sobota, 11 czerwca 2016

Kruche babeczki z mascarpone i truskawkami/ Strawberry mini tarts

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś zapraszam na pyszną klasykę: kruche babeczki nadziewane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Nie znam kogoś, komu nie smakowałoby popularne połączenie śmietany i truskawek, dlatego polecam takie babeczki na wszelkie spotkania w większym gronie. Proporcje serka i śmietany możemy zmieniać w zależności od tego, jak gęsty ma być nasz krem. Jeśli chcemy urozmaicić smak babeczek, na spód każdej z nich możemy nałożyć łyżeczkę dżemu, kremu czekoladowego lub wylać cienką warstwę galaretki. Smacznego:)

na 20 babeczek:

na kruche ciasto (przepis stąd):

250 g mąki,
3 łyżki cukru pudru,

łyżeczka cukru waniliowego
125 g zimnego masła,
żółtko
50–60 ml zimnej wody


nadzienie:
250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
250 g mascarpone,
cukier puder (do smaku)
20 truskawek

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło posiekać nożem, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią, schować do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki,  nakłuć ciasto widelcem i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. 


Ubić schłodzoną śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder. W drugiej misce ubić serek - ma stać się bardziej puszysty. Obie masy połączyć krótko mikserem. Do każdej babeczki nakładać krem z serka i śmietanki, nałożyć truskawki. 

ENGLISH:

For about 20 mini tarts:

For the crust:

250 g of all purpose flour,
3 Tbsp of powdered sugar,
1 tsp of vanilla sugar,
125 g of cold butter (diced),
1 egg yolk,
50-60 ml of cold water

For the filling:
250 ml of chilled whipping cream,
250 g of mascarpone,
Powdered sugar (to taste),
20 strawberries

Prepare the crust: mix the flour and two types of sugar. Add  the butter and rub in with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs.Add the yolk and 50 ml of cold water . Knead the dough briefly until smooth. If the crust is too dry, add more water. Form a disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes or longer.  Roll the dough until it’s about 4 mm thick (it’s easier to do so between two pieces of parchment paper). Cut to size with minitart molds. Using a fork, prick the bottom and sides of the dough in molds. Bake the crust in preheated oven (200C) for about 15 minutes or until golden brown. Allow tartlets to cool completely before taking them out from the molds. Prepare the filling: Whip the cream and when it starts to thicken, just before stiff peaks form, add sugar to taste. In another bowl beat the mascarpone until it’s fluffy and mix it with whipped cream. Spoon the filling into every crust. Put a strawberry on top. EnjoyJ



34 komentarze:

  1. Pycha :) P.s ja ostatnio próbowałam zrobić ciasta francuskie z truskawkami...wyszedł jeden wielki zakalec :P Szkoda gadać :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bombowe :) Prezentują się ne medal. W skali od 1 do 10 dałabym im 11 :) Jeszcze jak ten krem jest mascarpone'owy to już w ogóle musi być kwintesencja najlepszych smaków :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają , zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie śliczne te babeczki:) Ja dziś będę robić tarte z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka zawsze najlepsza! Ale mi teraz narobiłaś ochoty... Truskawki i mascarpone... to musi być cudowne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko, co ma truskawki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze! Podobne zajadałam jak byłam mała :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj mniam ! ♥Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pysznie ja próbowałam zrobić sama babeczki i klaps nie wyszło ale twoje smakowicie wyglądają :) Może spróbuje twój przepis i w końcu się uda :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio robiłam podobne. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo kolejna inspirującą propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  12. These look really good! We also had our first strawberries this week and they were soooo good. The little one loves them :)
    Sounds like you had a great weekend, going for a walk in the woods. We did that last weekened and enjoyed it a lot. This weekend I had some solo-time which is also very precious to me (because of this little one I do not have a lot of solo time) and of course we went to the market like every weekend. We bought six melons (four differnt kinds!) I just love Summer ;)
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko co jest z truskawek jest dla mnie mistrzostwem!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają wspaniale. Takiej babeczce chyba nawet nie próbowałabym się oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ojeju <3
    Mogłabys poklikac u mnie ? odwdzięczę się marrstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Przekąska najlepsza :) szczególnie w taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię podobne bardzo często i uwielbiam je! To połączenie smaków jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pyszności :)
    Kochana jeśli możesz kliknij w linki w najnowszym poście :* Dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności! Dla takich babeczek jestem gotowa przebiec nawet kilka dodatkowych km :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychotka! Ja dziś skusiłam się na klawiszki...Roboty dużo, ale przyjemności w jedzeniu jeszcze więcej! Babeczki z truskawkami musiały być bardzo orzeźwiające! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, ale muszą smakować.. uwielbiam takie lekkie desery!

    OdpowiedzUsuń