środa, 24 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią / Chocolate Zucchini Bread

W sezonie na cukinię polecam intensywnie czekoladowe ciasto z cukinią. Smaku warzywa oczywiście nie czuć w cieście, nadaje mu ono jednak niezwykłą miękkość i wilgotność. Dzięki cukinii ciasto bardzo długo pozostaje świeże. Gotowe polałam prostą polewą z ciemnego kakao i mleka - to musi posmakować wszystkim fanom ciemnej czekolady:) Jeśli wolimy mniej intensywny czekoladowy smak, można zmniejszyć ilość kakao i zastąpić go odpowiednią ilością mąki - ciasto będzie delikatniejsze w smaku i jaśniejsze. Przepis znalazłam u Laury Vitale. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:

szklanka mąki,
1/2 szklanki kakao,
szklanka czekoladowych groszków lub posiekanj czekolady (ja nie dodałam),
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki wanilii (polecam od Skworcu),
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
szklanka cukru,
szklanka startej na tarce cukinii

opcjonalnie: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru (do smaku) i kilka łyżek ciepłego mleka; wiórki kokosowe

Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, wanilię i opcjonalnie kawałeczki czekolady. W drugim naczyniu zmiksować cukier i jajka (2-4 minuty), dodać olej i cukinię, wymieszać do połączenia. wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką. Przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki, piec w 180 stopniach około godziny. Wymieszać kakao, cukier puder i mleko - powinna powstać gęsta polewa. Polać ostudzone ciasto, ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.

ENGLISH:

1 cup of all purpose flour,
1/2 cup of unsweetened cocoa powder,
1 cup of semisweet chocolate chips (optional),
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of ground cinnamon,
2 eggs,
1/2 cup of vegetable oil,
1 cup of granulated sugar,
1 cup of shredded zucchini,
1-2 tsp of vanilla extract or 1/2 tsp of vanilla powder
for the glaze (optional): few Tbsp of cocoa powder, few Tbsp of warm milk and few Tbsp of powdered sugar (to taste); coconut shavings
In a small bowl stir together the flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, cinnamon and chocolate chips, set aside.  In a large bowl whisk together the sugar and eggs for about 2-4 minutes, add the vanilla, vegetable oil and zucchini and mix until combined. Add in the dry ingredients and fold everything in until combined, pour the batter in your prepared pan (10x20 cm) and bake for about an hour or until fully cooked through. Allow it to cool before serving. Prepare the glaze: mix the cocoa powder, warm milk and powdered sugar until you reach a consistency of a thick glaze. Pour it all over the cake and sprinkle some coconut shavings on top. Enjoy:)
Recipe by: Laura Vitale


36 komentarzy:

  1. Osobiście bardzo lubię ciasta z cukinią. Cukinia nadaje miękkości i wilgotności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie intensywnie czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do zjedzenia ciasta czekoladowego nie trzeba mnie dwa razy zapraszać :) Nigdy nie jadłam wersji z cukinią. W każdym razie sprytnie ją przemyciłaś, bo wizualnie w ogóle bym nie pomyślała, że taki składnik występuje w tym apetycznym cieście. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nieziemsko apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie czekoladowce, ale z cukinią jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia w takim cieście świetnie się odnajduje :) Wilgotność w ciastach czekoladowych jest bardzo pożądana :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z góry mowie, że należę do osób, które w kuchni jedynie potrafią zrobić herbatę lub płatki śniadaniowe. Przynajmniej może poprawie ci humor kiedy napisze, że zdziwiłam się dodatkiem cukinii do ciasta! Ale skoro uważasz, że nie czuć, a ciasto jest dłużej świeże to okey :) Spróbuję kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm zapisuje Twój przepis. :) Niedawno robiłam babeczki z cukini i były bardzo dobre. ;) Tak jak napisałaś wcale nie czuć tego warzywa. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny przepis dla mojej babci :D

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie nietypowe i ciekawe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooh, i love how chocolatey and rich and dark this looks!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię czekoladowe ciasto z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  13. to ciacho jest świetne :) jak wszelkie ciasta z warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W tym roku pierwszy raz robiłam ciasto z cukinią. Wychodzi przepyszne, wilgotne, miękkie i faktycznie długo zachowuje świeżość :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmm this sounds lovely! I just made chocolate-beet bread which also turned out very well :) about the nut butters, I use them in almost all of my recipes. Mostly cashew butter but also a lot of almond, coconut and peanut. I make sauces and dressings with them and add them for exactly when I make simple dishes like fried zuccini with eggplant, soy sauce and cashew butter.
    About meat and cancer. I can totally recommend the book "the china study" to you if you are intersted in the topic :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  16. I love this zucchini bread Natalia !

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio jadłam ciasto czekoladowe z cukinią i było przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudownie czekoladowe, a dzięki dodatkowi cukinii pewnie bardzo wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja z cukinią jadłam li placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. super. ciasta z cukinią jeszcze nigdy nie jadłam. wygląda przepysznie. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pycha!
    bardzo lubię, choć najczęściej piekę muffiny:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Już teraz zatopiłabym zęby w tym pysznym cieście. Wspaniale kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł dla fanów cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Lovely post!

    xx
    Aida
    http://espritdemode.blogspot.lt/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda smakowicie :)A połączenie z cukinią rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kiedyś robiłam wg przepisu Wachowicz ale wyszła kompletna katastrofa, Twoje wyglada perfekcyjnie

    OdpowiedzUsuń