niedziela, 14 sierpnia 2016

Pesto z natki pietruszki

W mojej kuchni stosuje wiele ziół, ale to zdecydowanie natka pietruszki jest moim ulubionym. Dodaję ją prawie do każdego dania. Pięknie podkreśla smak mięsa, ryby czy warzyw, a poza tym jest najprostszą dekoracją potrawy:) Dziś zachęcam do przyrządzenia pesto z natki, które jest tak samo pyszne, jak to tradycyjne z bazylii. Możemy je użyć do makaronu, pizzy, a nawet pasztecików, ale ja bardzo smarować nim grzanki, które zawsze podaję z grubymi plastrami pomidora. Smacznego:)

na mały słoiczek:

80-100 g natki pietruszki,
pół małego ząbka czosnku (startego),
łyżka orzeszków piniowych (lub innych ulubionych orzechów),
czubata łyżka parmezanu,
oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz (do smaku)

Posiekać pietruszkę i utrzeć w moździerzu z pozostałymi składnikami na gładką pastę (można też połączyć je w blenderze).

36 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam pesto a to wygląda na łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego czegoś jeszcze nie jadlam :) Pora to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pietruszka daje fajnego smaku :) Fajny pomysł z grzankami. Muszę spróbować, bo tak jeszcze nie jadłam pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne pesto :) do makaronu czy grzanek znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pietruszkę, wypróbuję Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie wygląda, ale nie przepadam za pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł. W życiu bym nie wpadła na to, żeby by zrobić pesto z natki pietruszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna sprawa, lubię pesto z natki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chrupiącym chlebkiem byłoby idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny, pomysł na takie pesto. Robiłam z bazylii. Muszę zrobić pietruszkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda super :-). Osobiście wolę koperek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię pietruszkę i z chęcią bym takie pesto zjadła z makaronem :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja natomiast aż taką miłośniczką pietruszki nie jestem. Nie jest dla mnie niezbędna, tylko czasem po nią sięgam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa jestem jak smakuje. Chyba nigdy nie jadłam. A przynajmniej tak mi się wydaje ;) Na pewno sięgałam po bazyliowe. Nie jestem ogromną fanką pietruszki, więc tym bardziej bym spróbowała i oceniła smak :) Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam aromat i smak pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie robiłam sama pesto, przyznam jestem leniwa i kupuję gotowe

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam pietruchę, chętnie skorzystam z Twojego przepisu i zrobię takie do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takiego pesto jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O tak! Natka pietruszki potrafi podkreślić smak wielu potraw. Pesto z natki jadłam już jakiś czas temu, smakowało mi i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam makarony z pesto :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
    Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie przepadam za pietruszką aż tak wyczuwalną.
    Także pesto z niej, nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda bardzo ciekawie :) ja osobiście nie przepadam za pietruszką :D

    OdpowiedzUsuń
  23. pietruszka jest o niebo lepsza niż bazylia:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłyśmy kiedyś podobne i wyszło baaardzo pyszne i zielone <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam natkę i nie wiem, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam. Podejrzewam, że pokocham je bardziej niż to z bazylii.

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam pesto tylko ja robię wszystko w blenderze nie mam moździerzu ☺

    OdpowiedzUsuń
  27. ja również uwielbiam natkę, takie pesto musi oszałamiająco pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń