poniedziałek, 18 lipca 2016

Leczo z kabaczkiem i soczewicą

W sezonie na kabaczki trzeba przygotować leczo. Tym razem wybrałam wersję wegetariańską - kiełbasę zastąpiłam czerwoną soczewicą. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby do leczo dodać bardziej tradycyjne, mięsne dodatki. Ja lubię dodawać do niego kawałeczki podsmażonego kurczaka. Wegetariańską wersję można też wzbogacić o inne warzywa, na przykład plastry cukinii lub kawałeczki patisona. Podawać z chrupiącym pieczywem, ewentualnie ryżem. Smacznego:)

mały kabaczek,
dwie papryki,
250 g pieczarek,
2 małe marchewki,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki czerwonej soczewicy,
250 g przecieru pomidorowego,
ok. szklanki wody lub bulionu jarzynowego/drobiowego,
2 liście laurowe,
kilka łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, słodka i ostra papryka

Obrać kabaczka, pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokroić w paski, pieczarki i marchew w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć warzywa (oprócz soczewicy) i grzyby (można robić to partiami). Zalać całość wodą/bulionem i przecierem, dodać soczewicę i liść laurowy. Doprawić. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości składników i zgęstnienia sosu (ok 20 minut). Gotowe danie posypać natką pietruszki.


39 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Latem absolutnie się uzależniam od kabaczków, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wygląda zachęcająco. :) Napewno wypróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam, u mnie było tradycyjne :) ale z tą soczewicą też może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej wersji nie jadłam, pyszna musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie jestem na tak :) Często modyfikuję leczo i dodaję do niego różności, co akurat mam w lodówce. Kabaczka już dodawałam kiedyś, ale soczewicy nigdy. Super pomysł :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham leczo, ale takiej wersji nie próbowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam leczo, mój facet jednak nie przepada za nim więc bardzo rzadko robię. Przepis jednak inny od mojego, wygląda dość ciekawie więc może zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym, choć u mnie zawsze jest mięsny dodatek :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Z soczewicą i kabaczkiem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio szukam właśnie takich przepisów, chciałabym nimi nieco ożywić moją kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam leczo z kiełbaską, ale w takiej wegetariańskiej wersji tez jest pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. leczo nie należy do moich ulubionych potraw

    OdpowiedzUsuń
  13. Leczo uwielbiam. Pyszna propozycja. W zasadzie zrobiona prawie po mojemu. Aromatycznie i z bogactwem warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne, bardzo lubię leczo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie chyba dziś leczo pojawi się na moim stole ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks delicious dear Natalia! I hope you are doing good- I am a little late in answering comments this week because we had guests from Iran (the friends we went to visit last year) and of course we have been busy showing when around the area and cooking loads of food for them. We had a great time and I cannot wait for our next visit in their place :) for this year we have a trip to the Phillipines planned for October. My husbands best friend will gt married there so we will spend some ten days in the country. I hope the little one will like the long flight :/
    Thank you so much for your last comment!
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj zjadłyśmy resztę takiego leczo, którego nagotowałyśmy cały garnek dla rodziny :D Bardzo go lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię leczo zarówno z mięsem, jak i w wersji bardziej wegetariańskiej. Super pomysł na obiad! Sycące i smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. lubię takie dania, potwierdzam w wakacje sa niezastąpione

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajne urozmaicenie klasyki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy jeszcze nie robiłam leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj, leczo uwielbiam. Pomysł z soczewicą świetny.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja właśnie dzisiaj robiłam leczo, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń