marca 07, 2016

Toskańska zupa fasolowa

Dziś moja ukochana kuchnia włoska. Tym razem zapraszam na bardzo pożywną zupę fasolą, która jest bardzo popularna w Toskanii. Jak to z tradycyjnymi potrawami bywa, w każdym domu zupa może smakować trochę inaczej, a przepisy mogą się od siebie odrobinę różnić. Ja postanowiłam przyrządzić ją według własnego smaku, wykorzystując najbardziej typowe składniki zupy. Będzie wyjątkowa smaczna, jeśli posypiemy ją startym parmezanem. Smacznego:)

ok. 2 litrów bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
2 puszki białej fasoli,
2 marchewki,
mała pietruszka,
2 łodygi selera naciowego,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni lub cukinii,
opcjonalnie garść jarmużu, ew. szpinaku lub poszatkowanej kapusty,
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek, bazylia
parmezan i posiekana natka pietruszki do posypania zupy

Marchewki, cebulę, pietruszkę, dynię i seler pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Zalać warzywa bulionem, doprawić i gotować na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać koncentrat, odsączoną fasolę i jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Aby zagęścić zupę, odlać 1 i 1/2 szklanki (lub więcej) i zmiksować do pożądanej konsystencji (opcjonalnie). Gotowe danie posypać parmezanem i natką pietruszki.

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupki! Ale kusisz!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo bardzo smacznie :)

    Kochana mogłabyś kliknąć w linki u mnie w najnowszym poście ?
    http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2016/03/wiosenne-stylizacje-z-romwe.html
    Ogromnie mi zależy :* Z góry dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale, uwielbiam zupt w tym stylu :) a mam cukinię więc może poczynię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety nie umiem gotować nawet wodę na herbatę potrafię przypalić . Ale wyglada pysznie
    Miło mi bedzie jak skomentujesz nowy post -KLIK

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to wykwintnie wygląda! Zupy fasolowe bardzo lubię. W różnych wersjach. W takiej akurat nie jadłam jeszcze. Ciekawa propozycja. A sposób podania nie tylko apetyczny, ale i wykwintny :) Jak w najlepszej restauracji. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To moje smaki. Zupa wygląda wspaniale, pysznie, kusząco... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo kusząco więc nie mam wątpliwości, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym :) Tym bardziej że uwielbiam fasole, ale nieco się teraz boję bo małej nie chcę zaszkodzić :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem czy bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna zupa :) kolory bardzo kuszące :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  12. Też bardzo lubię kuchnie włoską i fajnie, że często u Ciebie można znaleźć przepisy na potrawy, które się do niej zaliczają :) Świetna zupka!

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks so good! I havent made soup in a while and I think I will make one tomorrow! With lentils and veggies and corn :) your eating routine sounds a lot like mine and it was fun to read that you also drink lemon water in the morning. Maybe you want to make a what-I-eat-in-a-day post too :)!? I would love to see that!
    How was your weekend? Did everything go well with the preparations?
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. To zdecydowanie moje smaki:) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak zjawiskowo kolorowo wygląda, że nawet teraz zjadłabym cały talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger