sierpnia 26, 2016

Jogurtowy hummus z pieczoną papryką/ Roasted red bell pepper hummus with yoghurt

Jakiś czas temu pisałam o paczce, którą otrzymałam od firmy Primavika. Dziś przepis z wykorzystaniem tahini w wersji BIO, które wykorzystałam do przyrządzenia prostej pasty na kanapki i grzanki. Jest ona inspirowana hummusem, czyli klasyczną pastą z ciecierzycy i zmielonych ziaren sezamu, czyli tahini. Ja odeszłam od klasycznej wersji i dodałam jogurt grecki, który zawsze dodaję do wszelkich domowych smarowideł na kanapki czy grzanki. Świetnie łączy wszystkie składniki i nadaje całości kremową konsystencję. Smacznego:)

Tahini, wykorzystane w dzisiejszym przepisie wchodzi w skład produktów pod szyldem Primaeco. Z tej bogatej oferty otrzymałam też hummus naturalny BIO i masło orzechowe 100% BIO. Ze wszystkich produktów jestem bardzo zadowolona, ponieważ bardzo odpowiadają mi ich składy. Tak jak można spodziewać się po produktach bio, są stuprocentowo naturalne i bardzo smaczne.

Tahini ma kremową i delikantną konsystencję, składa się tylko i wyłącznie z ziarenek sezamu. Będzie świetne nie tylko do past z ciecierzycą, ale tez potraw na słodko - ja na pewno połączę je z miodem i dodam do owsianki lud deseru, żeby smakiem przypominały sezamki:)

Otrzymany przeze mnie hummus naturalny będzie natomiast świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy na szybko zjeść coś zdrowego- stanowi też bazę do innych past na kanapki, na przykład mojej z pieczoną papryką.

Najbardziej smakuje mi jednak masło orzechowe z orzeszków arachidowych - to bardzo wygodny sposób na przemycenie do swojej diety orzechów. Masło składa się tylko ze zmielonych orzeszków, nie zawiera cukru i soli, jest więc uniwersalnym składnikiem dań wytrawnych i słodkich. Produkty Primaeco mozecie kupić bez problemu w dużych sieciach handlowych, sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Polecam:)

Przepis na jogurtowy hummus z pieczoną papryką:

2 upieczone i obrane ze skóry papryki,
1/2-3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
2-3 łyżki tahini (lub do smaku),
2-3 łyżki jogurtu greckiego (lub do smaku),
kilka łyżeczek oliwy z oliwek,
pół drobno posiekanej cebuli,
sok z cytryny (do smaku),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, słodka papryka, kumin

Papryki pokroić w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami (oprócz cebuli i natki) i zmiksować w blenderze. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać. Podawać z grzankami lub chlebkiem pita.

ENGLISH:
2 roasted red bell peppers (peeled and diced),
1/2- 3/4 cup of chickpeas (boiled),
2-3 Tbsp of tahini (or to taste),
2-3 Tbsp of greek yoghurt (or to taste),
few tsp of olive oil,
half of an onion (diced),
lemon juice (to taste),
few Tbsp of parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, chili powder, sweet pepper, cumin

Mix all the ingredients in the blender, except onion and parsley, until pureed. Add the onion and parsley. Serve on toasts or with pita bread.












28 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa smaku, zapisuję przepis do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pochłonęłam ten przepis z zainteresowaniem. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje Twój hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na razie tylko raz próbowałam sklepowego i strasznie mi zasmakował :D Mieć tylko czas robić takie dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny przepis z ciecierzyca, w końcu muszę to zrobić ;) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie pasty, a Twoja wyglada na bardzo smakowitą :) Ja do mojej zawsze jeszcze dodaje czarnuszkę - wzbokaca o ciekawy aromat i jest bardzo zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis. Bardzo lubię smak papryki pieczonej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wielbię smak humusa. jedyny cudowny mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. intrygujący przepis, jestem bardzo ciekawa tego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. yum! i love hummus, but sometimes it gets boring when it's just the basic one. this one sounds so fresh and interesting, especially with the yogurt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego dania nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nieźle wygląda, fajny przepis, może kiedyś skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda naprawdę apetycznie :) Choć nie jestem jakąś wielką zwolenniczką hummusu (zraziłam się jakiś czas temu, kiedy mi zaszkodził). Jednak ten wygląda naprawdę pysznie i z chęcią bym spróbowała go :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa jestem, jak smakuje to masło orzechowe, bo zawsze robię swoje, czyli miele orzechy i to wszystko, więc zastanawiam się, czy ich sie różni w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swojego nie robiłam, więc nie mam porównania, ale ich smakuje naprawdę dobrze - musi mieć bardzo zbliżony smak do domowego, bo to same orzechy:)

      Usuń
  14. Zacny hummusik :) Z taką pyszną tahiną nie mogło wyjść inaczej!

    OdpowiedzUsuń
  15. świetna wzbogacona wersja hummusu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger