piątek, 22 kwietnia 2016

Surówka z kapusty w stylu azjatyckim

Tym razem zapraszam na pikantną surówkę z białej kapusty, która będzie idealna jako dodatek do sajgonek, wszelkiego typu roladek czy azjatyckich dań z ryżem. Nie jest to oryginalny przepis z tej części świata, jedynie moja inspiracja tamtejszymi smakami. Surówka będzie najlepsza po kilku godzinach, kiedy warzywa zmiękną i przenikną wszystkimi aromatycznymi dodatkami. Ilość imbiru i chili radzę dostosować do własnych preferencji. Smacznego:)

1/4 główki białej kapusty,
2 marchewki,
ćwierć małego selera,
mała czerwona cebula lub biała część pora,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
mały kawałek imbiru (1-2 cm),
łyżeczka miodu,
4 łyżki oliwy lub oleju,
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżka soku z cytryny/ limonki (lub do smaku),
kilka łyżeczek sezamu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek (u mnie 3/4 łyżeczki), chili (1/2 łyżeczki; można zastąpić świeżą papryczką)

Poszatkować kapustę, marchewkę i seler zetrzeć na wiórki, cebulę lub por drobno posiekać. Zetrzeć imbir na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na kilka godzin (po tym czasie surówka będzie pikantniejsza, więc warto uważać z dodatkiem przypraw). Podawać do dań w stylu azjatyckim.

34 komentarze:

  1. Dla mnie idealnie. Kolorowo, zdrowo, aromatycznie. Sezam to taka kropka nad i. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna surówka :), w sam raz na sezon letni i do tego bogata w witaminy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Parę dni temu przechodziłam przez galerię handlową w której mieści się azjatycka knajpka i od tamtej pory ,,chodzi za mną" kuchnia wschodu. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujące zestawienie kapusty i imbiru, jestem bardzo ciekawa takiego połączania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ją lubię :) muszę przyznać, że ona doskonale smakuje także z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie miałam okazji jeść takiej surówki :) Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajeczna porcja, a ten sezam jak wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda, takie wiosenne kolorki zachęcają do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdy idę do chińskiej restauracji bardzo lubię te ich wymyślne suróweczki. Mniam. W domu na pewno smakowałaby równie dobrze. A jak apetycznie i kolorowo wygląda. No i nawet jest mój sezam ukochany. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czad! Moja ulubiona suróweczka, na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie! chętnie wypróbuję przepis osobiście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczna i bardzo zdrowa suróweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczna i kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię zdrowe i pyszne sałatki. Chętnie wypróbuje tego przepisu bo jest bardzo apetyczny :)
    Pozdrawiam i obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! :) lubię tę surówkę z chińczyka, Twoja wersja musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Świetna propozycja! Zdecydowanie moje smaki, a jak efektownie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mhmmm lubię takie połączenie smaków:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękna i taka kolorowa. Solidna porcja zdrowia w tak małej miseczce :) Ja odrzucę tylko imbir, za smakiem, którego wyjątkowo nie przepadam i na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chętnie wypróbuję, bo jeśli chodzi o surówki bardzo lubię poszukiwać nowych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O tak, do sajgonek byłaby idealna! Super kolorowa i smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Koniecznie przygotuję, bo azjatyckie smaki są mi bliskie. Sos sojowy + sezam - to musi być pyszne! I wygląda bardzo świeżo i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń