wtorek, 2 sierpnia 2016

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Dziś zapraszam na pyszny włoski klasyk, czyli cannelloni zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem. Tym razem postawiłam na kuchnię wegetariańską i makaronowe rurki nadziałam szpinakiem i ricottą. Zamiast niej można też użyć innego delikatnego sera twarogowego lub fety, a  makaron zapiec z sosem beszamelowym. Podawać z zestawem sałatek. Smacznego:)

12-14 rurek cannelloni,
250 g szpinaku (mrożonego lub świeżego),
350-400 g ricotty,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz
kilka czubatych łyżek parmezanu

sos pomidorowy:

200 g przecieru lub koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu lub wody,
mała cebula,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18 lub 30%,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, majeranek, słodka papryka

Sos: na niewielkiej ilości tłuszczy zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalać bulionem i przecierem, doprawić, gotować na małym ogniu do zgęstnienia (około 15 minut; gdyby woda za szybko wyparowała, można dodać więcej płynu). Pod koniec gotowania dodać kilka łyżek śmietanki, wymieszać. Połowę sosu wylać na blaszkę do zapiekania.

Cebulę i czosnek zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać szpinak. Jeśli używamy mrożonego, smażenie potrwa dłużej - należy odparować całą wodę. Przestudzony szpinak połączyć z pokruszonym serem, przyprawami i parmezanem do smaku. Rurki podgotować kilka minut, aż zmiękną. Nadziewać je szpinakowym farszem i układać na blaszce z sosem pomidorowym. Zalać dokładnie drugą częścią sosu i posypać parmezanem (cały makaron powinien być zakryty warstwą sosu). Zapiekać około 15-20 min w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od stopnia podgotowania makaronu).



34 komentarze:

  1. Uwielbiam ! Robiłam podobne ale z serem feta

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za świetny pomysłna obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ze szpinakiem to biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś mistrzynią trafiania w moje gusta smakowe. Pięknie to wygląda. Pomysłowe danie. Z pewnością smaki przenikają się doskonale. Super są te rurki cannelloni! Dawno nie gościły w mojej kuchni, a trzeba to zmienić niebawem z pewnością :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Cannelloni! :D Szpinak też, więc pewnie niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłam kiedyś tak przygotowany makaron:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłyśmy ale zawsze ciekawiło nas to danie :) Bo wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha :) bardzo lubię i dawno nie robiłam, a nawet mam makaron w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podobne robię! uwielbiam połączenie szpinaku i ricotty!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziwna nazwa, ale fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie idealne na obiad :) Super cannelloni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Obiadek pysznościowy, minimum pracy, maksimum smaku, tak lubię

    OdpowiedzUsuń