wtorek, 30 sierpnia 2016

Surówka z brokułem i pestkami / Broccoli salad with seeds

Dziś kolorowa surówka pełna zdrowia z brokułem, kapustą, jagodami goji i pestkami. Jest idealna jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Zamiast jagód goji możemy użyć żurawiny lub rodzynek, a brokuła zastąpić kalafiorem. Smacznego:)

1/3 białej lub czerwonej kapusty,
mały brokuł,
2 łyżki namoczonych jagód goji (polecam Skworcu),
2 małe marchewki,
pietruszka,
pół cebuli,
kilka łyżek pestek dyni (polecam Skworcu),
kilka łyżek słonecznika,
opcjonalnie kilka łyżek posiekanych migdałów (polecam Skworcu),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa (do smaku)

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać w robocie kuchennym. Dodać jagody goji, pestki i migdały. Doprawić, wlać oliwę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

ENGLISH:
1/2 of a cabbage (red or white),
small broccoli,
2 Tbsp of goji berries (soaked),
2 small carrots,
a parsnip,
half of an onion,
few Tbsp of sunflower seeds,
few Tbsp of pumpkin seeds,
few Tbsp of chopped almonds (optional),
few Tbsp of parsley and/or dill,
seasoning to taste: salt, pepper, lemon juice, olive oil

Grate all the vegetables or chop in a blender. Add goji berries, almonds, herbs and seeds. Season to taste with salt, pepper, lemon juice and olive oil.




28 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie!

    Zapraszam do mnie na nowy post! Zaobserwuj, jeśli Ci się spodoba! :)
    >> ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM <<



    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna surówka :) Do obiadku idealna. Fajny pomysł z dodaniem pestek dyni. Ostatnio dodaję je do wielu dań, dzięki nim nasze włosy są mocniejsze. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie uświadomiłaś mi fakt, że już prawie zapomniałem co to znaczy zjeść surówkę... Muszę to nadrobić :D Twoja wygląda pysznie i te pestki dyni to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam ale się pysznie prezentuje, dodatek jagód goji zdecydowanie podnosi wartość odżywczą! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, uwielbiam surówki. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezłe jako dodatek do obiadu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ kolorowo, wyglada obłędnie ta feria barw

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis wydaje się pyszny:) Na pewno spróbuję go wykonać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo apetycznie :) lubię takie surówki
    zostaje u ciebie na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Great post dear!

    http://iameleine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Zbyt warzywne jak dla mnie, ale trzeba przyznać, że wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety nie przepadam za takimi surówkami, ale moja rodzina wręcz przeciwnie. Musze kiedyś zrobić taką, a przy okazji spróbuje, może mi posmakuje. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Such a lovely post. I like the pictures. Keep it up.

    It would be nice to keep n touch and stay tuned. Would you like to follow each other? If yes, let me know by a hint!

    Have a lovely day,

    Vilma

    http://cantellyou.blogspot.dk

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie suróweczki są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Surówka wygląda obłędnie, aż się chce jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Samo zdrowie. Fajne połączenie warzyw i migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajna, do wypróbowania 😀

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ piękna Ci wyszła ta surówka! Składniki również nam sie podobają :)

    OdpowiedzUsuń