sobota, 25 czerwca 2016

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dziś polecam pyszne danie z kurczaka w sosie z warzywami i ananasem. Potrawa jest już dość popularna, ale ja dopiero niedawno stworzyłam jej własną wersję. Mój sos jest pikantny, słodki od ananasa i papryki i lekko kwaśny dzięki cytrynie. Takie egzotyczne połączenie smakowe jest bardzo intrygujące, a przepis na pewno wykorzystam jeszcze wiele razy. Ja podałam swoje danie z ryżem i lekką sałatką. Polecam, smacznego:)

500 g kurczaka lub indyka (pierś),
duża papryka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchew,
kilka plastrów ananasa (świeży lub z puszki),
kilka łyżek soku z cytryny,
ok. 1/3 szklanki soku ananasowego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie łyżka lub dwie mąki do zagęszczenia sosu
2-3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki

marynata do kurczaka:
ok. 1/4 szklanki sosu sojowego,
kawałek imbiru (wielkości kciuka),
1/2 łyżeczki chili,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
sól, pieprz

Połączyć składniki marynaty,obtoczyć w niej mięso pokrojone na średniej wielkości kawałki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić zamarynowanego kurczaka, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę, marchew i paprykę. Smażyć do zeszklenia, pod koniec dodać czosnek. Po minucie dołożyć mięso i kawałeczki ananasa. Zalać całość wodą/bulionem i sokiem ananasowym, dodać koncentrat. Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do marynaty. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go odrobina mąki (ziemniaczanej lub pszennej) rozmieszanej z sokiem ananasowym lub wodą. Podawać z ryżem.

33 komentarze:

  1. jak ja lubię takie smaki pomieszane, jeszcze ryż i kurczak do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już jadłam taką wersję ale napewno nie z cytryną :) ciekawe egzotyczne połączenie oby jak najwięcej takich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja sosu fajna i chyba zamienię te ze słoika, na taką zrobioną przez siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super potrawa, takie ciekawe połączenie smaków.
    Kurczak w takim sosie z ryżem to wspaniałe danie obiadowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, moje ulubione danie, nigdy nie dodawalam jednak imbiru. Teraz po tym przepisie myślę, że będzie do tego bardzo dobrze pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! :))

    http://triviaaboutme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam, robię. Czasem właśnie gdy nie mam pomysłu na kurczaka to idę w sprawdzone smaki. A ten przepis zdecydowanie do takich należy. Muszę do marynaty dodać imbiru :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda - dodaję kolejny raz komentarz i wciąż znika ;) z cytryną jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm uwielbiam i wiesz co mi przypomniałaś :)
    że wczoraj kupiłam ananasa do szaszłykó i zrobiłam bez :D a Ananas w samochodzie :D Pewnie się już zagotował :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie nie dla mnie ale pokaże mamie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. kurczak słodko-kwaśny w domowym wydaniu musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ananas, ach jak ja lubię wszystko co go zawiera.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kurczaka w sosie slodko kwasnym ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi klasycznie i pysznie :) Wiele razy słyszałyśmy ale chyba nigdy nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajne danie. U Ciebie, jak zwykle mnogość przypraw, co bardzo lubię. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Znana ale pyszna potrawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Słodko-kwaśny sos, kurczak i ryż - takie połączenia to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Słodko - kwaśny smak jakoś mi nie pasuje. Choć nie powiem - apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. zachwycam się każdym daniem, które publikujesz!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Do kurczaka w sosie słodko-kwaśnym nie trzeba mnie dwa razy namawiać, choć akurat w tym przypadku najczęściej posiłkuję się jego kupną wersją, która z Uncle Bens jest naprawdę smaczna. Ty zrobiłaś wszystko całkiem sama, więc podwójne brawa!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszota i tyle. Nie trzeba dodatkowych słów:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń