niedziela, 8 maja 2016

Szparagi z sosem śmietanowym

Korzystając z krótkiego sezonu na szparagi, polecam łatwy przepis na ziołowy sos śmietanowy  z porem, serem i szynką. Zamiast sosu na bazie śmietany, możemy przyrządzić tradycyjny beszamel i dodać do niego pozostałe dodatki. Danie będzie idealne na lekką kolację lub dodatek do mięsa. Smacznego:)

pęczek szparagów,
3/4 szklanki śmietanki (18-30%),
1/2 małego pora (biała część),
ząbek czosnku,
łyżka mąki,
opcjonalnie kilka plasterków szynki,
opcjonalnie 2-3 łyżki startego sera (u mnie parmezan),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
natka pietruszki do posypania sosu

Obrać szparagi, odciąć zdrewniałe końce i ugotować do miękkości. Sos śmietanowy: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć szynkę pokrojoną w kostkę i drobno posiekanego pora. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Gdy mąka nie będzie już widoczna, wlać śmietankę. Podgrzać całość i dodać starty ser (gdyby sos był za rzadki, dodać więcej mąki rozmieszanej uprzednio z wodą lub śmietanką). Gorącym sosem polać ciepłe szparagi, posypać natką pietruszki.



31 komentarzy:

  1. Moje ukochane szparagi, już szaleje z nimi w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna, sezonowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozbawiła pani je najpyszniejszej części obierając je .Nie gotuje się ich do miękkości ,mają pozostać chrupiące,jędrne .Maja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym gotowała zielone szparagi, nie obrałabym ich. Te były białe (choć na zdjęciu wyglądają na zielone) i zdecydowanie wymagały obrania. A co do miękkości warzyw - rzecz gustu:) Dziękuję jednak za uwagi, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Uwielbiam szparagi z chęcią wyprobuje ta wersje
    Dziś u mnie były z grilla

    OdpowiedzUsuń
  5. Sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki.
    Trzeba się nimi nacieszyć póki jeszcze są.
    Tak podane bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, this looks delicious! You asked about our business, its going good. We cannot yet make a living from it but we are slowly growing and this is the most important. However, we work a lot and all our money is going into the business right now. Nothing left for us ;) But its okay... we really enjoy it and working is sooooo fun! I love it :)
    Happy new week!
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę kupić szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U ciebie jak zawsze bardzo aromatycznie. Szparagi bardzo lubię. Właśnie sobie leżą w lodówce. Chętnie z Twojej propozycji skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja lubię szparagi! Muszę się porozglądać po straganach i też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w życiu nie jadłam szparagów

    OdpowiedzUsuń
  11. Absolutnie kocham szparagi i nie mogę się doczekać moich pierwszych w tym roku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam szparagów, a za każdym razem jak chciałam spróbować to miałam obawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szparagi uważam za trochę przereklamowane ale danie perfekcyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. tej wersji szparagów nie jadłam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cały rok czekam na szparagi!! :D
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie wygląda pięknie i bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  17. Szparagów smak poznałam stosunkowo nie tak dawno temu. Fajnie było się przekonać, że są takie smaczne :) Z sosem śmietankowym i parmezanem to dopiero musi być obłęd :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szparagi nie są moją słabością... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na kolację bardzo chętnie takie szparagi sobie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie próbowałam szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj, zjadłabym takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak one apetycznie wyglądają. Szparagów już tak dawno nie jadłam. Dobrze, że mi o nich przypomniałaś. Chętnie wypróbuję Twoją wersję na to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zwykle szparagi podaję posypane parmezanem, ale ta wersja już mi się trochę przejadła i chętnie spróbowałabym Twojej propozycji:)

    OdpowiedzUsuń
  24. pysznie wyglądają, choć ja lubię szparagi ale zależy pod jaką postacią

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię szparagi Ale ostatnio były strasznie gorzkie nie wiem co zrobiłam źle :(

    OdpowiedzUsuń