poniedziałek, 7 listopada 2016

Cynamonowe bułeczki z jabłkami / Cinnamon Apple Rolls

Jesień chyba wszystkim kojarzy się z cynamonem i jabłkami. Ostatnio zamknęłam ten idealny duet w formie drożdżowych bułeczek oblanych lukrem. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, wtedy naprawdę nie można im się oprzeć:) Do nadzienia można też dodać posiekane orzechy - będzie jeszcze bardziej jesiennie. Warto przyrządzić je również dla przepięknego zapachu cynamonu, unoszącego się w kuchni podczas pieczenia:) Polecam, smacznego:)

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

nadzienie:
 2 łyżki
  miękkiego masła,
3/4 szklanki brązowego cukru (może być mniej),
1 i 1/2 łyżki cynamonu,

2 duże jabłka

lukier: kilka łyżek cukru pudru i mleka


 Podgrzać mleko z cukrem (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką), po 5 minutach stopniowo dodawać masło i dalej zagniatać. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, ułożyć warstwę pokrojonych w kostkę jabłek i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w 180 C przez 25 minut. Cukier puder połączyć z mlekiem do konsystencji gęstego lukru, polać gotowe bułeczki.

ENGLISH:

for the dough:


250 ml of milk,
2 eggs,
80 g of sugar,
125 g of melted butter,
a pinch of salt,
640 g of flour,
30 g of fresh yeast

for the filling:

2 Tbsp of butter (room temperature),
3/4 cup of brown sugar (you can add less),
1 1/2 Tbsp of ground cinnamon,
2 big apples (diced)
a handful of nuts (optional)

for the glaze: few Tbsp of powdered sugar and few Tbsp of warm milk

Mix the milk with sugar and heat it through (the milk should be warm, not hot!). Add the yeast, mix and set aside for 5 to 10 minutes. Sift the flour, combine with salt, eggs and yest mixture. Knead the dough for about 10 minutes. After 5 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Dump the dough onto your work surface, (flour it a little if necessary) and deflate it. Roll it out into a rectangle (30x50cm, 0,5 cm thick). Spread the soft butter over the top and sprinkle over the sugar and cinnamon mixture. Add the apples and nuts. Starting from one of the long ends, tightly roll the dough into a jelly roll form. Cut into even slices and place them in a baking pan covered with parchment paper. Cover with kitchen towel and let it rise for about 45 minutes. Preaheat your oven to 180 C, bake for about 25 minutes. Mix the powdered sugar with warm milk to reach a consistency of a thick glaze, pour it over baked rolls. Enjoy:)









49 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie. Chciałabym mieć Cię w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, coś cudownego :) I ten zapach, już go sobie wyobrażam... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ musiał być piękny zapach w całej kuchni :) Uwielbiam cynamon w cieście ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz, kiedy jestem na urlopie u mamy przytyłam chyba już ze 5 kg, ale tym Twoim bułeczkom nie powiedziałabym na pewno nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi zapachniało, głodna się zrobiłam a tu pora spać a nie jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham takie bułeczki z cynamonem. Są najlepsze! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają tak smakowicie, czuję jak pachną cynamonem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, są idealne! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają tak pięknie tak dostojnie że szok:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam połączenie cynamonu i jabłek. Jeśli to wszystko zapakuje się w pyszne ciasto, to powstają takie pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy takich nie robiłam, ale przyznam się, że od czasu do czasu lubię kupić podobne w pobliskiej cukierni. Znam ich smak i uwielbiam. Wierzę, że takie domowe "homemade" są jeszcze lepsze. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym, uwielbiam cynamon.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie! Chętnie bym takie zjadła na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nice post! Thanks for sharing.


    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  15. This and a cup of coffee! Would be perfect now!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ obłędny wygląd :) Połączenie smaku jabłka z cynamonem kojarzy mi się właśnie z jesienno-zimową porą. Na pewno skuszę się na wypróbowanie tego przepisu w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale bym zjadła takich bułeczek do herbayki

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapach niesamowity,cynamon z jabłkami to brzmi bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetyczne bułeczki. Uwielbiam duet jabłka i cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie bułeczki. Jabłko i cynamon takie jesienne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  21. zjadłabym :) u mnie też się szykuje post z przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż się głodna zrobiłam, bo wyglądają mega ! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I haven't made these in ages. Thanks for the reminder.

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmm... świetne są takie cynamonowe ślimaczki, na tę porę roku idealne! :))

    OdpowiedzUsuń
  25. woow jak pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  26. ciepłe drożdżowe z lukrem pachnące cynamonem- na pewno nie mogłabym sie oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  27. very interesting post ,would you like to follow each other's blog dear? Please let me know, I am following you now.thank you :) happy Wednesday!!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale się świątecznie zrobiło <3 Bułeczki wspaniałe! Super się prezentują, a smak - na pewno rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  29. These look so amazing and yummy! I would love to try one :)
    I hope you are having a good week so far!? Mine is so super busy and today, I could not concentrate on anything. I am so shocked by the election results in the US. I still cannot believe this is true...
    Thank you a lot for your last comment on my blog :)
    Sending much love!
    Xx

    Rosa Larissa Klara

    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  30. ale musiały pachnieć w trakcie pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie mogę do Ciebie zaglądać o tej porze!!! :))

    OdpowiedzUsuń
  32. ojeju pycha ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Przepyszne bułeczki i do tego szklanka mleka ;) Po prostu palce lizać ;) Uwielbiam bułki drożdżowe i do tego kruszonka ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Co za cudowny wypiek.... tylko lukier mi tutaj nie pasuje bo nie lubię i bolą mnie od niego zęby ale bułeczki master-sztyk :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Wyglądają przepysznie. Z chęcią bym porwała jedną bułeczkę albo kilka... :)
    Pozdrawiam ^^
    http://mysteryeternal.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. to zdecydowanie coś dla mnie:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  37. Jabłka i cynamon to duet idealny, zjadłabym z wielka przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  38. Na pewno trafiłyby w nasze gusta! Piękne i do tego cynamonem ^^

    OdpowiedzUsuń