listopada 02, 2016

Papryki faszerowane kuskusem i warzywami (wegetariańskie) / Vegetarian Stuffed Peppers

Niedawno nawiązałam współpracę z firmą biogo, która specjalizuje się w sprzedaży zdrowej, naturalnej żywności.




Oto co znalazłam w swojej paczuszce:


Oprócz zamówionych produktów otrzymałam też miłą niespodziankę w postaci ekologicznej torby na zakupy i dwie próbki olejków pielęgnacyjnych:)
Asortyment firmy jest bardzo szeroki i jestem pewna, że każdy zainteresowany zdrową żywnością znajdzie tu coś dla siebie. Ja jestem najbardziej ciekawa sałatkowych glonów:)

Tymczasem wymyśliłam zdrowy i łatwy przepis na faszerowane papryki. Podczas przyrządzania dania użyłam kilku składników od biogo: soczewicy, fasolki i pełnoziarnistego kuskusu. Jeśli po nafaszerowaniu warzyw zostanie nam trochę farszu, można go zamrozić lub wykorzystać w kolejnych dniach, na przykład jako dodatek do mięsa. Polecam z chrupiącym pieczywem i prostą sałatką. Smacznego:)

3 papryki,
ok. szklanki razowego kuskusu (ugotowanego),
duży pomidor,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki ugotowanej fasoli,
ok. 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy,
starta marchewka,
1-2 łodygi selera naciowego,
ok. 3/4 szklanki startego sera,
opcjonalnie kilka pieczarek,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki lub kolendry
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kmin rzymski, oregano

sos pomidorowy:
200 g koncentratu pomidorowego (lub przecieru),
2 szklanki bulionu jarzynowego lub wody,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru


Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę, seler, plasterki pieczarek i starta marchewkę. Po kilku minutach dodać czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę pomidora. Smażyć całość kilka chwil. Usmażone warzywa połączyć z fasolką, soczewicą i kuskusem. Doprawić do smaku (farsz powinien być pikantny), dodać natkę. Przygotować sos: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, zalać wodą lub bulionem. Dodać koncentrat i przyprawy. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Papryki przekroić na pół, nadziać farszem i posypać serem. Na blaszkę wylać sos, ułożyć papryki. Piec w 200 stopniach około 30-45 minut lub do miękkości papryk.


ENGLISH:

3 red bell peppers (cut in halves),
1 cup of cooked, whole wheat couscous,
big tomato (diced),
big onion (finely chopped),
2-3 cloves of garlic (finely chopped),
1/2 cup of cooked pinto beans,
1/2 cup of cooked, brown lentils,
1 grated carrot,
1-2 stalks of celery (diced),
3/4 cup of grated cheese,
few button mushrooms (optional),
few heaping Tbsp of fresh parsley or cilantro,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, cumin, oregano

tomato sauce:
200 g of tomato paste (or puree),
2 cups of veggie stock or water,
small onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, basil, sweet pepper

Heat a small amount of oil in a pan, add the onion, carrot, celery and mushrooms. Cook, stirring, for few minutes. Add the garlic and tomato. Mix and cook for additional 2 minutes. Mix the cooked veggies with beans, lentils, parsley and couscous. Season to taste (the filling should be spicy). Prepare the sauce: heat a small amount of oil in a pan, add the onion and garlic. Cook for about 3 minutes, add the stock and tomato paste. Mix and season to taste. Turn the heat down to low and simmer until thickens (it should take less than 10 minutes). Pour the sauce into the baking tray. Fill the peppers with veggie and couscous mixture. Sprinkle with grated cheese. Place the peppers in the sauce. Bake for about 30-45 minutes (200C) or until tender. Serve with crusty bread and mixed greens. Enjoy:)








33 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam podobne. Ale wspaniałe :) Aż mi smaka zrobiłaś. Ślinka cieknie na sam widok. Pyszności. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie !
    Bardzo ciekawy i zachęcający wpis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Love that there are lentils in this! Yummy ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam komose ryżową, jadam aktualnie białą. Na tą czerwoną już mam ochotę. A danie super

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi te papryki nigdy kurcze nie wychodzą :(

    OdpowiedzUsuń
  6. This is great! Thank you so much for sharing.


    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam faszerowane papryki! Świetne i proste danie, a smakuje wybornie! :) Gratuluję współpracy! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna propozycja, my zwykle faszerujemy mięsem, ale taka opcja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygloądają smakowicie! Uwielbiam papryki!

    OdpowiedzUsuń
  10. So perfect for us! We love vegetarian dishes!!!
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniaaam, paczuszka od biogo extra też wybrałam ten olej lniany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś robiłam podobne papryczki, mój teść był zadowolony. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ci, którzy do mnie zaglądają, wiedzą, że ja faszerowane warzywa uwielbiam. Pyszny przepis, a produkty tej firmy bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, zdrowy obiadek. Oboje z mężem bardzo lubimy faszerowane papryki, więc jak dla nas przepis idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  15. I actually love those TerraSana noodles (just bought a whole bunch for our business :D) and I cannot wait to see what you will make with them! I will probably post a recipe with them on my businesses blog too, in December or Janaury. You got a bunch of amazing sutff! And the stuffed sweet pepper looks amazing too by the way!
    Sending much love!
    Xx

    Rosa Larissa Klara

    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  16. Papryki prezentują się wyśmienicie <3
    Super przesyłka, świetne produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi pysznie :D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym :P Ja podobnie robiłam kilka dni temu ale pomidory:) tylko że u babci bo mój piekarnik poszedł na emeryturę:P

    OdpowiedzUsuń
  19. We are having a vegetarian over for lunch later this month. I'm not a fan of stuffed peppers but I might try them for her.

    OdpowiedzUsuń
  20. kocham nadziewane papryki:D smak pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię sklep Biogo :) Papryczki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super danie :) Ja bardzo lubię paprykę faszerowaną z mięsem mielonym i ryżem, ale ta wersja dania jest wyśmienita ;) Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno już nie robiłam takich faszerowanych papryczek. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. super paczka, a papryki jeszcze fajniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  25. pyszna propozycja na papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetne produkty z mega fajnego sklepu :) Ale natworzysz przepysznych dań z nich :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger