listopada 14, 2016

Bułeczki kukurydziane / Corn Dinner Rolls

Dość rzadko piekę białe pieczywo, zdecydowanie wolę to na zakwasie lub pełnoziarniste. Czasem jednak mam wielką ochotę na puszyste i delikatne bułeczki. Jakiś czas temu postanowiłam wypróbować przepis na bułki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są bardzo proste w przygotowaniu i  będą idealną bazą do kanapek - pasują do nich dodatki wytrawne i słodkie. Dzięki mące kukurydzianej bułeczki są dość neutralne w smaku, dlatego następnym razem dodam do nich garść suszonych ziół lub innych przypraw, wtedy nabiorą charakteru:) Bułki są delikatne i puszyste (choć nie aż tak puszyste jak zwykłe, z samej mąki pszennej), najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

3 szklanki mąki pszennej,
szklanka maki kukurydzianej,
15 g świeżych drożdży,
3/4 łyżeczki cukru,
1/3 szklanki ciepłego mleka,
3/4 szklanki ciepłej wody,
jajko,
łyżeczka soli (może być więcej),
3 łyżki oleju

żółtko, mleko lub śmietanka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Wkruszyć drożdże do ciepłego mleka z cukrem, odstawić na 10 minut. Połączyć oba rodzaje mąki, dodać jajko, wodę, olej i zaczyn drożdżowy. Wyrobić przez 10-15 minut, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut lub dłużej (ciasto musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, formować bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce (jeśli bułeczki mają być do odrywania, zostawiamy małe przerwy). Odstawić do podrośnięcia na 30 minut. Posmarować żółtkiem, śmietanką lub mlekiem, piec w 200 stopniach około 25-30 minut (do zarumienienia).


ENGLISH:

cup=250ml

3 cups of wheat flour,
1 cup of cornflour (fine maize flour),
15 g of fresh yeast,
3/4 teaspoon of sugar,
1/3 cup of warm milk,
3/4 cup of warm water,
1 egg,
1 tsp of salt (you can add more; you can also add dry herbs or other seasonings),
3 Tbsp of oil,

1 egg yolk, milk or cream to smear the the rolls before baking

Mix the milk with sugar, add the yeast and set aside for about 10 minutes. To the yeast mixture add the flour, salt, water, oil and the egg. Knead the dough for about 10 to 15 minutes. Cover the dough with kichen towel and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Cut the dough into 10 pieces, take each piece of a dough and form a ball. Place the buns in a baking tray (covered with parchment paper), cover with kitchen towel and let it sit for additional 30 minutes. Brush the buns with yolk, milk or cream. Preheat your oven to 200 C, bake the rolls for about 25 to 30 minutes, until golden brown.





43 komentarze:

  1. i do tego widzę domową konfiturę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. omg these look so so good! everything in your blog looks super yummy! I'm following your blog, and I'm following your blog! And of course I'd love if you could follow me too =)

    xx
    the-not-so-girlygirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis dla mojej teściowej. Ona uwielbia kukurydziane pieczywo. Pyszny przepis :)
    Na śniadanie idealne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam jeszcze takiego przepisu, ciekawy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę spróbować. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! Wyglądają lepiej niż te z piekarni. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi Natalia, your corn rolls look so light and fluffy, I bet they are delicious!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zrobię je mężowi :) zapisuję przepis !

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe pieczywo jest najlepsze! Ja polecam mój przepis na chleb z żurawiną <3
    http://warmiaczka.blogspot.com/2016/07/pszenno-zytni-chleb-z-zurawina.html
    Pozdrawiam gorąco w ten zimny wieczór ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze powiedziawszy, takich bułek nigdy jeszcze nie jadłem ;) Świetnie wyszły ;) Na pewno kiedyś wypróbuję przepis. Bardzo lubię też chleb tostowy.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Natalia do you mean polenta when you say cornflour? I ask because in South Africa cornflour is also called maizena and is not quite polenta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I know there are a lot of names for this particular product in the world:) I don't mean polenta, I mean fine maize flour - the yellow one, good for bread and Mexican tortillas. Hope you will be able to find it in your local store:)

      Usuń
  12. I have never tried corn rolls before. But they look delicious.
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym teraz :) ładnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Alez pysznie wyglądają, aż zachęcaja same żeby je zjeśc

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowe bułeczki. Pycha! A ten kolorek to mają obłędny. Taki intensywny. Muszą być pyszne! Na pewno! :) Poproszę dwie na wynos. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śniadanie z takimi bułeczkami... oj to dopiero musi smakować. Pysznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglądają tak apetycznie, że jadłabym nawet same :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie ładne te bułeczki :) Jeszcze nigdy nic nie piekłam z mąki kukurydzianej, muszę ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Za pieczywem kukurydzianym przepadam. Do tej pory w mojej kuchni zawsze było tylko to ze sklepowej półki. Teraz będę mogła wypróbować swoich możliwości i dzięki Tobie sama przygotować takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają przepięknie i jak ładnie wyrosły! Muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Apetyczne te bułeczki i cudny kolor, spróbowałabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Hello Natalia! These look delicious! Thank you so much for sharing, and warm greetings from Montreal, Canada. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne ja bym chętnie zjadła takie tylko z czymś w środku

    OdpowiedzUsuń
  24. nigdy takich nie jadłam, wyglądają bardzo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. These rolls look so perfectly light and fluffy!

    OdpowiedzUsuń
  26. ale apetyczne :) Takie żółciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. My sister in law who is American made corn bread for me once and I LOVED it and now I want to give it a try myself. I made pumpkin bread this week and it was soooo good. No, actually my husband made the pumpkin bread. I just bought the ingredients, put a sign in the cookbook and told him to make it while I was working from my favorite coffee shop :D
    I hope you are having a nice week so far and I was happy to read that you do not have to work next weekend, so that you get to enjoy some family time :)
    Thank you a lot for your last comment on my blog : )

    Sending much love!
    Xx

    Rosa Larissa Klara

    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  28. oj to prawda, czasem takich "białych" bułeczek nic nie jest w stanie zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Thank you for visiting my blog! I appreciate you stopping by and for your lovely comment.
    These rolls are fantastic...I have a weakness for all bread products.

    OdpowiedzUsuń
  30. Pycha, a myslisz ze z samej maki kukurydzianej tez wyjda??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam jeszcze z użyciem samej mąki kukurydzianej, ale z tego co wiem, to takie wypieki szybciej tracą świeżość i są mniej puszyste. Pozdrawiam:)

      Usuń
  31. Proponuję dodać 250ml wody, nie 1/3 szklanki.
    Wg proporcji z przepisu ciasto wyszło mi suche, sypkie,a nie zwarte. Przy 250 ml wody udało mi się zrobić normalne ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger