wtorek, 18 października 2016

Ryba w sosie z warzywami / Fish in Creamy Vegetable Sauce

Zazwyczaj preferuję rozgrzewające, pikantne smaki, ale od czasu do czasu mam ochotę na coś delikatniejszego. Dziś zapraszam na rybę w aromatycznym sosie z warzywami i koperkiem. Do przyrządzenia tego dania, możemy użyć dowolnej ryby o białym mięsie (świetnie sprawdzi się tu nawet mrożona) - ja użyłam mintaja.  Filet błyskawicznie ugotuje się w sosie, pozostając miękki i delikatny. Będzie pyszny z ryżem lub ziemniakami i prostą sałatką. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na smaczną rybę:)

4-6 cienkich płatów ryby o białym mięsie (filet),
2 -3 marchewki,
2 gałązki selera naciowego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. szklanki bulionu rybnego, jarzynowego lub wody,
duża garść koperku,
1/4 szklanki śmietanki (18, 30 lub 36%),
sok z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek, rozmaryn; ja użyłam też naturalnej, warzywnej przyprawy od Green Spoon

Warzywa pokroić w drobną kostkę, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu (czosnek dodać na końcu). Doprawić, zalać bulionem, gotować na małym ogniu około 3 minut. Rybę doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Ułożyć na warzywach w sosie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości. Gdy ryba będzie miękka, delikatnie wyłożyć ją na talerze. Do warzyw i bulionu dodać śmietankę i mieszać kolejne kilka minut, do zgęstnienia (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką lub wodą). Dodać koperek. Rybę podawać z sosem, skropioną sokiem z cytryny.

ENGLISH:

4-6 thin white fish fillets,
2-3 carrots (diced),
2 stalks of celery (diced),
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 cup (250 ml) of fish/vegetable stock or water,
a handful of fresh dill,
1/4 cup of heavy cream,
lemon juice (to taste)
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, marjoram, rosemary

Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and cook, strring for few minutes (add the garlic at last). Season to taste and add the stock. Turn the heat down to low and simmer fo about 3 minutes. Sprinkle the fish with salt, pepper and dry herbs. Put it on the vegetables in sauce, cover and simmer, until fully cooked through (it should take less than 10 minutes, but the cooking time depends on the thickness of your fish). Gently remove the fish on the serving platter. Add the heavy cream to the pan and cook, stirring, until the sauce thickens (if the sauce is too thin, mix 1Tbsp of flour with a bit of water or cream and add the mixture to the sauce). Add fresh dill. Pour the sauce over the fish and squeeze the juice from the lemon on top. Serve with rice, potatoes and mixed greens. Enjoy:)




42 komentarze:

  1. takiej ryby jeszcze nie jadłam,pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie na rybę nie trzeba namawiać :) Danie dobre również dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie przyrządzałam rybki w ten sposób, może któregoś dnia najdzie mnie ochota i zrobię :) zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. eksukluzywnie całośc się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze to do tej pory jadłam tylko rybę panierowaną , będę musiała spróbować czegoś bardziej wyszukanego , może zrobię tą z twojego przepisu .

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się twój sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Długo byś mnie nie musiała namawiać na taką rybę. Co ja mówię! W ogóle nie trzeba było by mnie namawiać, jadłabym z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ja uwielbiam rybę! Super przepis, jeszcze nie robiłam ryby w ten sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo uwielbiam ryby, szczególnie ryby pieczone w piekarniku. Ta wersja przyrządzania ryby jest wyśmienita :) Coraz to fajne dania Pani przyrządza :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. As you know fish is not really my cup of tea :D I was so happy to read your comment about you using rye flour. It is always the best to read when someone write that she got inspired :) I was sorry to read that you have to work almost every weekend though. So no more family meetings and saturday shopping trips with your husband? Thats too bad! Do have a few days off during the week?
    Thank you a lot for your last comment on my blog : )
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  11. Natalia, love how you prepared the fish in this meal. Beautiful pictures!!

    OdpowiedzUsuń
  12. I think the dill makes all the difference to this dish Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowity pomysł na rybę. Z pewnością zadowoli każdego smakosza ryby. Ja też chętnie bym zjadła tak podaną rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. You had me at creamy sauce <3

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  15. apetycznie się prezentuje :) skusiłabym się bo jakoś ostatnio za mało ryb jadamy

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha! CHODZI ZA MNĄ W sosie właśnie, zrobię na piatek

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie bardzo rzadko jada się rybki

    OdpowiedzUsuń
  18. Aaaaa ale to apetycznie wygląda, ale robisz smaka, mniam !
    Kochana mogłabyś poklikać u mnie w najnowszym poście w wishlist o TU ? Byłabym wdzięczna :)
    Pozdrawiam,
    PatrisyaStyle

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie podana rybka. U mnie w domu ryby je się głównie smażone, więc tym bardziej ciekawi mnie taki sposób podania. Pyszności. Mogłabym mieć dziś taki obiadek... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. No proszę i ryba może pysznie smakować :-) super danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sounds and looks delicious!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo smakowity ten sosik do ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Od dawna mamy ochotę na smaczną rybkę ale niestety kawalerka to nie jest dobre pomieszczenie do przyrządzania takich zapachowych potraw :P Z chęcią zjadłybyśmy Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ryby to ja tak średnio często jadam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Tak przygotowaną rybkę lubię najbardziej! :) Robię podobną, ale zapiekam w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam ryby :) przepis wykorzystam :) polecam spróbować rekina :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda smakowicie. Muszę spróbować zrobić :)

    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  28. pycha ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda przepysznie :)

    Zapraszam do mnie :)
    patisonkaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale pysznie wygląda :) Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda tak apetycznie, że nawet mimo mojej niechęci do ryb chętnie bym sprobowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Mam cie w ulubionych zakladkach. Uwielbiam Twoje przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń