środa, 10 lutego 2016

Wegetariańska zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem

Staram się podawać bezmięsny obiad 2-3 razy w tygodniu. Dania złożone z samych warzyw smakują mi pod warunkiem, że są odpowiednio doprawione, wyraziste w smaku i sycące. Taka jest moja dzisiejsza zapiekanka z pikantnym ryżem, delikatnym szpinakiem i kremowym beszamelem. Ryż można zastąpić kaszą jaglaną lub kuskusem, a do nich dodać swoje ulubione warzywa. Podawać z surówką. Smacznego:)

150-200 g brązowego ryżu,
450 g mrożonego szpinaku,
1/2 szklanki ugotowanej fasoli mung (u mnie ekologiczna fasola mung od Symbio),
1/2 szklanki ugotowanej soczewicy,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
mała pietruszka,
ćwierć małego selera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, tymianek, rozmaryn, słodka i ostra papryka

sos beszamelowy:
3/4 szklanki mleka,
3/4 łyżki masła,
3/4 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

starty parmezan lub inny ser do posypania zapiekanki

Ugotować brązowy ryż. Włoszczyznę zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno posiekać. Warzywa usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać z fasolą mung i soczewicą do brązowego ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ryż z warzywami wysypać do natłuszczonej blaszki, wyrównać całość. Szpinak rozmrozić na patelni i smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na warstwę ryżu. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Beszamel wylać na warstwę szpinaku, posypać serem. Piec około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia lub stopienia się sera).






24 komentarze:

  1. ostatnio w miarę systematycznie robię zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie łączyłam ryżu z soczewicą, rzadko też łączę szpinak z ryżem, ale ta zapiekanka wygląda świetnie, więc może się skuszę niebawem

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu, nikt by nie zjadł :D. Nie lubią szpinaku :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować - ryż i szpinak moje ulubione dania

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja. Lubię dania z piekarnika robione w jednym naczyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tego rodzaju zapiekanki, a że bez mięsa to dla mnie plus akurat. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności !
    Uwielbiam szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe połączenie :) wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne danie, syte i smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie połączenie musi być smaczne, takie niebanalne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak potrzebuje dobrego towarzystwa i jest cudowny. Też kiedyś uważałam, że go nie lubię, ale to przeszłość. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym, ale dołożyłabym jednak mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie ^^, wpraszam się na taki obiad do Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bezmięsne obiady to bardzo fajny pomysł. Tak przygotowana zapiekanka jest super, fajne połączenie smaków :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny, syty obiadek, tak jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domowe zapiekanki. A Twoja to dla mnie idealna propozycja bo łączy wiele lubianych przeze mnie smaków. Także przepis zapisuję i wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne danie. Kocham wszystko co ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ojej, ale mi apetyt narobiłaś - pożyczam przepis, uwielbiam takie zdrowe, wegetariańskie dania;) A szpinak kocham, choć kiedyś patrzeć na niego nie mogłam;p
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm... uwielbiam szpinak, ale jeszcze nigdy nie robiłam z nim zapiekanki! Musze się pokusić o tą wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię zapiekanki ze szpinakiem , ale jeszcze nie próbowałam łączyć tego z brązowym ryżem . Myślę że warto spróbować;*

    OdpowiedzUsuń