środa, 27 kwietnia 2016

Chleb z ziemniakami

Najbardziej lubię pieczywo na zakwasie, ale od czasu do czasu mam wielką ochotę na pszenny chlebek. Jakiś czas temu zaintrygował mnie przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków i od razu postanowiłam go upiec. Smaku ziemniaków nie czuć oczywiście w upieczonym chlebku, zawdzięcza on im jednak niezwykłą miękkość i wilgotność. Jest tak puszysty i lekki, że nasze dwa bochenki zniknęły w mgnieniu oka:) Przy tym samo wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Polecam wszystkim, którzy chcieliby zacząć przygodę z wypiekiem własnego chleba. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj

na 2 blaszki o wymiarach 20x10 cm (lub trochę większe):

340 g ziemniaków,
475 ml mleka,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju,
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
680 g mąki pszennej

Obrać i ugotować ziemniaki, a następnie ugnieść na puree (powinno go być od 170 do 226 g). Podgrzać mleko, a kiedy będzie gorące ściągnąć z ognia i połączyć z solą, cukrem, olejem i ziemniakami. Ostudzić całość (płyn powinien być ciepły, ale nie bardzo gorący!) i dodać drożdże. Zamieszać i dodać 2 szklanki mąki. Całość miksować ok. 4 minut, aby rozbić wszystkie grudki ziemniaków. Dodać resztę mąki i zagniatać, najlepiej za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego (ręką byłoby trudno, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie i luźne) - ja zagniatałam ok. 10 minut. Ciasto odłożyć do natłuszczonej miski, zakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2 godziny lub krócej). Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy i podzielić na dwie części. Wyłożyć do natłuszczonych blaszek, wyrównać wierzch każdego chlebka, posmarować odrobiną oleju i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie piec w 175 stopniach ok. 35 minut (do zarumienia skórki i ,,suchego patyczka"). Taki chlebek będzie idealny do przyrządzenia tostów:)

28 komentarzy:

  1. Właśnie też zauważyłam ta puszystość. Musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego nie jadłam, bardzo jestem ciekawa smaku, ale brzmi super. :-) tak też wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiego nie jadłam, ale bardzo ciekawy sposób :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Lol, czego to ludzie nie wymyślą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już kiedyś gdzieś przewinął mi się taki przepis, ale ja rzadko sama piekę chleb, kiedys moze jednak wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie widziałam jeszcze takiego chlebka. Musi być bardzo smaczny, taki puszysty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam, nie próbowałam, jestem zaskoczona i nieco zszokowana. Ale wszelakie kuchenne inspiracje i nowinki z chęcią przygarniam i bardzo, ale to bardzo bym poznała smak takiego chlebka. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  8. super wyrósł :)takiego jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze takiego chleba. Zrobię taki, bo jestem bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto z ziemniakami piekłam, pączki też ale chlebka jeszcze nie. Bardzo ładny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe chleby bardzo lubię i często piekę, ale takiego z dodatkiem ziemniaków nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypieki drożdżowe z ziemniakami, są puszyste i mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. chleb z ziemniakami? takiego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo inny i ciekawy przepis :) Jeszcze się z takim nie spotkałam, ciekawe jak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam o takim chlebku ale nie jadłam.... widzę że jest bardzo puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda chrupiąco i puszyście;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio piekłam z kaszy gryczanej, bo staram się bezglutenowo trzymać... ten wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy takiego nie robiłam, ale słyszałam, że jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy. Muszę spróbować, bo wygląd zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealny, perfekcyjny i same ochy i achy:) piękne dziury, skórka rumiana i do schrupania...rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie nietypowe propozycje są dla mnie zawsze bardzo inspirujące. Ja nie przepadam za pieczywem na zakwasie, lubię pszenne chlebki, a z dodatkiem ziemniaków i jeszcze domowe...Super!

    OdpowiedzUsuń