piątek, 9 września 2016

Zupa dyniowo-paprykowa / Roasted Pepper and Pumpkin Soup

Na naszej działce zebraliśmy już kilka dorodnych dyń, więc na rozpoczęcie sezonu dyniowego polecam rozgrzewającą zupę z harissą i pieczoną papryką. Arabska przyprawa, którą użyłam do zupy składa się z kolendry, papryki, chili i kminu rzymskiego - dzięki jej dodatkowi zupa smakuje najlepiej w chłodne, deszczowe dni.  Będzie pyszna z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami dyni. Smacznego:)

Polecam też moją zupę z dyni piżmowej:)

2 szklanki puree z pieczonej dyni,
2 duże, upieczone i obrane ze skórki papryki,
duża cebula,
litr domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość płynu zależy od tego, jak gęsta ma być zupa),
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek,  harissa (polecam Skworcu)
ziołowe grzanki,
pestki dyni (polecam Skworcu)

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Zmiksować na krem z dyniowym puree, bulionem i upieczonymi paprykami. Wstawić na gaz, gotować na małym ogniu 10-15 minut, doprawić. Dolać śmietankę.  Podawać z grzankami i pestkami dyni.

ENGLISH:

2 cups of pumpkin puree,
2 large roasted red bell pepper (peeled and diced),
1 large onion (diced),
1litr of homemade chicken or vegetable stock (you can add more or less),
few Tbsp of heavy cream,
seasonings to taste: salt, pepper, dry or fresh thyme, harissa powder,
homemade croutons with herbs,
pumpkin seeds

Heat few tsps of oil in a pan, add the onion and cook until translucent. Puree the roasted peppers, onion and a cup of stock. Add the pumpkin puree and the the remaining chicken stock (add enough to get the consistency you prefer). Let the soup simmer for about 10 to 15 minutes, season to taste. Add the cream. Serve with croutons and roasted pumpkin seeds.












48 komentarzy:

  1. takiej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! :) Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupę dyniową uwielbiam i robiłam ją na różne sposoby, ale z papryką jeszcze nigdy. Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie, a zdjęcie jest cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie - bardzo smakowite połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi świetnie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż na sam widok przełykamy ślinę. Połączenie papryki z dynią w takim wydaniu musi smakować obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest środek nocy - ja u Ciebie - dramat. Ślinka mi cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisałam na Pintereście i jutro robię, z papryką jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja coś za dynią w postaci zupy nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w domu robi się klasyczną dyniową. Wersja z paprykowymi dodatkami wydaje się być smakowo wspaniała≥ Trzeba będzie - nie bez przyjemności - przepis wypróbować jak najszybciej :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zupka z dynią<3 za to kocham zbliżającą się jesień:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam dyniową zupe i też jadłam paprykową, ale papryki połączonej z dynią w zupe już nie :) myślę że będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż poczułam jesień patrząc na to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Great post dear!

    http://iameleine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam zupę z dyni ale zawsze ją robię z marchewką, muszę spróbować z papryka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ostatnio mam fazę na dynię więc.. na pewno wykorzystam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dyniową gotuję, ale z papryką jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  18. Taką lubię najbardziej, z grzankami wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  19. świetna! gotowałam różne dyniowe zupy, ale paprykowej jeszcze nie, czas to zmienić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kochamy zupę dyniową, takiej z papryką jeszcze nie próbowałyśmy - brzmi baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajna, czasem jadam, ale zamiast grzanek (bo szybko miękną) wolę ser mozarella, taki roztopiony. Albo jakikolwiek ser, choć mozarella najlepszy :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. I am sure I would love that soup!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks soooo good! I made my first pumpkin soup of the year last week. I made a really thick one with potatoes and sweet potaotes and my husband and baby loved it :D
    Congratulations on your new job! Thats great news and I hope you will be able to find some suitable clothes for it very soon :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo fajne połączenie dyni i papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dynii mi się chce już mocno :) trzeba się wybrać do Rodziców i podkraść cosik z ogrodu :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. robię rzadko zupę z dyni ale Twoja wygląda mega pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie miałam okazji spróbować dyniowej zupy, a szkoda bo wygląda pięknie. Może zrobie sobie ją na halloween. :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Mmm, wygląda na przepyszną :) A akurat rozpoczyna się powoli sezon na dynie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Pycha, zupy z dyni są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Love this soup! It looks so warming and yummy ♥

    summerdaisycottage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziś na obiad też miałyśmy dynie ale pieczoną z powidłami :P
    Zupa na pewno jest smaczna, bardzo takie lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Podoba mi się dodatek papryki do takiej zupy. Muszę kiedyś spróbować. Dodała z pewnością masę aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam dania z papryką! Zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Z przyjemnością pokusiłabym się na miseczkę takiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Cóż za kolor, zupka musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Chętnie zjadłabym miseczkę takiej zupy :) Piękny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń