niedziela, 18 września 2016

Klopsiki w sosie koperkowym / Meatballs in Creamy Dill Sauce

Tym razem zapraszam na klasyk, czyli klopsiki w pysznym, kremowym sosie koperkowym. Do przyrządzenia klopsików użyłam mojego ulubionego mielonego mięsa z indyka, które idealnie pasuje do tego łagodnego w smaku dania. Sprawdzi się tu jednak każde ulubione mięso mielone dobrej jakości. Sos możemy wzbogacić o inne świeże zioła, na przykład natkę pietruszki. Ciekawym dodatkiem do sosu śmietanowego może być też porcja startego sera. Podawać z pieczywem, ryżem, ziemniakami lub makaronem. Smacznego:)

na klopsiki:
500 g mielonego mięsa z indyka,
duże jajko,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki,
łyżeczka tymianku,
1/3 łyżeczki rozmarynu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz

na sos:
mały pęczek koperku,
200 ml śmietanki (18 lub 30%),
2-3 szklanki bulionu drobiowego,
mała cebula,
ząbek czosnku,
sól, pieprz (do smaku)

Połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Smażyć kilka minut, wlać bulion i włożyć klopsiki (powinny być zanurzone do połowy w bulionie). Gotować na małym ogniu, około 15 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlać śmietankę i posiekany koperek, doprawić i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką.

ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of ground turkey,
1 large egg,
1/2 cup of bread crumbs,
small onion (finely diced),
2 cloves of garlic (finely diced),
2 Tbsp on majroram,
1 Tbsp of dry or fresh parsley,
1 tsp of dry thyme,
1/2 tsp of dry rosemary,
1/2 tsp of a sweet pepper,
salt and pepper to taste

for the sauce:

small bunch of dill,
200 ml of heavy cream,
2-3 cups of chicken stock,
small onion (finely diced),
1 clove of garlic (finely diced),
salt and pepper to taste

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion. Cook for few minutes and add the garlic. Add the chicken stock and the meatballs making sure they are halfway covered with the liquid. Turn the heat down and simmer for about 15 minutes or until tender. Add the cream and fresh dill, stir until thickened (if the sauce is too thin, mix 1 Tbsp of flour and 1/4 cup of cream and add the mixture to the sauce). Serve with noodles, rice, potatoes or bread. Enjoy:)


Kilka dni temu otrzymałam wspaniałą paczkę od Green Spoon:)
Znalazłam w niej naturalną przyprawę warzywno-owocową, zdrowy makaron pełnoziarnisty oraz dwie piękne buteleczki olejów tłoczonych na zimno - rzepakowego i rydzowego. Już niedługo na blogu przepisy z wykorzystaniem produktów:)




55 komentarzy:

  1. Klasyka, ale jaka pyszna <3 Idealne danie na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję Kochana współpracy - i cóż wyczaruj coś :) A klopsiki mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Idealny na obiad dla całej rodziny. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kiedyś jadłem klopsiki z mięsa mielonego w sosie :) Takie klopsy są wyśmienite i bardziej treściwe. Do tego sałatka lub surówka warzywa i kasza. Kiedyś muszę zrobić takie klopsy na obiad :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię takie obiady z różnymi sosami :). Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wyglądają super, chociaż ja to raczej z kurczaka bym zrobiła, bo indyk mi nie smakuje, czemu się wszyscy dziwią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kochana obiad z klopsikami to jest to:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za mięsem ale reszcie mojej rodzinki na pewno by smakowały . Moja mama często robi takie klopsiki tyle że z wieprzowiny .

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie danie, olej rydzowy? ooo nie słyszałam o takim

    OdpowiedzUsuń
  10. Sos koperkowy lubię od dziecka :) Klopsiki w nim musiały smakować wspaniale. Dawno nie jadłam domowych klopsików, a Ty skutecznie zrobiłaś mi na nie smaka :) Tak pięknie podane. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I would cook that with vegetarian balls! Looks lovely.
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam klopsy w sosie koperkowym. to danie kojarzy mi się z moim rodzinnym domem. pycha.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne danie, pulpeciki prezentują się cudnie :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Delicious!

    http://iameleine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Klopsiki fantastyczne i piękne zdjęcia ! Gratuluję współpracy :)
    Kochana pomożesz : http://bit.ly/2cJpr76 ? Dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Koperek i klopsiki to jest smak mojego dzieciństwa zawsze u babci...Pyszności ;) ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochana! Twoje danie wygląda tak apetycznie, że zjadłabym całą patelnię! Aż wproszę się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny i prosty pomysł na obiad, drobiowe klopsiki można podać nawet małym dzieciom

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczne zdjęcia :) Ja niestety za klopsikami nie przepadam, a już w szczególności za sosem koperkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. jestem bardzo ciekawa tego oleju rydzowego:)
    a pulpeciki bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna propozycja na pyszny obiadek, klopsiki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dawno nie robiłam, prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  23. O matko😀Ten smak chodzi za mną od dawna, z chęcią wypróbuje w Twoim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  24. I love meals like this, comfort food at it's best.

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam klopsiki *.* Twoje wyglądają cudownieeee! Czekam na przepisy z nowymi "darami" :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Mmm, ale cudowny widok!
    Apetyczne- uwielbiam klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam, takie moje wspomnienie smaków z lat dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Sos koperkowy bardzo lubię. Jest taki aromatyczny. Bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Obłędny obiad! Fantastyczny kształt makaronu :))

    OdpowiedzUsuń
  30. Takie pulpeciki to ulubione danie moich wnuczek. A przy okazji my chętnie zjadamy. Sos koperkowy... idealny do całości :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam sos koperkowy. Gratuluje współpracy z Green Spoon!

    OdpowiedzUsuń
  32. prezentują się niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. You made me drool!! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

    OdpowiedzUsuń
  34. mmm pycha to już wiem co jutro zrobię na obiad :) zapraszam www.s-y-l-w-i-a.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. mmm własną restauracje możesz otworzyć ;D

    OdpowiedzUsuń
  36. Jedne z naszych ulubionych dań z dzieciństwa :) Klopsiki w białym koperkowym sosiku ^^

    OdpowiedzUsuń
  37. Ależ zrobiłam się głodna, pyszne klopsiki i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  38. This looks so amazing. I am salivating and wishing I could have a taste .. ^^

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbia, dzisiaj na obiad mam w sosie pomidorowym!

    OdpowiedzUsuń
  40. Natalia - to jest coś fantastycznego, bo w prosty sposób pulpeciki, te zwyczajne, które wszyscy znają, zmieniają się w niezwykłe pulpeciki, które wyglądają baaaardzo apetycznie w tym koperkowym sosiku. Super!

    OdpowiedzUsuń