środa, 16 marca 2016

Ryba faszerowana fetą i oliwkami

Tym razem zapraszam na faszerowanego pstrąga, do którego przyrządzenia zainspirowały mnie wspaniałe smaki greckiej kuchni. Feta i ryba to niezbyt oczywiste połączenie, ale z pomidorami, oliwkami, świeżymi ziołami i cytryną tworzy naprawdę ciekawe i smaczne danie. Ja jak zwykle upiekłam rybę w towarzystwie warzyw. Będzie też idealna z prostą sałatką. Smacznego:)

2 pstrągi,

farsz:

50 g fety,
kilka czarnych oliwek,
mały pomidor,
łyżka natki pietruszki i koperku,
2 łyżeczki soku z cytryny,
ew. skórka starta z połowy cytryny,
połowa małej cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek (do smaku)

opcjonalnie:
warzywa do upieczenia z rybą (u mnie ziemniaki, marchew, seler, por),
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek


Warzywa pokroić na równej wielkości kawałki, przyprawić, polać odrobiną oliwy. Pomidora pozbawić pestek i pokroić w kostkę, oliwki i czosnek w plasterki. Cebulę i zioła drobno posiekać. Do warzyw i ziół wkruszyć fetę, doprawić całość, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Farszem nadziewać wnętrze ryby, uprzednio posypane tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Warzywa piec w 180 stopniach około 15-20 minut, następnie na blaszce ułożyć nafaszerowaną rybę i piec dalej około 25 minut lub do miękkości składników.








23 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania. Często piekę kurczaka lub rybę razem z warzywami. Bardzo fajna propozycja na farsz do ryby. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jem zdecydowanie za mało ryb...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo rzadko jadam ryby faszerowane. Jakoś u nas w domu się ich nie robiło, więc i ja nie przejęłam takich kulinarnych zwyczajów. Jednak rybka wygląda niezwykle smakowicie. Feta i oliwki - połączenie doskonałe. Jak ja kiedyś mogłam nie lubić oliwek, sama się nie pojmuję :( Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Musi smakować przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj nie lubimy się z takim gatunkiem ryb :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie, ryba i feta:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie ! Ojj zjadło by się :) Uwielbiam ryby - zwłaszcza te pieczone

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie przygotowałaś tą rybkę, musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam nigdy dotąd tego przepisu! Smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. niestety nie jadam ryb w takiej postaci :) więc nie powiem nic poza tym, że pod wzgledem estetyki prezentuje sie wybornie

    OdpowiedzUsuń
  12. Z ryb jadam głównie dorsze, które zrobi tata :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak smacznie, pachnąco i ładnie. Stworzyłaś ciekawe połączenie wszystkich składnków. Zjadłabym taką rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe połączenie - ryba z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie pomyslałam o faszerowania ryby feta, a może to byc dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dear, when is you wedding again? I am sorry I forgot. I just know it musst be sometime soon!? You must be soooo excited! What about make up? Are you going to make it yourself? Will you more natural or with alot of it? I am so curious, I know ;)
    Thanks a lot for your last comment – I always appreciate your thoughts on my posts! : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak ryby jeszcze nigdy nie podawałam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się wyśmienicie ^^, w sam raz na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być wyśmienita. Super rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przypomniałaś mi o wakacjach greckich, bo tam w podobnej wersji miałam okazję skosztować rybkę;) Ładnie podane.

    OdpowiedzUsuń