wtorek, 10 maja 2016

Zupa z porów

Dziś zapraszam na pyszną, wiosenną zupę z porów. Ja swoją zupę wzbogaciłam o białe wino, co nadaje jej bardziej wykwintnego charakteru, ale oczywiście możemy pominąć ten dodatek. Nie rezygnujmy jednak z pesto - dzięki niemu zupa bardzo zyskuje na smaku. Moim zdaniem najsmaczniejsza będzie z grzankami, posypana parmezanem. Smacznego:)

1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2 duże pory,
1-2 gałązki selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
1/3 szklanki białego wina,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki (18-30%),
zielone pesto (po czubatej łyżeczce do każdej porcji lub do smaku),
grzanki,
kilka łyżek startego parmezanu
ew. przyprawy do smaku: sól, pieprz

Pory i seler pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy warzywa się zeszklą, dodać wino. Zredukować, a gdy alkohol wyparuje, dodać bulion. Gotować całość na małym ogniu, do miękkości warzyw. Zmiksować na krem. Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zupę podawać z grzankami i parmezanem, do każdej porcji wmieszać łyżeczkę pesto.

29 komentarzy:

  1. Nie przepadam za porem ale zupa moze być smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zupka, czekam na swoje aż mi urosną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada ładnie:) ale za porami jakoś nie przepadam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała zupa. Jadłam już kiedyś podobną zupę porową z pulpecikami mięsnymi, ale z pesto jeszcze nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, zawsze człowiek się czegoś nowego dowie. Uwielbiam zupę z porów, ale nigdy nie dawałam do niej pesto. Muszę to przećwiczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ser, grzanki i pyszna zupka :)
    Czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa z porów dotychczas kojarzyła mi się mało apetycznie. Ale Ty ją tak pięknie, smakowicie podałaś, że mogłabym tę zupkę zjeść nawet teraz - na drugie śniadanie :D Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post hun! I like this so much.

    JENNEROUTFITS.COM a blog dedicated to kendall and kylie jenner’s best outfits.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam zielone zupy. Moją ulubiona jest ta z selera naciowego. Z porów też często robię i bardzo lubię, mam jednak na nią trochę inny sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię por, ale zupy z niego jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam takiej zupki. Ale jestem ciekawa smaku z grzankami musi być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupka na smażonych warzywach- pyszna. Uwielbiam :) Fajna propozycja. Jeszcze takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nothing better than a good soup from time to time :) nice to read that you went jogging. I also go jogging aorund twice a week and really enjoy it. I went yesterday and it was so beautiful to run in the morning sun in the woods :)
    By the way, if you want to check out our business you can visit wholefoodbox.de or find us on facebook at whole food box :) its all german though...
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką zupkę to ja lubię! Pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To już wiem jaką zupę zrobię w najbliższym czasie ! Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja bardzo dużo porów dodaję w zasadzie do wszystkiego więc taka zupka jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś nosiłam się z zamiarem zrobienia tej zupy. Trafiłam na przepis w jakiejś książce o dietach Francuzek. Do dzisiaj jednak przepis nie został zrealizowany. Myślę, że Twój przepis skutecznie mnie zachęci do wypróbowania tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smacznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. ależ musi być wyrazista i jednocześnie delikatna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziś miałam podobną na obiad...Kiedyś nie doceniałam smaku poru, teraz uważam, że całkowicie wzbogaca smak zupy. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń