sobota, 15 października 2016

Kremowa zupa z dyni i pomidorów / Cream of Tomato and Pumpkin Soup

W sezonie jesiennych nigdy nie dość nowych przepisów na zupę dyniową. Po zupie dyniowej z pieczoną papryką zapraszam na wariant włoski - z pomidorami, bazylią i parmezanem. Jest pyszna, kremowa i rozgrzewająca, idealna z roztopionym serem i chrupiącymi grzankami. Smacznego:)

Polecam też zupę z dyniową z fetą:)

puszka pomidorów (w sezonie używamy świeżych),
szklanka dyniowego puree,
3-4 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
garść świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru
kilka łyżek startego parmezanu,
grzanki

Zmiksować pomidory wraz z zalewą. Do bulionu dodać dyniowe puree i zmiksowane pomidory, doprawić i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać listki bazylii. Gotową zupę posypać startym serem, podawać z grzankami.

ENGLISH:

1 can of tomatoes,
1 cup of pure pumpkin puree,
3-4 cups of chicken or vegetable stock (you can add more or less),
a handful of fresh basil,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet pepper, a pinch of sugar (optional),
few Tbsp of grated parmesan,
homemade croutons

Puree the tomatoes and their liquid from the can. Add  pumpkin puree and chicken stock (add enough to get the consistency you prefer). Season to taste and simmer on low heat for about 10 minutes. Add the fresh basil. Serve with grated cheese and croutons. Enjoy:)

37 komentarzy:

  1. Zupa godna polecenia. Pomidorowa z dynią. Dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia, a zupa wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna, uwielbiam zupy krem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Tobą - jesienią nigdy dość przepisów na dyniową :) Ja próbowałam nowy przepis na krem z dyni tydzień temu. Twoja zupa wygląda przepysznie i z pewnością tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam zupę pomidorową i dyniową, ale... osobno! Takiej jeszcze nie poznałam. To musi być pyszny miks. Bardzo apetyczny, jesienny i rozgrzewający. Nie znam takiego połączenia smaku i nie ukrywam, że niezwykle mnie on kusi... Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh, that would be a perfect soup for me. I love tomatoes and I love pumpkin.
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis na pyszną zupę. Jej piękny kolor zachęca do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam krem z pomidorów, ale z dynią jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu spróbować czegoś z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. dyniowa z pomidorami - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam takiego połączenia dyni :) ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super zupka :) Uwielbiam zupy krem :) Są przepyszne.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Takie połączenie musi smakować wyśmienicie! Aż ślinka cieknie na sam widok <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna zupka, bardzo fajne połączenie smaków :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Kupiłaś mnie tą zupką! Rewelacyjny przepis, przepiękne zdjęcie i wyśmienite podanie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. moja ulubiona! i jakie piękne zdjęcie :) Coraz ładniej tu u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo smakowicie, jeszcze nie robiłam zupki z dyni w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Dynia i pomidory ? hmm ciekawe połaczenie

    OdpowiedzUsuń
  19. Taką zupę lubimy najbardziej! jeszcze dodałybyśmy małą puszeczkę mleczka kokosowego i byłoby cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Hi Natalia, love the color of this soup, looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam zupy,a kremy to już w ogóle <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
    Mogłabym Cię prosić o kliknięcie u mnie w linki w najnowszym poście, będę Ci bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taką zupę mam zamiar zrobić :) Ostatnio robiłam dyniowo - czosnkową :D

    OdpowiedzUsuń