sobota, 21 maja 2016

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą


Na blogach kulinarnych królują teraz przepisy z rabarbarem i młodą kapustą. Ja również korzystam z sezonu i dziś proponuję szybkie i bardzo pożywne danie z kapusty, które może być smacznym dodatkiem do mięs lub stanowić samodzielne danie - my zjedliśmy ją na obiad:) Przyrządzając danie, koniecznie posypmy je dużą ilością koperku - idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami i dodaje potrawie świeżości. Smacznego:)

mała główka młodej kapusty,
duża marchewka,
250 g pieczarek,
kiełbasa lub chudy boczek,
duży pęczek koperku,
4 liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
duża cebula lub biała część pora,
ząbek czosnku,
łyżeczka soli (lub do smaku),
1 i 1/2 szklanki wody

Marchewkę, pieczarki i kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilku minutach dodać pieczarki, kiełbasę i cebulę. Smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20-25 minut). 10 minut przed końcem duszenia do kapusty dodać podsmażone składniki. Posypać posiekanym koperkiem.







28 komentarzy:

  1. kocham młodą kapustkę :) ale ja jak robię to albo z pieczarkami tylko (choć mniej mi smakuje) albo właśnie z kiełbaską :) czasem też robimy z konserwą :P
    W tym roku nie robiłam ale już kilka razy miałam ochotę, tylko ciążą na mnie słowa starszyzny "nie kupuj za wcześnie bo przenawożona"

    OdpowiedzUsuń
  2. młodą kapuchę uwielbiam! :) mam zaplanowaną na jutro jako dodatek do obiadu :) akurat jutro zamierzam przetestować wersję z pieczarkami bo zazwyczaj robiłam inną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka leci :-)
    Również obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie młoda kapusta bedzie obowiązkowo w tym tygodniu😀

    OdpowiedzUsuń
  5. młoda kapusta jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam a twój przepis....chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Już kilka razy widziałam taki przepis na młodą kapustkę z pieczarkami, nie robiłam takiej, musze spróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj miałam młodą kapustkę na obiad ale jakże jej daleko do tego o czym piszesz...

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam smak młodej kapusty, jest zupełnie inny niż ,,starej"

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie :-) dzisiaj nagotowałam cały duży gar młodej kapuchy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka jak lubię najbardziej. Aż mi ślinka cieknie na widok tego dania. Ostatnio robiłam samą. Teraz z chęcią sięgnęłabym po taką z kiełbasą. Mniam. Trzeba korzystać póki młodej kasuty jest pod dostatkiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawe, nigdy nie jadłam takiego lub podobnego dania...wygląda mega zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dziwię się, sama uwielbiam młodą kapustę :D. Ciekawa jestem ogólnego smaku, bo wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię młodą kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj ale smaka mi narobiłaś jutro robię kapuchę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Młoda kapusta - najlepsza. Twoje danie prezentuje się bardzo apetycznie. Nigdy wcześniej nie próbowałam takiej wersji. Jak zwykle więc zaskakujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Młoda kapustka jest pyszna. Uwielbiam ją w daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  18. taaak.. młoda kapusta! mmmm... <3 uwielbiam, z dużą ilością koperku!

    OdpowiedzUsuń
  19. Młoda kapusta...pyszna sprawa! Tak jak poprzednik bardzo lubię w asyście koperku i młodych ziemniaczków:) Bo proste jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszna, bardzo chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń