piątek, 17 czerwca 2016

Kurczak w jogurtowej marynacie

Bardzo lubię eksperymentować z marynatami do pieczonego kurczaka, bo pieczenie to mój najczęstszy sposób przygotowania tego mięsa. Wiele razy słyszałam o marynacie z maślanki lub jogurtu i zawsze chciałam ją wypróbować. Ostatnio wymyśliłam swoją wersję tej popularnej marynaty, łącząc jogurt naturalny ze swoimi ulubionymi ziołami. Jestem bardzo zadowolona z efektu, faktycznie jogurt nadaje kurczakowi miękkość i soczystość. Udka jak zwykle podałam z pieczonymi warzywami - tym razem postawiłam na lekkie połączenie cukinii i pomidora. Smacznego:)

2 całe udka kurczaka,
150 g jogurtu naturalnego,
mała cebula,
czubata łyżeczka majeranku,
czubata łyżeczka oregano,
czubata łyżeczka granulowanego czosnku,
płaska łyżeczka rozmarynu,
płaska łyżeczka tymianku,
1/4-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
kilka łyżek natki pietruszki,
opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny,
sól, pieprz

opcjonalnie warzywa do upieczenia z kurczakiem: mała cukinia, duży pomidor, cebulka dymka, kilka ząbków czosnku

Kurczaka pozbawić skóry, oprószyć solą i pieprzem. Jogurt połączyć z pozostałymi przyprawami i cienkimi półplasterkami cebuli. Zalać marynatą kurczaka, odstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki. Mięso ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce, usuwając wcześniej nadmiar marynaty. Piec w 200 stopniach ok. 50 minut, do miękkości mięsa (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Jeśli z kurczakiem planujemy upiec podane przeze mnie warzywa, należy wrzucić je na blaszkę na 15-20 przed końcem pieczenia (wcześniej doprawiamy je solą, pieprzem i suszonymi ziołami). Piekąc ziemniaki, marchew lub inne twarde warzywa, pieczemy je od początku razem z mięsem.



42 komentarze:

  1. Mięso z kurczaka, to chyba jedne z nielicznych mięs jakie jem, więc na widok tego dania cieknie ślinka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju jak to pysznie wygląda, zrobilam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli smakuje tak wybornie, jak wygląda to już stoję w kolejce z talerzykiem po ten specjał. Naprawdę apetyczne danie. Mięsko wypieczone idealnie. Chyba muszę wypróbować jogurtową marynatę :) Pozdrowionka cieplutkie :) Udanego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z całą przyjemnością bym takiego wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ cudnie wygląda Twój kurczak. bardzo lubię, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zwykle pysznie , robię podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :-) mięso w takim wydaniu smakuje wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam udka w marynacie maślankowej. Były pyszne, więc te powyżej będą na pewno takie same :). Super przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł z tą marynatą jogurtową. Kurczak musi być niesamowicie soczysty. Na pewno wypróbuję Twojej mieszanki ziołowej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. często robię kurczaka w maślance, albo jogurcie, pyszne jest potem takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. W jogurcie marynowanym kiedyś, efekty są bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi pysznie smakować. Jeżeli chodzi o mięsko to głównie zjadamy kurczaczki, głównie dlatego, że mamy dostęp do takich ze wsi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie, ja kiedyś robiłam paseczki piersi kurczaka w jogurcie i były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam..ależ on musi pachnieć i nieziemsko smakować

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna marynata, duża ilość ziół i przypraw uwielbiam to.
    Kurczak musiał być bardzo smaczny, takie dania to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jogurt maślanka bardzo lubię takie marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja również często piekę mięsa i w ogóle lubię obiady z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurczak pieczony z warzywami to moja ulubiona wersja podania drobiu. Prosto, a tak aromatycznie. Marynata bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam kurczaka :) Ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja to bym chętnie na taki obiad się wprosiła.

    OdpowiedzUsuń
  23. Mięsko choć u nas raczej nie gości to Twój kurczak w warzywach wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajny blog z ciekawymi przepisami. Z pewnością przetestuje kilka z nich, które mnie zaciekawiły.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio jakoś nie mam ochoty na kurczaka. Chyb po prostu mi się przejadł. Ale ten Twój przepis... wygląda smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Podanie jest tak zachęcające, że aż cieknie ślinka! Schrupałabym nawet późną nocą;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam kurczaka, wygląda obłędnie, do tego te kolorowe warzywa..mniam!

    OdpowiedzUsuń