niedziela, 9 października 2016

Dyniowe babeczki z kremem / Pumpkin Cupcakes with Cream Cheese Frosting

Rok temu upiekłam pyszne, jesienne ciasto z dynią, orzechami i kremową polewą. W tym sezonie proponuję jeszcze łatwiejszy wypiek w postaci dyniowych babeczek z cynamonem. Przygotowuje się je w kilka minut, a do ciasta można dorzucić swoje ulubione dodatki: czekoladę, orzechy lub rodzynki. Będą idealne do kawy lub herbaty. Smacznego:)

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki),
szklanka mąki,
1/3 szklanki oleju,
2 jajka,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja użyłam mielonej wanilii od Skworcu),
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
ok. 80 g kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Philadelphia, Twój Smak),
1-2 łyżki mleka,
łyżka masła w temperaturze pojowej,
cukier puder do smaku,
szczypta mielonej wanilii,

pestki dyni do posypania babeczek

Przygotować krem: serek ubić z masłem na puszystą masę. Dodać wanilię i mleko, wymieszać. Wsypać cukier puder (do smaku).  Krem włożyć do lodówki, by trochę zgęstniał. Zmiksować jajka, cukier, olej, ekstrakt i puree. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki (mąkę, proszek, sodę i cynamon), krótko zmiksować. Nakładać ciasto natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 20 minut. Ostudzić. Na ostudzone babeczki nakładać porcje kremu, posypać pestkami.

ENGLISH:

1 cup of sugar (I've used 3/4 cup),
1 cup of flour,
1/3 cup of oil,
2 eggs,
1/2 tsp of vanilla extract or a pinch of vanilla powder,
3/4 cup of pure pumpkin puree,
1 tsp of cinnamon,
1 tsp of baking soda,
1/2 tsp of baking powder

for the cream cheese frosting:
80 g of cream cheese (room temperature),
1 Tbsp og butter (room temeprature),
1 Tbsp of milk,
confectioner sugar (to taste)
a pinch of vanilla powder or a tsp of vanilla extract

pumpkin seeds

Prepare the frosting: cream together the butter, cream cheese and vanilla. Add the milk and confectioner sugar to taste. Whisk until it's all incorporated. Place the frosting in the fridge to set a bit. Prepare the cupcakes: cream together the sugar, oil, pumpkin puree, vanilla and eggs. Add dry ingredients (flour, cinnamon, baking soda and baking powder) and mix briefly until everything is incorporated. Fill the muffin liners about 3/4 of the way with the batter. Bake for about 20 to 22 minutes (180 C). Frost with cream cheese frosting and sprinkle with pumpkin seeds.

Recipe by Laura Vitale.







48 komentarzy:

  1. Cudowne widoki, poproszę o poczęstunek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite babeczki dyniowe Pani wyszły :) Dynia jest świetna do różnych ciast. Muszę kiedyś wypróbować Pani przepis na krem z tego serka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne, pora nabyć dynie tylko jeszcze trzeba ja dodzwigac do domu 😀

    OdpowiedzUsuń
  5. A chętnie bym wypróbowała, bo zaczyna się szał na dynię, a ja na nią nigdy pomysłu nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ulala.. smaki niesamowite, uwielbiam dyniowe wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co do dyni to jestem na tak. Uwielbiam jej smak, ale szczerze powiem, że przekonałam się do niego stosunkowo niedawno.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Twoim przepisom skłaniam się do eksperymentów z dynią ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe czy mój świeżo upieczony mąż zjadłby taką babeczkę:D

    OdpowiedzUsuń
  10. The cupcakes look so soft and moist...Love the pumpkin seeds on top!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh, I would love these muffins!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja nie przepadam za dynią, ale taką dyniową babeczkę chętnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich babeczek z kremem na górze nie jadłam jeszcze wyglądają super i zapewne tak tez smakują

    OdpowiedzUsuń
  14. urocze muffinki w jesiennym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja dziś robiłam muffiny z nadzieniem dyniowo-kajmakowym. Niedługo będą na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym :) bardzo apetycznie wyglądają :) przepis jest bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Poproszę co najmniej cztery! Wyglądają rewelacyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale puszyste. Idealne. I ten cynamon. Uwielbiam te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow wyglądają bardzo smakowicie, idealne na jesień. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Your cream cheese frosting sounds good and looks so pretty with the pumpkin seeds on top.

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne. Takie małe porcjowane ciastka to moje ulubione. Podoba mi się przepis, bo dynia jest teraz na topie i dodanie jej do wypieków czyni je wyjątkowymi w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jesień na dobre się rozgościła, więc i wypieki są przyjemnie jesienne. Choć za tą porą roku nie przepadam - miło ją sobie osłodzić w tak apetyczny sposób. Babeczki jak marzenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hahahaha, a czaisz to, że ja nigdy dynii nie jadłam! XD P O R A Ż K A XD

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwaga jestes swiadkiem: w tym roku KUPUĘ DYNIĘ i zrobię takie słodkie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawe i na pewno pyszne :)
    http://luksusowezycie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale apetycznie wyglądają, chyba ciężko poprzestać na jednej muffince :D

    OdpowiedzUsuń
  27. ale cudne babeczki. zjadłam oczami : ) smakowitości i to jeszcze na czasie!

    OdpowiedzUsuń
  28. I want this now! Really really bad! I think I have to make something sweet for me right now :D These truely look so good and I will try to make a vegan version of pumpkin cupcakes as soon as I am back from my holiday. I will make risotto this week and I will make sure to let you know how it turned it. The recipe will be on my businesses blog but maybe I will also share it on my private blog sometime later :)
    Thank you a lot for your last comment on my blog : )
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  29. Mega odważny przepis! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com . I też jestem zadowolony z ich przepisów! Polecam, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Kolejny przepis z dynią, który bardzo mi się podoba :) Zobaczymy jak mi wyjdą te babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglądają pysznie, akurat kupiłam dynię i już wiem co z niej zrobię.. :P

    OdpowiedzUsuń
  32. Dyniowe pyszności! A ja właśnie zrobiłam puree z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  33. You had me at cream cheese.. I love anything pumpkin this time of the year too!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Robiłam sernik dyniowy który był pyszny ale babeczek jeszcze nigdy :)

    OdpowiedzUsuń