środa, 23 marca 2016

Kurczak zapiekany pod beszamelem

Cordon bleu to drobiowe roladki nadziane serem i szynką. Ostatnio na amerykańskich blogach kulinarnych zauważyłam kilka przepisów na zapiekankę z kurczakiem w stylu tego tradycyjnego dania i od razu postanowiłam stworzyć jej własną wersję. Delikatne kawałki ziołowego kurczaka wspaniale komponują się z pysznym, kremowym sosem, słoną szynką i ciągnącym się serem - to naprawdę niezwykle proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam, smacznego:)

na 2-3 osoby:

podwójna pierś kurczaka,
kilka dużych plastrów szynki,
ćwierć małego pora,
ok. 3/4 szklanki startego żółtego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, ew. słodka lub ostra papryka
kilka łyżek bułki tartej
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki do posypania gotowej potrawy

beszamel:
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
niecała szklanka mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Doprawić. Pierś kurczaka przeciąć na pół i rozbić na cienkie plastry. Posypać przyprawami. Na natłuszczonej blaszce ułożyć kawałki kurczaka. Piec wstępnie około 10-15 minut w 200 stopniach. Gdy mięso będzie prawie miękkie, posypać je szynką pokrojoną w kostkę, drobno posiekanym porem i startym serem. Zalać całość sosem beszamelowym, posypać bułką tartą. Piec kolejne 10-15 minut do zarumienia wierzchu i miękkości mięsa. Posypać natką. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem i prostą sałatką.

26 komentarzy:

  1. Nie dość, że wygląda tak, że palce lizać to wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować. Uwielbiam beszamel do wszelakich zapiekanek. Ale chyba kurczaka z nim jeszcze nie jadłam, zatem muszę przełamać swoją rutynę kuchenną i pokusić się jak najszybciej o takie danie :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ty bierzesz tyle pomysłów na jedzenie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedzam sporo blogów kulinarnych z całego świata:)

      Usuń
  3. Ja to kurczaka zjem w każdej postaci - w takiej oczywiście też i to z ogromną przyjemnością. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na syty obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny wspaniały sposób na kurczaka.
    Musi być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się to danie bardzo, pysznie się zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. och, narobiłaś mi ochoty na takie danie

    OdpowiedzUsuń
  8. Natalko bardzo smakowita propozycja, bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny bardzo fajny pomysł na obiad. Muszę przyznać, że jesteś bardzo twórcza i pomysłowa, a Twoje dania są bardzo apetyczne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za każdym razem zadziwiasz mnie swoimi potrawami. Kolejny strzał w dziesiątkę. Ta potrawa prezentuje się znakomicie, a do tego jestem przekonana, że jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sos beszamelowy nie nalezy do moich ulubionych, ale mysle że tu byłby smaczną opcją :)
    pysznie wyglada Twoje danie

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam zapiekanki pod beszamelem!

    OdpowiedzUsuń
  13. taki kurczak to musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste i szybkie, ale jakie pyszne! Pomysł na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nawet nieźle wygląda :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię tego typu zapiekanki! Na pewno rewelacyjnie smakuje! Zdjęcia bomba!

    OdpowiedzUsuń