poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami/Mushroom Hand Pies

Tym razem kuchnia polska - klasyczne drożdżowe paszteciki z pieczarkami, które będą wspaniałą przekąską lub dodatkiem do zupy, na przykład tradycyjnego czerwonego barszczu. Pieczarki w tym przepisie możemy zastąpić grzybami leśnymi, będą też pyszne wzbogacone o kawałki chrupiącego boczku czy innej wędliny. Ja swoje paszteciki składałam tym razem w trójkąty, ale możemy oczywiście nadać im dowolny kształt, na przykład pierożków. Farsz doprawiłam natką pietruszki i startym parmezanem, ale nada się też ulubiony żółty ser lub pokruszona feta. Smacznego:)


ciasto:
250 g mąki,
15 g drożdży,
5 g cukru,
1/4 szklanki mleka,
jajko,
szczypta soli,
30 g stopionego masła


farsz:
500 g pieczarek,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
garść posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek
kilka łyżek startego parmezanu

Farsz: pokroić pieczarki w kostkę i usmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić, dodać natkę pietruszki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować (ok. 2 mm), pokroić na kwadraty (u mnie o bokach 10 cm). Na środku umieścić porcję pieczarek, posypać parmezanem. Skleić pasztecik za pomocą widelca. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, zrobić nacięcie na wierzchu każdego z nich.  Piec w 190 stopniach ok. 20 minut.

ENGLISH:


For the dough:

250 g of all purpose flour,
15 g of fresh yeast,
5 g of sugar,
¼ cup of warm milk,
1 egg,
A pinch of salt,
30 g of melted butter

For the filling:

500 g of button mushrooms (or any mushrooms of your choice),
Large onion,
2-3 cloves of garlic,
Few Tbsp of chopped parsley,
Seasonings to taste: salt, pepper, thyme (dry or fresh)

Few Tbsp of parmesan

Prepare the filling: fry the mushrooms witch chopped onion using a small amount of oil.  Add garlic and cook until fragrant. Add parsley and season to taste, set aside. Prepare the dough: mix the yeast with sugar until it’s melted. Add  50 g of flour and warm milk. Mix, cover with kitchen towel and let it sit for about 10 to 15 minutes. Add an egg, a pinch of salt and the remaining flour. Knead the dough for about 15 minutes. After 10 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Dump the dough onto your work surface, (flour it a little if necessary) and deflate it. Roll it thinly (2 mm thick). Cut the dough into squares. Spoon the mushroom mixture in the center of each square. Brush edges lightly with water, fold over to form triangles, press with fork to seal. Cover with kitchen towel, let it sit for another 20-30 mintes. Preheat your oven to 200 C. Make a small slit on the centre of every hand pie. Bake until  golden and puffed, 20 to 25 minutes.



Dziś otrzymałam wielką paczkę od Primavika:)
W niej mnóstwo słoiczków z kilkoma rodzajami masła orzechowego, hummusu, tahini i past do kanapek. Przepisy i recenzje produktów niedługo na blogu:)



45 komentarzy:

  1. Z takiej paczuszki wypełnionej po brzegi pysznościami nie sposób się nie ucieszyć. Natomiast co do drożdżóweczek robiłam podobne, tylko z ciastem francuskim i nieco innym farszem. Ale znam te smaki i bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierożki apetyczne a paczuszka cudowna :) Zazdroszczę tylu dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam paszteciki z grzybami, a pieczarki są jedynymi z moich ulubionych grzybów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Paszteciki muszą smakować obłędnie :) Oj ale wspaniała paczuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój mąż je uwielbia, ja niespecjalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak z reklamy,świetnie Ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham pieczarki więc pewnie by mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie mogabym jeść co dzień na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha :) chociaż pieczarki musiałabym czymś zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :D Chcę te pierożki ale w tym problem że nie chce mi się ich robić :P Miłego testowania :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałabym umieć takie zrobić . Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super te paszteciki. Zjadłabym kilka.
    Gratulacje, paczka naprawdę bardzo okazała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam twoje przepisy napewno tez spróbuję je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Yaaaaay! Finally your recipes are in English too! Now I will make sure to cook some of your recipes very soon :) Thank you so much for taking the time to write in English!
    Are all these nut butters on the last picture yours? I LOVE nut butters and I would LOVE to have a stock like you have :D
    Thanks a lot for your last sweet comment! Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają mega pysznie, rzadko biorę przepisy z blogów, ale ten sobie gdzieś zostawię :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja kiedyś robiłam z podobnym farszem bułeczki. Ale one były pyszne. Podobają mi się te pierożki. Takie niepospolite :) Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam połączenie pieczarek i ciasta drożdżowego!
    A paczka wspaniała <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Bajeczne paszteciki, tylko zobaczyłam zdjęcie i już wiedziałam że skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają jak samosy! Cudeńka :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. These savoury hand pies look awesome, Natalia. Healthy and delicious mushroom filling is right up my alley.

    OdpowiedzUsuń
  21. 10 cm to sporo, i pewnie jeszcze dużo urośnie, skoro na drożdżach, ale w końcu, kto nie lubi takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychotka ;) Pamiętam jak moja babcia robiła mi takie pierożki ;)
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
    https://jagglam.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam, wyglądają bardzo pysznie :) Mam ochotę je przygotować :) Ah jak to fajnie wejść czasem na jakiegoś dobrego bloga kulinarnego :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  24. O rany co za przesyłka ;p uwielbiam ich masła orzechowe! Smakowite te paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniałe pierożki ! Świetny przepis na przekąskę w ciągu dnia, albo do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale mi teraz narobiłaś ochoty na takie paszteciki... poza tym sobie uświadomiłam, że dawno nic z pieczarkami nie jadłam. Utknęłam w szpinaku coś.

    OdpowiedzUsuń
  27. wspaniałe paszteciki:)
    ps. fajna paczuszka od Primaviki.

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny przepis, paszteciku wyglądają genialnie. :) Przesyłka na prawdę pokaźna i zawierające wiele ciekawych rzeczy, czekamy więc na recenzje. :D Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  29. Paszteciki wyglądają bardzo apetycznie i są bogato nadziane :)
    Gratulujemy współpracy bo produkty Primaviki są naprawdę godne polecenia :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Pozwoliłam sobie przepisać przepis do zeszytu :) Uwielbiam takie dania i jak tylko moje konto pozwoli mi na wydatki to będzie pierwszą rzeczą na liście, uwielbiam pieczarki, a te paszteciki wyglądają tak smacznie!

    OdpowiedzUsuń