashed walnuts, pomegranata seeds and herbs - it was so good :) I really love eggplants!
    And I LOVED your comments! Thank you so much! I really feel like you understand me and I totally agree with everything you said (not to judge others, being responsible for our relationships etc.). Also your Christmas sounds lovely and I am glad you enjoyed it so much! Isnt it weird that its over now? This morning my husbands family took the train back home and after two weeks of festivities now everythign is soooo calm. It feels good but also strange :)
    Happy new year once again!
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobie ją dzisiaj na obiad, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Faktycznie po świętach ma się ochotę na coś znacznie lżejszego, także świetna propozycja :)

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  22. Może w taki sposób przekonam swojego chłopa do warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  23. MMM kusząco się prezentuje :]
    Najlepszego w 2016 ! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdrowy i smaczny początek roku...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale cudowne - jeśli wyrzucę ser lub zamienię go na wegański odpowiednik to mam coś dla mojego mężczyzny weganina na obiad <3 supcio! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam! I ta cukinia *.* Tylko lekka modyfikacja w postaci rezygnacji z kalarepki (uczulenie) i biorę przepis w ciemno!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Faktycznie po świętach ma się ochotę na coś znacznie lżejszego, także świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger