środa, 18 maja 2016

Pikantna zupa z pietruszki

Kuchnia indyjska jest moją drugą ulubioną kuchnią świata. Kiedy mam ochotę na coś ostrzejszego, zawsze inspirują mnie jej smaki. Dziś proponuję pożywną zupę jarzynową z dużą ilością pietruszki i przyprawy curry. Możemy dorzucić do niej mieszankę ulubionych warzyw i poeksperymentować z innymi indyjskimi przyprawami, na przykład z kurkumą. Będzie pyszna z dodatkiem ryżu basmati. Smacznego:)

1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
4 korzenie pietruszki,
2 małe marchewki,
5-6 łyżek czerwonej soczewicy,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
pół małej cukinii,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego,
3-4 czubate łyżeczki curry,
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
100 g ugotowanego ryżu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili

Drobno posiekać cebulę, czosnek i seler naciowy. Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszki w plastry. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć warzywa, a kiedy się zeszklą, dodać curry. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Zalać całość bulionem, doprawić,  gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 20 minut). W połowie gotowania dodać soczewicę. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać koncentrat, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać natką pietruszki lub kolendry.

31 komentarzy:

  1. wyglada pysznie, uwielbiam zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio odkrywam smaki pietruszki, której wcześniej nie lubiłam. Bardzo ciekawa zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ja nie przepadam za ostrym. Ale ciekawa ta zupka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszytko co ostre, taka zupka musi być bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. indyjskie smaki jak i orientalne bardzo lubię :) pyszna propozycja na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jadłam takiej zupy, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię kuchnie indyjską chociaż sama bardzo rzadko przygotowuję takie potrawy. Zwykle kończy się na przyprawach tej kuchni. Dzięki Tobie może choć trochę się to zmieni. Ten przepis od razu zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks so good! We had soup yesterday too. We have one with lentils, coconut milk and thai spices. So yummy and perfect for the weather which suddely turned so bad again. Thanks a lot for your last comment! It was nice to read that you are not a sugar junkie either ;) so many people are badly addicted so I think we are really doing great :)
    Also thanks for the inspo about making a post about spirituality... I will think about it!
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  10. jakby ktoś mi taką zupkę przygotował to zjadłabym raz dwa :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadzam się z Klaudią... wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupka wygląda bardzo apetycznie. Lubię nieco pikantniejsze smaki od czasu do czasu. A przy okazji jest bardzo zdrowo, moc jarzyn - pycha. Oczywiście na prowadzenie na pewno wysuwają się smakowo korzenie pietruszki. Super :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma nic lepszego niż taka domowa, konkretna zupka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Za kuchnią indyjską jednak nie przepadam. Po prostu bardzo nie lubię curry i nie jestem w stanie zjeść nic, czym jest to przyprawione :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Zbyt często nie jadam potraw kuchni indyjskiej, ale ta zupka mi się bardzo podoba :) Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja od niedawna oswajam się z kuchnią indyjską i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi smakuje. Twoja zupa na pewno przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Można jeść zupę z pietruszki? :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Zupa wygląda bardzo apetycznie. Ma fajny kolorek i bogaty skład. Jak zwykle- pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. zupa wygląda przepysznie, zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawa zupa, pietruszkę uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno fajnie smakuje tyle zdrowych produktów - super muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam pikantne zupy jednak pózniej strasznie piecze mnie gardło,to jednak nie zmienia faktu że i tak je jem heh
    wygląda pysznie :)
    pozdrawia moze zaobserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  23. Musiała być pyszna! Lubię posmak pietruszki, zwłaszcza tak gęsto posypanej i baardzo lubię kuchnię indyjską, choć w szczególności propozycje na "drugie danie". Kurcza Tikka Masala czy Butter Chicken są moimi ulubionymi!

    OdpowiedzUsuń
  24. Zupy mogę jeść hektolitrami, a ta zapowiada się wyjątkowo pysznie... z pewnością się skuszę i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń