sobota, 20 sierpnia 2016

Ziemniaczana zapiekanka z szynką, warzywami i beszamelem

Dziś polecam banalnie prosty przepis na ziemniaczaną zapiekankę z kremowym sosem beszamelowo-serowym. Do jej przygotowania wykorzystałam wszystko to, co zalegało w mojej lodówce - moje danie powinno być jedynie inspiracją do stworzenia własnej zapiekanki z wykorzystaniem ulubionych, sezonowych warzyw i resztek mięsa lub wędlin. Zamiast szynki  świetnie sprawdzą się też kawałeczki pieczonego kurczaka, usmażony na chrupko boczek lub kiełbasa.Podawać z zestawem prostych sałatek. Smacznego:)

na 4 porcje:

8-10 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (można ugotować je dzień wcześniej),
6 dużych plastrów szynki,
1/2 szklanki groszku,
1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
6-8 główek brukselki lub duża garść świeżego szpinaku,
marchewka,
duża cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól (polecam sól himalajską od Skworcu), pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka papryka

beszamel:
1 i 1/2 łyżki mąki,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 szklanki mleka,
kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Groszek, fasolkę i brukselkę ugotować na parze do preferowanej miękkości. Marchew pokroić w plastry, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. W naczyniu do zapiekania układać składniki warstwami: plastry ziemniaków, ugotowane warzywa i wędlinę z cebulą i marchewką. Każdą warstwę osobno posypać przyprawami i posiekanym koperkiem. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką. Cały czas mieszając, wlać mleko. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (cały czas mieszać), dodać starty ser i doprawić. Sosem zalać wierzch zapiekanki (lub poszczególne warstwy). Zapiekać około 15-20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zarumienia wierzchu.



31 komentarzy:

  1. Pyszna zapiekanka, idealny obiad :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Przerobić na wege i jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną zapiekankę ale z nieco innym składem

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda zabieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Kocham sos beszamelowy. :)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. ;) Uwielbiam takie zapiekanki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby na talerzu bałagan a wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie dania powstałe w oparciu o "czyszczenie lodówki" są wprost niezastąpione u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem teraz naprawdę głodna, a Ty kusisz takimi pysznościami. Wspaniała zapiekanka. Beszamel na pewno harmonizuje się świetnie. Oj zjadłoby się porcyjkę, zjadło ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja uwielbiam takie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. WOW ! wygląda bosko, uwielbiam takie zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna już dawno nie robiłam zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam zapiekanki- zawsze są pyszne i można wykorzystać resztki:)
    Twoja wygląda pysznie i pewnie tez tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. o koleżanko przesadziłaś :D ślinotok xd

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie zapiekanki są wspaniałe - ja najczęściej robię takie przy okazji czyszczenia lodówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. fanką ziemniaczanych zapiekanek nie jestem, ale ta wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię zapiekanki. Są łatwe, szybkie i bardzo apetyczne. Kolejna fajna, bardzo aromatyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszna i sycąca :) Idealnie dobrałaś składniki :) Tak zapiekanka trafia w moje gusta.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie dania, ale nie przepadam za groszkiem..

    OdpowiedzUsuń
  21. zapiekanki to świetny sposób na czyszczenie lodówki :)

    OdpowiedzUsuń