czwartek, 4 sierpnia 2016

Ratatouille

Czy latem może być lepszy sposób na wykorzystanie warzyw niż leczo? Można powiedzieć, że ratatouille to taka francuska wersja tego lubianego dania złożona z pysznych warzyw: papryki, cukinii, bakłażana i pomidorów. Zjadamy je samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Potrawa zyskała na popularności dzięki zabawnemu filmowi animowanemu o gotującym szczurku:) W sezonie na cukinie i bakłażany to pozycja obowiązkowa, smacznego:)

na 3-4 porcje:

mały bakłażan,
średniej wielkości cukinia,
duża papryka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
3-4 małe, słodkie pomidory lub pomidory w puszce (ew. 4 czubate łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego),
opcjonalnie duża marchewka,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ew. słodka papryka,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Bakłażana, cukinię, marchew i seler pokroić w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć marchew, seler, paprykę i cebulę. Po kilku minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, dodać plastry bakłażana i cukinii. Smażyć kolejne kilka minut, dodać czosnek. Zalać całość rozgniecionymi pomidorami, doprawić. Dusić całość na małym ogniu, do miękkości składników (gdyby płyn szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z chrupiącą bagietką lub jako dodatek do mięsa.


41 komentarzy:

  1. Mnóstwo warzyw, mocne smaki - to co lubię. Wspaniałe, zdrowe, ciepłe danie :) Aż by się chciało spróbować :) Mniam :) W dodatku wegetariańskie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko pojawia sie cukinia to leczo gosci u nas czesto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle serwujesz nam pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dlaczego Ty gotujesz to wszystko co ja lubię i co sprawia, że ochotę Cię odwiedzić :P

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczę, nigdy nie jadłam, ale za to oglądałam bajkę pod takim tytułem:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, mi po tej bajce ta potrawa kojarzy się jedynie ze szczurem :D

      Usuń
  6. Uwielbiam to :) Tym bardziej teraz sezon, super sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze ? to znałam tylko film:) a to tak apetycznie wygląda....

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie. Idealne na lato. Moc warzyw i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. latem robię obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak, tak - masz rację :) Na lato zdecydowanie najlepsza propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie dania. Wszystko w jednym garnku za jednym zamachem. A tyle smaków... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis! Muszę to wypróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię leczo, moja mama zrobiła nawet niedawno ;)
    mój blog, hooneyyy

    OdpowiedzUsuń
  15. hmmm z chrupiącą bagietką idealnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kwintesencja lata:) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam i często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniaaam uwielbiam leczo :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda przepysznie, od razu chce się jeść! uwielbiam takie warzywne miksy

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam ale bardzo lubię takie jednogarnkowe, rozkosznie kolorowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. kusi mnie od pewnego czasu, muszę w końcu wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dokładnie z tym szczurem mi się kojarzy ta nazwa! W życiu nie sądziłam, że nazwa pochodzi od jakiegoś dania :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fantastyczne i przepyszne.Cała masa warzyw, na dodatek pięknie podanych...nic tylko jeść i się zachwycać.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubie takie dania, danie to przypomina mi o bajce Disneya :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubie i jest to dla mnie smak sierpnia 😀

    OdpowiedzUsuń
  26. Przeglądam bloga i widzę same pyszności! Aż ślinka cieknie!! Dodaje na razie do zakładek bo jestem na telefonie, ale jak tylko znajdę czas by wejść na komputer to od razu dodaje do obserwujących! :)

    Pozdrawiam i jeśli będziesz mieć ochotę jak i czas to zapraszam do mnie :)
    http://problemymugoli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Na lato nie ma lepszego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. W sumie ciekawa jestem jak typowe Ratatouille powinno wyglądać, przed oczami mam obraz tej potrawy z bajki :P

    OdpowiedzUsuń
  29. I have been thinking to make Ratatouille the other day and I still totally would love to make some. Is there a special trick you are having to make the perect one? If so, would you mind telling me :)??? Have a wonderful weekend and thank you so much for your last comment!
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam to danie. Kiedyś nie przepadałam, ale okazało się, że źle je doprawiałam. Odpowiednio przyprawione jest wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  31. Twoje ratatouille wygląda apetycznie bo warzywa są kolorowe i sprawiają wrażenie jędrnych :)

    OdpowiedzUsuń